Aktivitet

Introduktion til nødhjælpsarbejde og sogneindsamling

Foto: Bax Lindhardt, Folkekirkens Nødhjælp

Introduktion til nødhjælpsarbejde og sogneindsamling

Aktiviteten giver en introduktion til Folkekirkens Nødhjælp og de udfordringer, der lige nu præger verden herunder krig, konflikter og katastrofer, som er overskriften for sogneindsamlingen 2024.

Formål

Folkekirkens Nødhjælp støtter verdens fattigste i kampen for et værdigt liv og hjælper mennesker i nød. Deres arbejde udspringer af kristne værdier, hvor de udviser næstekærlighed og deler med verdens fattigste og mennesker i nød. Organisatioenen tager udgangspunkt i det enkelte menneskes situation og arbejder med respekt for menneskers rettigheder og ligeværd. Introduktionen giver spejderne et indblik i Folkekirkens Nødhjælps arbejde og et grundlæggende kendskab til organisationen.

Materialer

Forberedelse

Print nogle billeder eller find et setup til at vise filmen. Se gerne filmen og læs teksten, så du er klar til at snakke med spejderne om Folkekirkens Nødhjælps arbejde.

Beskrivelse

 1. Spørg spejderne, om de kender Folkekirkens Nødhjælp, og om de kender Folkekirkens Nødhjælps arbejde. Snak fx om, hvad nødhjælp er.
 2. Se introduktionsfilmen eller fortæl spejderne om det med udgangspunkt i filmen og/eller teksten om, hvordan Folkekirkens Nødhjælp arbejder.
 3. Brug billederne til at fortælle mere om Folkekirkens Nødhjælps arbejde.
  • Fisken: Som I kan se i filmen tager Folkekirkens Nødhjælp udgangspunkt i det enkelte menneskes situation og arbejder med respekt for menneskers rettigheder og ligeværd. De engagerer folkelige og politiske kræfter og påvirker beslutningstagere for at forbedre forholdene for verdens fattigste. De arbejder tæt sammen med kirkelige og andre partnere, ligesom vi eksperimenterer med alternative samarbejdsformer for at gøre den størst mulige forskel i verden.
   På én sætning kan det beskrives med:
   Hvis en mand er sulten, giv ham ikke kun en fisk.
   Giv ham i stedet en fiskestang, og giv ham retten til at eje sin fiskestang og fri adgang til søen 
   – og hans fremtid er sikret.
  • Kortet: Folkekirkens Nødhjælp arbejder i 20 lande verden over. De arbejder i Afrika, Mellemøsten, Asien og Europa. I nogle lande har de selv et kontor andre steder arbejder de sammen med partnere fra andre lande. Som I kan se, er Ukraine også kommet med. Her skal der blandt andet ryddes miner og gives akut Nødhjælp til krigens ofre.
  • Billederne: Pengene fra Folkekirkens Nødhjælps Sogneindsamling går til at hjælpe mennesker ramt af katastrofer. Lige nu er 1.8 millioner mennesker i Gaza blevet fordrevet mens tusindvis af israelske og palæstinensiske uskyldige menneskeliv gået tabt. Derfor samler vi i år også ind til mennesker i Gaza.
   Pengene fra året indsamling går derfor til fordrevne mennesker i Gaza, krigens ofre i Ukraine og de mange uskyldige mennesker som i Malawi og Sydsudan, som er påvirket af klimaforandringer og ikke længere kan dyrke jorden, som de gjorde engang. De indsamlede penge vil blandt andet gå til mad, varme tæpper, et sikkert sted at bo eller penge, så menneskene selv kan bestemme, hvad de har brug for.
  • Træet: Vi planter ét træ for hver gået rute. For hver indsamler, der går en rute, planter Folkekirkens Nødhjælp et træ i Etiopien, som er et af de lande, der er hårdest ramt af både sultkatastrofe og klimakrise.
   Træer er livsnødvendige for vores klode og et klimavenligt supplement til en fattig families kost og indkomst. I de tørreste områder graver lokalbefolkningen regnvandshuller, som kan opsamle vand, hvis det en dag begynder at regne. Rundt om hullerne skal der plantes små træer. Træer er også med til at holde på vandet, hvis regnen en dag kommer.

Folkekirkens Nødhjælps aktivitetsmateriale

KFUM-Spejderne har indgået et partnerskab med Folkekirkens Nødhjælp for 2023 – 2026. Organisationerne har et fælles værdigrundlag, som hviler på et kristent menneskesyn. Sammen ønsker vi at række ud mod børn, unge og voksne og give mulighed for at engagere sig lokalt til fordel for mennesker i nød. Fx ved at deltage i sogneindsamlingen.

Sådan bruger I materialet

Materialet kan bruges til et spejdermøde som optakt til at deltage i sogneindsamlingen, så spejderne ved, hvad de blandt andet samler ind til.

Materialet består af flere mindre aktiviteter, der tager 5-15 minutter at gennemføre, og gør spejderne klogere på Folkekirkens Nødhjælps arbejde, hvordan det er at være barn/ung andre steder i verden og det at gøre noget godt for nogle andre.

Her kan du se aktiviteterne. De kan bruges i den rækkefølge, som passer bedst til jeres spejdere.

Lavet af
Folkekirkens Nødhjælp
Tid
5 – 10 min
Deltagere
2
50
Udviklingsområder
Følelsesmæssigt
Socialt

Flere aktiviteter

Menu