Foto af Jeppe Carlsen

PH-indikator

Rødkål er både sundt i en salat og lækkert på julebordet. Den er en farverig fætter, men vidste du, den kan bruges til at måle, hvor ‘sur’ en ting er? Du kender måske pH-papir fra natur/teknik- eller kemilokalet, men du kan faktisk lave din egen hjemmelavede pH-in- dikator ved hjælp fra rødkål på køkkenbordet i spejderhytten.

Sådan gør du

  1. Snit en portion rødkål (ca. 1⁄8 kålhoved) i fine stykker.
  2. Kog vand i en elkedel eller gryde.
  3. Hæld kålen op i en tom kande eller gryde, og overhæld kålen med det kogende vand.
  4. Lad det stå fem til ti minutter, til vandet tager farve. Det skal gerne være blåt. Er det ikke det, så tilsæt lidt mere vand.
  5. Sigt rødkålen fra vandet.
  6. Fyld glassene halvt op med det farvede vand.
  7. Tilsæt lidt af en af de forskellige ingredienser til hvert glas, og undersøg, hvad der sker.
  8. Brug pH-skalaen til at vurdere, om ingrediensen er sur eller basisk, og snak om refleksionsspørgsmålene.

Materialer til en patrulje

  • 1 glas til hver ingrediens, I vil teste
  • 1⁄8 rødkålshoved
  • 1 skærebræt
  • 1 dolk · Kogende vand
  • 1 gryde eller kande
  • Handsker og sikkerhedsbriller (hvis I bruger meget sure eller basiske ingredienser)
  • Diverse husholdningsprodukter, I vil teste. Lad gerne spejderne være med til at vælge (f.eks. citron, lagereddike, cola, bagepulver, danskvand, kaffe, sæbespåner, håndsæbe m.m.)

Lavet af
Science Pirater
Tid
30 - 60 min
Deltagere
2
50
Udviklingsområder
Fysisk
Intellektuelt

Flere aktiviteter

Menu