Rent vand

Rent vand er ikke bare livsnødvendigt for at drikke. Det er også afgørende at have adgang til i forhold til helt basal hygiejne for på den måde at være i stand til at forebygge spredning af livsfarlige bakterier og sygdomme.

Danmark har noget af verdens bedste drikkevand ifølge Miljøstyrelsen. Og vi kan tappe det direkte fra vores vandhane. Alligevel importerer vi vand fra hele verden, og bruger energi på at lave plasticflasker og transportere vandet langt.
Hvis vi virkelig vil gøre noget godt for miljøet, skal vi blive bedre til at drikke vand direkte fra vandhanen, og huske at nyde at det er en mulighed.
Men når man ikke lige har en vandhane i nærheden, kan det være praktisk at kunne lave sit eget vandfilter. I mange andre lande er et vandfilter nødvendigt for, at du kan drikke vandet fra hanen.

Aktivitet

Start med at snakke med spejderne om adgang til rent drikkevand, og hvor heldige vi er i Danmark. Forklar, at man ved hjælp af sten, grus, sand og kul kan fjerne småpartikler fra vand, hvis det er beskidt. Husk at gøre dem opmærksomme på, at kun ved at koge vandet, kan man også fjerne bakterier.

  • Start med at gøre en plastikpose klar. I bunden skal der være plads til, at vandet kan løbe/dryppe ud. Klip eventuelt bunden op og bind sammen.
  • Toppen skal være åben, og der skal sættes noget reb eller lignende fast, så filteret kan komme op at hænge.
  • Fyld først kulstøv i posen, derefter sand og fortsæt så opad med grovere og grovere grus og sten, til posen er næsten fyldt. Den skal stadig kunne holde til vægten af sig selv og vandet. Fyld derefter noget urent vand i posen, og så er den klar!
  • Vær opmærksom på, at det skal tage noget tid for vandet at løbe igennem, ellers bliver det ikke renset. Lagene af kulstøv, sand, grus og sten skal derfor være store nok til at kunne filtrere vandet. I kan evt. bruge en ren mælkekarton med huller i bunden til at holde posen på plads.

Slut af med at nyde jeres rene drikkevand (hvis det er forsvarligt!).

Refleksion

Cape Town – en millionby i Sydafrika kan blive den første storby i verden, som løber tør for vand i vandhanerne. Hvordan kan det gå så galt? Forestil dig en dag uden vand hjemme hos dig selv. Hvad ville du gøre? Snak om, hvad I bruger vand til, og om det er nødvendigt at bruge så meget af det rene drikkevand. Kunne man i stedet bruge regnvand? Hvad gør I for at spare på det gode drikkevand i jeres spejderhytte? Og hvad gør I, når I er på lejr? Hvad indeholder jeres vand i byen? (Få data fra jeres vandværk).

Adgang til rent vand er en menneskerettighed, men alligevel oplever mange, at ulovlig vandudvinding til avocadoplantager og tekstilproduktion er skyld i vandknaphed og tørke for det omkringliggende samfund. Vidste du, at en avocado kræver 320 liter vand? Og produktionen af bare en T-shirt kræver ca. 1.400 liter vand? Kan vi i vesten tillade os at efterspørge produkter, som forbruger så meget vand?

Tid
30 – 60 min
Deltagere
1
99

Flere aktiviteter

Menu