Aktivitet

Mikkelsdag En høstgudstjeneste

Denne aktivitet er et forslag til en høstgudstjeneste, som er bygget op omkring Mikkelsdag og Spejderhjælpen.

Historisk og bibelsk kontekst

Den 29. september er en dag, som ikke mange danskere forbinder med kristendommen, men engang var det en skelsættende dag på året. Dagen kaldes for Mikkelsdag og er opkaldt efter ærkeenglen Sankt Mikael, på dansk kaldet Sankt Mikkel. Denne ærkeengel “vejede”, om sjælene var lette nok til at komme i Himlen. Sankt Mikkel var dog kendt for at lægge en finger på den anden vægtskål, så alle sjæle kom i Himlen.

Da Danmark var præget af at være et landbrugssamfund, var dagen et symbol på, at høsten var slut, og dermed skulle der festes. Det er derfor oplagt i spejdergruppen at holde en høstfest, hvor alle forældre og andre lokale er inviteret.

Et særligt kendetegn ved høsten er at der også er fokus på de fattige, og i sangen “Marken er mejet” synges: “Fuglen og den fattige skal også være mæt”. Det er derfor oplagt på dagen at sælge for eksempel mad, som spejderne har lavet og give pengene til spejderhjælpen. På den måde kan også fattige i andre lande få glæde af den danske høst.

En anden bibelskvinkel:

En rigtig relevant vinkel stammer fra Noah-fortællingen. Da Noah har forladt arken, holder han en gudstjeneste (offer). På det reagerer Gud ved at sige ”Så længe jorden består, skal såtid og høsttid, kulde og varme, sommer og vinter, dag og nat ikke ophøre”. Det er med de ord, Gud indleder den økologiske pagt, pagten med Noah med. Dvs. at høsten repræsenterer den ”gode tryghed”, som er fundamentet for livet under denne pagt. Dermed kommer høstens afgrøder også til at stå som tegn på den økologiske pagt.

Forslag til delelementer i en gudstjeneste. De skal tilpasses jeres forhold, og hvordan jeres præst ønsker at bidrage.

Deltagere

Børn, forældre, bedsteforældre, lokale skole. Generelt alle. Forsøg at være åben over for at der kommer lokale ude fra. Inviter gerne alle spejdergruppe i lokalområdet, også DDS’ere. Bare fordi de ikke har en tæt tilknytning til kirke, så holder mange af dem faktisk høstgudstjenester alligevel.

Pynt kirken

Hvis præsten synes ideen er fin, så hør om I må pynte kirke. De kan fx være med aks og græskar. Eller I kan lave små skulpturer af ting fra naturen, hvorpå de kan så karsen.

Sange

”Marken er mejet”: Et særligt kendetegn ved høsten er, at der også er fokus på de fattige, og i sangen “Marken er mejet” synges: “Fuglen og den fattige skal også være mæt”. Det er derfor oplagt på dagen at sælge for eksempel mad, som spejderne har lavet og give pengene til Spejderhjælpen (17.-25. september 2016). På den måde kan også fattige i andre lande få glæde af den danske høst.

”Vi pløjed og vi så’ed” : Dette er umiddelbart en sang, som man ikke kender på titlen, men omkvædet er kendt af de fleste spejdere, da det ofte synges som bordvers. Omkvædet lyder:

“Alle gode gaver

de kommer ovenned,

så tak da Gud, ja, pris dog Gud

for al hans kærlighed!”

”Du gav mig, o Herre” : Den lægger stærkt og tydelig vægt på forvalterskabsperspektivet – endog med en henvisning til den fra Paradiset forstødte Adam, som måtte rydde marken for sten samt tjørn og tidsel.

”Børn af den grønne jord”: En smuk salme om den grønne jord. Meget moderne og skrevet lige inden korpslejren i Guldborgsund 2005.

”Du lagde i det mindste frø”: En rigtig høst/skabelsessalme. En af dens kvaliteter er også at pege på ”den danske sangskat” med melodien og med ”en lyd af kornets sange”.En oplagt sang hvis man fx har sået små dekorationer med karse i.

Andre bud på sange: ”Op al den ting”, ”Måne og sol”, ”Almægtige og kære Gud”, ”Jeg ser dit kunstværk kære Gud”, ”Gådefuld er du vor Gud”, “Nu falmer skoven”

Inddrag spejderne

Ind- og udgangsbøn: Spørg præsten om nogle af jeres spejdere må stå for disse.

