Velkommen, Tervetuola, 
Bienvenue, Welcome

Foto: Maj-Britt Nielsen

Har du lyst til internationale oplevelser, så er du kommet til det rette sted.
Her finder du nemlig alt hvad dit internationale spejderhjerte kan begære af information, inspiration, rejser og viden om, hvad der sker i den store spejderverden.
Arbejdsgruppen for Internationale aktiviteter, SIA, gør alt hvad de kan for at samle alt, hvad du har brug for. Så længe det er internationalt finder du det her – men skulle vi nu have misset noget, så kontakt os endelig.

Få nye spejdervenner fra hele verden

Vil du mærke suset i maven når mere end 35.000 spejdere står sammen til et lejrbål og svinger tørklæderne over hovederne, eller vil du bruge op til 12 måneder på at arbejde som frivillig på et projekt et sted i Europa? 

Her på siden kan du læse om de mange tilbud der er rundt omkring uden for Danmarks grænser, både store lejre, frivilligt arbejde og udveksling i Australien og meget mere.

Vil din gruppe hellere planlægge selv, kan I prøve kræfter med en lejr eller weekendtur i udlandet samt undersøge, om I kan få en venskabsgruppe fra udlandet.

Foto: Emil Kvistbo

Rejs ud

Bliv voluntør

Har du lyst til at arbejde som volontør?

Så er du kommet til det rette sted! 

Rundt omkring i verden er rig mulighed for at finde mange forskellige projekter, hvor du kan donere din tid og dine kompetencer. Du kan vælge at blive frivillig på et spejdercenter, tage del i den Europæiskevolontørtjeneste eller noget helt tredje. Du kan også tage kontakt til Houens Odde spejdercenter som hellere end gerne hjælper med at finde lige det volontør projekt du brænder for. 

International, pige, tørklæde
Foto: Nocrich Scout Centre

Frivillig på et spejdercenter

Mange spejdere tager hvert år ud som volontør på spejdercentre rundt omkring i verden. Nogle er afsted i et par måneder, andre tager afsted i et år eller måske endda længere. Fælles er at de alle kommer hjem med en masse nye venner og en rygsæk fyldt med oplevelser. Et af de mest populære steder at søge hen er Kandersteg International Scoutcenter i Schweiz. Men der findes mange andre centre med lige så gode muligheder. 

Vil du tilbringe 2-12 måneder i udlandet som frivillig?

European Solidarity Corps

European Solidarity Corps er et tilbud til unge mellem 18 og 30 år om at tilbringe 2-12 måneder i udlandet og udføre frivilligt arbejde. 

Længden af et volontørprojekt må inklusiv forberedelse og evaluering ikke overstige 24 måneder. Arbejdsområderne dækker socialt arbejde, miljø, kunst og kultur, sports- og fritidsaktiviteter.

European Solidarity Corps giver modtagerorganisationerne en mulighed for at få tilknyttet en ung person fra et andet land, som kan give en hjælpende hånd og evt. bidrage med idéer andre måder at gøre tingene på. 

Der er tale om ulønnet arbejde på fuld tid, som skal være til gavn for lokalsamfundet. Dog får volontøren lommepenge og fri kost og logi under opholdet.

Houens Odde udsender og modtager

Houens Odde Internationale Spejdercenter er både værts- og sendeorganisation. Dette betyder, at centret modtager mellem 4 – 8 unge fra hele Europa i 6-9 måneder, som bor og arbejder på centret.

Centret sender også danske unge ud i Europa som volontører. Kommer I på Houens Odde Internationale Spejdercenter, især i centerlejr-perioden, vil I derfor møde en del af disse unge volontører

”Aktive Unge” er et program for ungdomsaktiviteter uden for det formelle uddannelsessystem, som støttes økonomisk af EU. Målgruppen for ”Aktive Unge” er unge, ungdomsledere og ungdomsmedarbejdere i såvel den professionelle som den frivillige sektor. Programmet er åbent for alle uanset kulturel baggrund  og handicap.

