Foto: Johny Kristensen

Et kagedåsekamera, eller et ”pinhole camera,” som det hedder på engelsk, består af en dåse eller æske, der kan bruges som kamera. Og du kan faktisk selv bygge det. Du skal gøre sådan:

1) Find en tom kagedåse.

2) Bor et lille hul på ca. 5 mm i diameter midt på den ene side.

3) Mal dåsen sort indvendig.

4) Sæt et stykke sort tape udvendigt foran hullet.

5) Klip et stykke af en almindelig film ud og lim det fast inde i dåsen modsat hullet. (For ikke at ødelægge filmen skal det ske i total mørke).

6) Sæt låget på dåsen (også i mørke – selvfølgelig).

Nu er du klar til at tage et billede! Find et motiv, som du gerne vil tage et billede af. Du skal finde et sted, hvor kameraet kan stå, for hvis kameraet ryster bare en lille smule, bliver billedet helt sløret. Sæt kameraet på et stykke modellervoks, for at det ikke skal ryste når du fjerner tapen foran hullet.

Fjern forsigtigt tapen, så filmen belyses i 4-5 sekunder, og sæt så tapen på igen. Nu er billedet taget, og så er det ellers med at komme hjem for at fremkalde.

Du kan snakke med din lokale fotoklub eller fotohandler, om de vil hjælpe med at fremkalde filmen.

På Internet kan du læse mere om kagedåsefoto. Denne engelske hjemmeside forklarer alt om, hvordan du bygger et kamera og tager billeder med det. Selvom siden er engelsk, er der mange tegninger, så du sagtens kan finde ud af, hvordan du skal gøre.

http://wwwca.kodak.com/global/en/consumer/education/lessonPlans/pinholeCamera/pinholeCanBox.shtml

Lavet af
Kasper V. Jacobsen
Tid
30 – 60 min
Deltagere
3
9

Flere aktiviteter

Menu