Nadver: Lad spejderne stå for at dele brød og “vin” ud, og præsten giver velsignelsen.

Til nadveren kan evt. bruges brød bagt af spejderne ud af mel, som de selv har malet. Som alternativ til vin kan deres laves hjemmepresset æblemost til børnene.

Spejderhjælpen

Byg gudstjenesten op omkring Spejderhjælpen og sælg ting efter gudstjenesten, hvor pengene går til spejderhjælpen. Dette er prøvet af i andre spejdergrupper med stor succes.

Følgende er forslag til aktiviteter, eller ting der kan sælges. Mange ting er noget som spejderne kan lave i møderne op til. Nogle af aktiviteterne kan være gratis for at holde børn og forældre til.

– Bivokslys: Lav fine lys, som kan sælges. Se linket: www.spejdernet.dk/lavlys

– Lysestage af træ: Sav fx en birkestamme (ca. 5 cm tyk) ud i længde på 5-12 cm. Bor et hul 2 cm ned i træet med samme tykkelse som et lys.

– Marmelade: Saml bær i lokalområdet eller få børnene til at tage frugt med hjemme fra. Lav marmeladen til mødet før gudstjenesten.

– Æblemost: Få alle med æbletræer til at komme med deres æbler. Hav lånt eller købt en æblepresse og fået flasker, som I så kan sælge med friskpresset juice. I kan også blot sælge den på stedet i plasticbægre. Børnene synes det er hamrende sjovt, at presse deres egen juice.

– Snobrød: En klassisk aktivitet, som kan holde børnene til, mens forældrene går rundt. Put evt lokale æbler i dejen, og måske også lidt kanel?

– Mal mel: Få fat i små melmøller drevet af håndkraft. Se om I kan få sponsoreret hele korn, så børnene kan male deres eget mel og få en lille pose med hjem. Køb gerne papirsposer, da disse er mere miljøvenlige.

– Muffins: De ældre spejdere kan have bagt muffins med lokalt fyld.

– Lav græskar- eller roelygter: Det er tiden til at lave lygter. Se om I kan få fat i roer eller græskar. Roer er en klassisk dansk tradition, men der er ikke mange roemarker tilbage i landet. Et smart trick til at lave mønstre i sin roe eller græskar er at have en boremaskine med et bor i, og så bore huller i stedet for at skære. Det giver ny kreativitet.

– Halmdukker: Hvis I bor nær en landmand med en mark, så kan I helt sikkert få lidt halm eller hø. Dette kan bruges til at lave dukker ud af. Man skal blot bruge snor og evt. stofrester. Kun fantasien sætter grænser.

– Neg: Med udgangspunkt i sangen “Marken er mejet”, kan børnene lave neg. Måske I kender en landsmand, som vil donere noget korn?

– Se i miljøskaberhæftet om der er aktiviteter, som er gode at lave op til selve gudstjenesten: kfumspejderne.dk/udgivelse/miljoeskaber-aktivitetshaefte/

– Lav noget mad: Hvis gudstjenesten falder før frokost, så vil det være oplagt at have noget mad klar, fx en stor gryderet. Derved går folk ikke hjem for at spise, men bliver og hygger hos jer. Maden kan evt. være gratis, hvis råvarerne fx sponsoreres.

Fif til at sælge

I stedet for at sætte fast pris på jeres varer, så sig at folk skal give, hvad de lyster. Ofte giver det en højere pris, da folk sjældent beder om at få de helt store byttepenge tilbage. Og hvis de giver en lav pris, så har I glædet nogen, som måske ikke havde økonomi til at give mere.

Og ellers så lad børnene lave fine skilte med priser, så de også er inddraget i salgsprocessen, hvis de nu ikke tør have den direkte kontakt med kunderne.

Mærker

Husk at købe mærker til jeres spejderen, hvis I laver et forløb om denne høstgudstjeneste. De kan bestilles gratis her: http://www.55nord.dk/kfum-spejderne/soegeside/maerker-1/miljoeskaber-maerke

Skabelsestid

Høstgudstjeneste ligger altid i den såkaldt skabelsestid (1. september til 4. oktober). I 2016 er sættes der i skabelsestiden særligt fokus på naturen. Denne kan I læse mere om hos KFUM-Spejdernes samarbejdspartner Grøn Kirke: http://www.gronkirke.dk/skabelsestid/ og http://www.gronkirke.dk/?id=717

Tid
60 – 120 min
Deltagere
12
99

Flere aktiviteter

Menu