Der er mulighed for samarbejde med 31 EU lande og for nogen aktiviteters vedkommende også med 21 lande fra tre regioner, Balkan, Østeuropa og Kaukasus samt Nordafrika. 

Houens Odde Internationale Spejdercenter deltager i den del af “Aktive Unge” programmet, som gælder European Solidarity Corps. 

Du skal:

  • Være mellem 18 og 30 år
  • Være spejder
  • Kunne tale engelsk
  • Have lyst til internationale oplevelser 

Du får:

  • Gratis rejse til og fra projektet
  • Betalt kost og logi under projektet
  • Lommepenge
  • Forberedelseskursus i Danmark inden opholdet
  • To kurser under opholdet i værtslandet
  • Internationale oplevelser for livet

Interesseret?

Du kan læse mere om EVS her 

Du kan læse mere og de forskellige projekter her

Houens Odde Spejdercenter kan: 

  • Hjælpe med at formidle kontakt til de projekter, du er interesseret i
  • Hjælpe med planlægning af rejsen
  • Råde og vejlede under opholdet
  • Tilbyde forberedelseskursus i Danmark inden opholdet
  • Tegne forsikring for opholdet
  • Tilbyde evaluering efter opholdet

Så kontakt Houens Odde Internationale Spejdercenter på tlf.: 7010 5115 eller houensodde@houensodde.dk

Udveksling i Australien – SISEP

Har du mod på at se på kænguruer og møde nye spejdervenner i Australien?

Kan du svare ja til overstående og er du mellem 15 og 17 år gammel, så er The scout international student Exchange programme (SISEP) måske noget for dig! SISEP er et internationalt samarbejde med spejderkorpset i Australien, som hvert år giver danske og australske spejdere mulighed for at opleve et andet land på tæt hold.

Som dansk spejder i alderen 15 til 17 år har du muligheden for at bo hos en jævnaldrende australsk spejder, gå i skole sammen med ham/hende og deltage i spejdermøder, -ture og -aktiviteter. Du kommer med andre ord helt tæt ind på livet af en australsk familie og ser sider af landet, som turisterne aldrig ser! Udvekslingen foregår i skolernes sommerferie, og du kommer til at være af sted i ca. 5 uger.

Få besøg fra Australien

Vil du hellere blive hjemme, kan du og din familie også få besøg af en australsk spejder. Det sker fra slutningen af november til begyndelsen af januar.

I den tid følger din australske bror eller søster med dig i skole, til spejder og holder jul sammen med din familie. Kort sagt flytter din australske bror eller søster ind i familien og deltager på samme vilkår som dig selv. På den måde kan du og din familie opleve en anden kultur tæt på, mens I selv bliver klogere på jeres egen.

Tilknytning til spejderkorps

For at komme på udveksling gennem SISEP skal du være aktiv i et spejderkorps under The Danish Scout Council (DSC). Det vil sige, at du skal være medlem af Det Danske Spejderkorps, Dansk Spejderkorps Sydslesvig, Danske Baptisters Spejderkorps, KFUM-Spejderne eller ét af de associerede korps. Du kan også blive udvekslingsspejder, hvis du er medlem af De grønne pigespejdere.

Praktisk information

Læs mere om de praktiske dele af udvekslingen herunder.

Økonomi

Din værtsfamilie tager sig af kort og logi, så du skal kun selv betale for flybillet, rejseforsikring og lommepenge. Turen koster derfor typisk omkring 11.000 – 13.000 kr. (excl. lommepenge).

Ansøgning

Ansøgningsfristen er den 23. januar 2023

Du kan finde ansøgningsskemaet her

Mere info

Ønsker du mere information kan du finde det her

Kontakt

Hvis du vil vide mere om udvekslingsprogrammet SISEP eller ønsker at få et ansøgningsskema tilsendt, kan du tage fat i Martin Drews på martindrews@spejdernet.dk.

