Aktivitet

Opskrift på nepalesisk dahl

Foto af Christoffer Mølbak

Opskrift på nepalesisk dahl

Denne aktivitet giver spejderne mulighed for at udforske den nepalesiske madkultur, opdage nye smage samt ligheder og forskelle fra det danske køkken.

Historie

Opskrifterne er udarbejdet i samarbejde med nepalesiske spejdere, som har stort og bredt kendskab til det nepalesiske køkken og nepalesisk kultur. Opskrifterne er samtidig udarbejdet på Kakani International Scout Center i Nepal under et centerudvekslingsophold på centeret. Det nepalesiske køkken minder generelt rigtig meget om det indiske og tibetanske. Deres retter er især kendt for styrke på smag og krydderier, og disse folkefærd spiser til dagligt meget stærk mad. I Nepal spiser man traditionelt med fingrene og primært med højre hånd. Husk altid den gode håndhygiejne, når du laver mad! Vask hænder flere gange under madlavning!

Sværhedsgrad

Den er let-medium, alt efter aldersgruppen, og maden kan laves inden for, på trangia eller på bål. Opskriften tager cirka 60 min og opefter at lave. Læs opskriften og fremgangsmåden igennem og vurder, hvor længe dine spejdere vil være om det.

How to nepalesisk dahl

  1. Vask dine linser godt og hæld vandet fra mål vand op som passer til mængden af linser. En god huskeregel for dette er forholdet: 3 dele vand, 1 del linser. Hvis massen er for tyk, fortynd da men en lille smule vand.
  2. Put salt efter smag i. hellere for lidt end for meget, for den færdige Dahl kan smages til til sidst.
  3. Kog det under låg i en gryde ca. 5 minutter eller til du vurderer at linserne er lidt opsvulmede, og lad det derefter blive i gryden i ca. 5 minutter uden at løfte låget.
  4. Mas hvidløget under bladet af en kniv og skær det i grove stykker. Gør det samme med ingefæren, hvis du bruger frisk ingefær (pulver kan også bruges).
  5. På en pande putter du olien eller smøret på, den må ikke være for varm.
  6. Steg hvidløg, ingefær, bukkehorn, spidskommen, og lidt chili (efter ønske af smag og styrke). Steg til det bliver let gyldent, men ikke mere end det! Hvis ikke at I synes smagen af stegt hvidløg er god, hæld dem da direkte i gryden med linser.
  7. Kom blandingen fra panden over i gryden med linser og kog det op. Smag på det og vurder om der skal mere krydderi i.
  8. Lad det simre i 10 minutters tid uden det brænder på.
  9. Værsgo! Server med curry chicken og ris eller naanbrød. (Se eventuelt opskriften på Raita for tilbehør til retten)

Ingredienser og materialer 

  • 125 gram sorte linser
  • 50 gram røde linser
  • 5 fed hvidløg
  • 1 teske ingefær
  • 1 teske bukkehorn
  • ½ teskefuld spidskommen
  • 1 tsk chilipulver
  • 3 spiseskefulde olie eller smør
  • ½ teske gurkemeje pulver
  • Køkken grej

Nepal Scouts partnerskab

KFUM-spejderne har indgået et partnerskab med Nepal Scouts. Gennem dette partnerskab har du og dine spejdere nu mulighed for at lære mere om Nepals kultur og spejderarbejde.

Hvis du vil se, hvad der ellers er af aktiviteter fra Nepal så søg på “Nepal” i aktivitetsdatabasen. Er du interesseret i at høre mere om partnerskabet, så klik her.

Lavet af
KFUM-spejdernes partnerskab med Nepal Scouts
Tid
60 - 120 min
Deltagere
4
50
Udviklingsområder
Intellektuelt
Socialt
Mærker

Flere aktiviteter

Menu