Bliv frivillig

KFUM-Spejderne leder altid efter nye frivillige, der har lyst til at rykke verden for børn og unge. Du kan kontakte din lokale spejdergruppe og tilbyde din hjælp.

Foto: Johny Kristensen

Frivillig ABC

Alt du behøver vide. Har du stadig spørgsmål, så tag fat i din lokale gruppe.

Hvilke typer ledere findes der, og hvad kræver det?

Der er mange måder at være frivillig på hos KFUM-Spejderne.

Du kan for eksempel være leder for en flok lokale spejderbørn hver tirsdag, hjælpe den lokale gruppe med at holde forskellige arrangementer, være en aktiv del af bestyrelsen eller deltage i de store nationale projekter eller hjælpe med småopgaver – som at slå græs, sy, male og meget mere. 

Det er helt op til dig, hvor meget tid du vil bruge. Det kan være en gang om ugen, ved arrangementer, på arbejdsweekender eller til bestyrelsesmøder nogle gange om året. Du bestemmer selv din indsats og engagement. Nedenfor kan du læse mere om, hvad du eksempelvis kan lave som spejderassistent, bestyrelsesmedlem og gruppeleder. 

Spejderassistent 

Som spejderassistent får du mulighed for at blive enhedslederens højre hånd. Til spejdermøder vil du eksempelvis hjælpe enhedslederen med at holde overblik over, at alt er á jour, og I vil i fællesskab planlægge og lave aktiviteter med spejderne. Gennem leg og sjove oplevelser er du både med til at styrke børn og unges værdifulde kompetencer og få en masse unikke oplevelser.

Bestyrelsesmedlem 

Som bestyrelsesmedlem bliver du en del af et stærkt fællesskab og netværk. Ved at deltage i bestyrelsesmøder 3-5 gange årligt, vil du tage del i at planlægge spejdergruppens fremtid og deres synlighed i lokalsamfundet, sikre trivslen samt behovet for hjælpende hænder. Som bestyrelsesmedlem får du mulighed for at komme helt tæt på spejdergruppens liv og for at give en hånd til forskellige spejderarrangementer.

Gruppeleder

Som gruppeleder vil du i praksis være ansigtet udadtil og fungere som mellemleddet mellem forældre og ledere. Det betyder blandt andet, at du skal koordinere interne og eksterne mails, søge fonde til spejderhytten, invitere ledere på udviklingskurser og sørge for nok hjælpende hænder. Som gruppeleder får du en unik mulighed for både at styrke dine egne kompetencer og spejdergruppes udviklingspotentielle.

Foto: Johny Kristensen

Alle ledere er frivillige

Som spejderleder laver du friviligt arbejde, der giver mening. Det kan gøres på mange forskellige måder, og der er plads til alle. Fælles for alle, der arbejder frivilligt i KFUM-Spejderne, er at de sammen er med til at rykke verden for alle KFUM-Spejdere i Danmark

Vil du være med?

Man kan være frivillig på mange måder. Kunne du tænke dig at lave mad på en lejr, skrive artikler, være spejderleder eller være i projektgruppe i et af vores større projekter, så kontakt os.

Hvad får du ud af at være frivillig hos os?

Som frivillig leder hos KFUM-Spejderne bliver du en del af et stærkt fællesskab.

Det er et fællesskab, hvor man sammen skaber rammer for at uddanne børn og unge gennem oplevelser og aktiviteter i naturen, fantasirammer og læring gennem af prøve ting af i praksis (learning by doing). 

Som frivillig leder er du med til at gøre en stor forskel for andre. Du udvikler andre, og du udvikler dig selv – begge dele sammen med andre. 

Vi lykkedes uge efter uge, at give spejderne værdifulde kompetencer, som gør dem til modige kompetente medmennesker. Dermed kan spejderne gå ud og tage ansvar for en bedre verden. 

Det er selvfølgelig ikke alt, der lykkedes. Men spejderfællesskabet giver mulighed for:

  • at vi sammen kan grine af fejl, lære at dem og sammen komme videre
  • at opleve børn og unges fascination ved vores omkringliggende natur
  • at give børn og unge en bedre naturforståelse og ikke mindst stjernestunder i naturen
  • at oplære spejderne igennem fællesskabet til at efterlade verden bedre, end de modtog den
Foto: Frederik Dahl Kehlet

Det får du som frivillig:

Du bliver en del af et stærkt fællesskab og netværk. 

Du bliver du stærkere inden for planlægning og samarbejde 

Styrker du dit kendskab til lokalsamfundet

Dit bidrag som frivillig:

Giver en hjælpende hånd ved diverse arrangementer 

Laver sjove aktiviteter

Hjælper til på udflugter

Gør du en forskel for børn og unge 

Førstehjælp til frivillige

KFUM-Spejderne i Danmark er af den overbevisning, at det er vigtigt, at spejderledere er i stand til at yde førstehjælp. Derfor anbefales det at ledere jævnligt opdaterer deres førstehjælpskundskaber.

Det er vigtigt, at spejderledere kan yde førstehjælp

To spejderledere viser en færdselstavle for en gruppe børn
Foto: Johny Kristensen

KFUM-Spejderne i Danmark er af den overbevisning, at det er vigtigt, at spejderledere er i stand til at yde førstehjælp. Derfor anbefales det at ledere jævnligt opdaterer deres førstehjælpskundskaber.

Generelt anbefales ledere som minimum at have deltaget i kurset “førstehjælp for voksne med ansvar for børn” eller “førstehjælp med særligt ansvar” som følger Dansk Førstehjælpsråds retningslinjer.

Sådan kommer du på førstehjælpskursus

Der findes mange gode udbydere af førstehjælpskurser, som lever op til Dansk Førstehjælpsråds retningslinjer. Hvis du mangler inspiration til, hvor du kan finde et førstehjælpskursus, kan du se mere på Røde Kors’ hjemmeside. Røde Kors tilbyder forskellige former for førstehjælpskurser, så du kan finde netop det kursus, der passer dig.

Prisen hos Røde Kors ligger under det generelle niveau, og kurserne udbydes geografisk spredt over hele Danmark. Se mere om Røde Kors førstehjælpskurser på deres hjemmeside her.

Du kan se mere om Dansk Førstehjælpsråds retningslinjer her.

Mød Frederik

Hør hvorfor Frederik Hessellund Søgaard kan anbefale at blive frivillig leder.

Mød Nicolaj

Nicolaj er spejderleder i Kaløvig gruppe. De ugentlige spejdermøder er hans fristed og hans legeplads og her udvikler hans sine lederegenskaber i samværet med børnene.

Uddannelse til leder

Som frivillig har du mulighed for at få en uddannelse gennem KFUM-Spejderne. Flere gange om året er der Linien Ud, uddannelsesweekender og spejderkurser som Roland I og II og Gilwell.

Menu