Succes hos de fynske ællinger

Hos familiespejderne i Højby på Fyn er man lykkedes med at skabe et stærkt familiefællesskab med byens familier.

Ællingerne hos Højby
Foto: Højby gruppe

I Odense findes “Ællingerne,” og de er hverken grimme eller udstødte – tværtimod er de lige så populære og kvikke som Rip Rap og Rup fra Anders And & Co. Ællingerne er navnet på familiespejderne i Højby gruppe.

Her har de to familiespejder-ledere Maria og Mette skabt et stærkt fælleskab med byens familier gennem deres frivillige arbejde ved Højby Familiespejderne nær Odense.

Vi har netop afholdt et skønt møde. Vi har en far blandt forældrene, der er dygtig med træværk, og han hjalp os med idéer og forsynede os med træ, så vi kunne lave natur- og håndværksaktiviteter,” fortæller Maria og Mette, der er henholdsvis enhedsleder og assistent.

Vi har bygget fuglehuse til alle familierne, og det blev en fantastisk og hyggelig oplevelse for både børn og voksne”fortsætter Maria og Mette.

De gode aktiviteter og oplevelser har ført til, at forældrene hos familiespejderne fortæller om deres spejdermøder til andre, hvilket skaber nysgerrighed hos nye familier.

En svær tid

At opbygge fællesskabet omkring familiespejderenheden har ikke altid været en nem opgave. Der var faktisk en periode, hvor lederne stod lidt på bar bund. Enheden manglede familier, og lederne var usikre, da de ikke tidligere havde arbejdet med familiespejd.

Inspireret af H.C. Andersens eventyr om den grimme ælling, besluttede vi, at vi også ville være ukuelige. Vi tog fat og begyndte at arbejde med vores synlighed i lokalmiljøet, for vi ved, at vi laver verdens bedste familiespejd i Odense” siger Maria og Mette med et smil.

Højbys fem ‘Gør-det-selv-hack’ for at få flere medlemmer:

  1. Del flotte invitationer ud til kammeraterne i børnehaven eller i klassen.
  2. Aftal, hvem af forældrene der laver næste opslag på Facebook med lidt billeder og tekst fra mødet – og husk at bede om likes og delinger i opslaget.
  3. Opret “Begivenheder” på Facebook-siden for at invitere nye familier.
  4. Gør spejdermødet synligt i lokalmiljøet og placer et af de nye Familiespejder-bannere*, så nysgerrige familier selv kan finde vej til gruppen online.
  5. Aftal faste indlæg i den lokale avis med masser af billeder og relevant information.

Et godt samarbejde med forældrene er afgørende, og den bedste reklame er, når de fortæller om os,” siger Maria og Mette.

De to udviklingskonsulenter hos KFUM-Spejderne, Steffen og Thomas, genkender de forskellige metoder, der er nødvendige for at tiltrække flere familier.

Vi kan rigtigt godt genkende de effektive rekrutteringsmetoder, som Maria og Mette har anvendt, og ællingernes erfaringer er direkte relevant for den nye indsats, som lige nu udrulles i hele landet for at styrke familiespejderne og grupperne generelt.” siger Steffen Falck, der selv har ledet familiespejderenheden i Rosenvænget gruppe på Østerbro i København, der er blandt de største familieenheder hos KFUM-Spejderne.

Steffen Falck står nu til rådighed for udvikling af familiespejderenheder på fuld tid de næste to år.

Familiespejderenheden er den enhed, der rekrutterer flest ledere til gruppen, og flere ledere gavner hele gruppen. Derfor prioriterer KFUM-Spejdernes hovedbestyrelsen i øjeblikket denne enhed til gavn for alle grupper. Indsatsen består af:

  1. Støtte til medlemsrekruttering gennem øget synlighed online og offline.
  2. Støtte til aktivitetsprogram og årshjul, der letter ledernes og forældrenes mødeforberedelsen og giver struktur og flow til afviklingen af aktiviteten.
  3. Kollektiv ledelsesform, der kræver få lederressourcer, engagerer forældre og dyrker rekrutteringsarbejdet helt naturligt.
  4. Støtte til opstart af nye enheder, check-in/check-out og generel sparring og vejledning.

Mere viden

Gør-det-selv-kursus i medlemsrekruttering

Husk, at du kan blive helt opdateret og få praktisk erfaring på kurser i familiespejder på Linien Ud i Øst den 6. oktober, Syd den 27. oktober og Nord den 3. marts 2024. Det er virkelig en god investering for gruppen.

Næste ERFA-webinar

Familiespejderne mødes igen online den 1. februar kl. 19.30. Tilmelding sker via linket i Facebook-netværksgruppen for familiespejdere (Du skal anmode om medlemsskab, hvorefter du kan se linket, når mødet nærmer sig.)

Guide til Facebook

Bliv helt skarp på forskellen mellem en side og en gruppe på Facebook. Lær, hvordan du sikrer, at dine budskaber når ud til nærtstående i lokalmiljøet, og hvordan du delegerer den regelmæssige opdatering til mødedeltagerne. Læs mere på siden her.

Banner

Vidste du, at gruppen let kan få støtte til udgifter i forbindelse med produktionen af den nye “Hyttepakke”? Hyttepakken består af skilte, flag og bannere m.m., som øger gruppens synlighed i lokalmiljøet. Besøg spejdertrykken.dk for mere information.

Se meget mere om Ællingerne i Højby i Facebook-gruppen for familiespejdere

Læs flere gode historier:

Kontakt din familiespejderkonsulent

Hvis du også er blevet nysgerrig på familiespejder eller søger flere familier, kan du kontakte udviklingskonsulent Steffen Falck på telefon 71 55 24 82 eller via e-mail på steffen@kfumspejderne.dk.

,

Læs også

Menu