Aktivitet

Øvelser til hvordan du samler ind

Foto: KFUM-Spejderne

Øvelser til hvordan du samler ind

Sådan samler du ind. Folkekirken Nødhjælp har lavet en række øvelser, man kan prøve med spejderne, for at klæde dem godt på, når de skal ud at samle ind til et godt formål.

Formål

Vi er alle forbundne. Hvad jeg gør, påvirker min nabo. Når vi spiser meget kød eller flyver meget udleder vi CO2, som er med til at skabe klimaforandringer, så regnen desværre udebliver hos verdens fattigste. De valg vi træffer i Danmark har en betydning for folk i Etiopien. Men vi kan gøre en forskel.
Spejderne skal i denne aktivitet opleve, at de får en konkret mulighed for at gøre en forskel for verdens fattigste og gennem rollespil føle sig trygge som indsamlere til Folkekirkens Nødhjælps indsamling 10. marts 2024.

Materialer

  • Indsamlingsbøsser eller indsamlerskilt med MobilePay-nummer
  • Rollekort (se sidst i beskrivelsen)
  • Hjælpesætninger (se sidst i beskrivelsen)

Forberedelse

Print eller nedskriv rollekortene og hjælpespørgsmålene.

Beskrivelse

  1. Udvælg to spejdere, der skal spille rollen som indsamlere og giv dem en indsamlingsbøsse eller et indsamlingsskilt. Du skal selv spille rollen som den, der spørges, om du vil donere. Det er vigtigt, at du i din rolle som potentiel doner gør det til en god oplevelse for deltagerne at prøve at være indsamlere.
  2. Hav hjælpesætningerne skrevet ned et sted, så spejderne skal se dem. Sætningerne kan være en hjælp til, hvordan man starter samtalen, eller hvad man svarer, hvis en person siger nej tak til at donere. Det er ikke et krav, at spejderne bruger sætningerne, men de kan være en hjælp.
  3. Udfør nu et rollespil, hvor spejderne lader som om, de ringer på og spørger, om du vil give et bidrag til indsamlingen. Tag udgangspunkt i nedenstående roller, når du skal spille mulig donor.
  4. Øvelsen gentages med alle fire roller, og deltagerne skiftes til at være indsamlere, mens du hver gang spiller rollen som den, der skal donere.
  5. Afslut med at tale om indsamlingsdagen 10. marts, og fortæl hvordan den kommer til at foregå i netop jeres lokalområde. Snak evt. med den lokale indsamlingsleder på forhånd.

Roller

Rolle 1:
Du er en person, som gerne vil donere 40 kroner i kontanter til indsamlingen. Du er venlig, smilende og imødekommende, når indsamlerne banker på.

Rolle 2:
Du er en person, som gerne vil donere til indsamlingen, men du har ikke kontanter. Derfor spørger du, om du kan donere via MobilePay i stedet. Du er venlig, smilende og imødekommende, når indsamlerne banker på.

Rolle 3:
Du er forældre til 4 børn. Du har derfor ikke så mange penge og vurderer, at du ikke kan donere i denne omgang. Du er venlig, da indsamlerne banker på og beklager, at du ikke kan give noget.

Rolle 4:
Du er en person, som allerede har doneret til andre indsamlinger i år og vil derfor ikke donere. Du synes, at der bankes på din dør for ofte, og at der samles ind alt for mange gange om året. Du er sur over at blive spurgt igen, og er kort for hovedet overfor indsamlerne, men snakker høfligt.

Hjælpesætninger

  • Hej. Vi kommer på vegne af Folkekirkens Nødhjælp, har du lyst at støtte?
  • Pengene går til mennesker udsat for katastrofer.
  • Det kan være mennesker i Malawi eller Sydsudan, hvor klimakrisen har ramt meget hårdt.
  • Men det er også mennesker i Ukraine eller Gaza, hvor uskyldige bliver fordrevet fra hjemmet eller dræbt.
  • De indsamlede penge vil blandt andet gå til mad, varme tæpper, et sikkert sted at bo eller penge, så menneskene selv kan bestemme, hvad de har brug for.

Folkekirkens Nødhjælps aktivitetsmateriale

KFUM-Spejderne har indgået et partnerskab med Folkekirkens Nødhjælp for 2023 – 2026. Organisationerne har et fælles værdigrundlag, som hviler på et kristent menneskesyn. Sammen ønsker vi at række ud mod børn, unge og voksne og give mulighed for at engagere sig lokalt til fordel for mennesker i nød. Fx ved at deltage i sogneindsamlingen.

Sådan bruger I materialet

Materialet kan bruges til et spejdermøde som optakt til at deltage i sogneindsamlingen, så spejderne ved, hvad de blandt andet samler ind til.

Materialet består af flere mindre aktiviteter, der tager 5-15 minutter at gennemføre, og gør spejderne klogere på Folkekirkens Nødhjælps arbejde, hvordan det er at være barn/ung andre steder i verden og det at gøre noget godt for nogle andre.

Her kan du se aktiviteterne. De kan bruges i den rækkefølge, som passer bedst til jeres spejdere.

Lavet af
Folkekirkens Nødhjælp
Tid
10 – 15 min
Deltagere
2
50
Udviklingsområder
Fysisk
Socialt

Flere aktiviteter

Menu