Aktivitet

Farv din egen T-shirt

Farv din egen T-shirt

Svanemærket stiller skrappe krav til, hvilke kemikalier og mængden af kemikalier der må bruges til at lave et produkt. Kemikalier kan være skadelige for miljøet, og nogle kemikalier kan f.eks. skade vores kroppe. Nu skal du prøve at lave farver, hvor der ikke er tilsat kemikalier – de er nemlig kogt på grønsager.

LAV FARVER

Hak grøntsagerne, og læg dem i en gryde med vand. Der skal være dobbelt så meget vand som grøntsager. Herefter skal grøntsagerne simre i en lille time. Når grøntsagerne er kogt færdig, skal vandet sies fra. Nu har du farverne, som kan bruges til at farve T-shirts, male på æg og mange andre sjove aktiviteter.

spinat = lys grøn

rødkål = lilla

skallen på løg = orange

T-SHIRTEN

Hvis du vælger at farve en T-shirt med grøntsagsfarverne, skal du gøre T-shirten modtagelig over for farverne. Det gør du ved at koge en bomulds T-shirt i 1 del eddike og 4 dele vand i en lille time. Når T-shirten er kogt færdig, skyller du den i koldt vand. Du kan nu farve T-shirten ved at lægge den i vandet med farve. Jo længere T-shirten ligger i farven, desto mere farve tager den imod.

SĂ…DAN KAN DU SOM SPEJDERLEDER TILPASSE OPGAVEN TIL:

Ulve: Farv æg.

Junior: Eksperimenter med at lave flere farver.

Trop: Undersøg de problemer, kemikalier i tøj kan medføre.

Tid
60 – 90 min
UdviklingsomrĂĄder
Selvstændigt
Intellektuelt
Socialt

Flere aktiviteter

Menu