Med gruppen på udlandstur

Med gruppen på udlandstur

En udlandsrejse med spejdergruppen er et stort projekt, som kræver en del medvirken fra spejdernes forældre. De kan være behjælpelige med at undersøge forsikringsforhold, fremskaffe pas & sygesikringsbevis eller skaffe de nødvendige økonomiske midler.

Sørg for at inddrage forældrene så tidligt som muligt, da der kan være mange gode ressourcer at trække på. Oplys dem samtidig omkring muligheden for at kontakte lederne med spørgsmål og idéer, som de måtte have under hele planlægningsfasen.

Foto: Andreas Thørring Bastrup

Forberedelse

Det er godt at starte tidligt med at forberede jeres udlandstur med spejderne. En god tommelfingerregel er, at forberedelserne gerne skal være godt i gang mindst et halvt år før I tager afsted.

Da der ofte er højere omkostninger forbundet med en tur til udlandet, gør I klogt i at udsende første information til spejdere og forældre så tidligt som muligt. På den måde har I også mulighed for at efterlyse idéer til fundraising samt høre, om nogle af forældrene har viden eller kontakt, som kunne være brugbar i forbindelse med turen.

Lejre og ture i udlandet er uden tvivl en stor motivationsfaktor for gamle spejdere, og en god mulighed for at tiltrække nye. Så inddrag dem i planlægningen og lad udlandsturen være en gulerod, som giver spejderne motivation til yderligere arbejde og forberedelse.

Lederstab

Før I går i gang med at planlægge jeres rejse, er det nødvendigt at finde ud af, hvor mange og hvilke ledere, der kan deltage. Når I har styr på det, kan I begynde detailplanlægningen.

Det anbefales samtidig, at I udnævner en rejseleder så tidligt som muligt. Rejselederen har hovedansvaret for turen, mens de andre ledere har deres eget ansvarsområde gennem forberedelse, rejse og ophold. Det kan også være en god idé at udpege en leder derhjemme, som har de nødvendige oplysninger om rejseplanen og hvem der er afsted.

Tilmelding

Tilmeldingen til jeres udlandstur kan passende deles op i to – en forhåndstilmelding og en endelig tilmelding.

Fristen for forhåndstilmelding vil typisk blive lagt ca. seks måneder før turen. Her kan I oplyse om eventuelle betalingsordninger og depositum. Hvis rejsen er af længere varighed, kan det være nødvendigt med tidligere forhåndstilmelding af hensyn til reservation af fly og lignende.

Den endelige tilmelding til turen bør – af hensyn til billetter mv. – ligge omkring 1-2 måneder før turen. Her skal deltagerne typisk også indbetale den resterende deltagerpris.

Pas, visum og forældretilladelse

Hvis I rejser til et sted, hvor visum er påkrævet, skal I huske at ansøge om dette i god tid. I kan eventuelt gøre det sammen på et spejdermøde eller til et forældremøde, så I kan hjælpe hinanden med at udfylde papirerne.

Mange lande kræver, at alle pas er gyldige i mindst seks måneder længere end rejsen. Dertil kan det være en idé at bede spejderne om at medbringe en kopi af pas og kørekort, som opbevares separat fra passene. Har I brug for et spejderpas, kan I læse her, hvordan I får det.

Økonomi

En udlandstur kan hurtigt blive relativt dyr for den enkelte spejder. Derfor er det værd at undersøge, om der findes fonde, I kan søge, eller om gruppen kan tjene penge på andre måder.

Betalt arbejde

Lad hele enheden gå sammen om at rejse penge til udlandsturen. Det kan både gøres gennem forskellige arbejdsopgaver i lokalsamfundet, salg af kalendere eller lodsedler eller lignende. Ved at opfordre spejderne til at gøre en indsats, skaber I engagement og ejerskab. Undersøg eventuelt om nogle af forældre kan arrangere arbejde for spejderne.

Fonde, legater o.lign.

I kan med fordel undersøge, om der findes fonde, legater eller lignende, som I kan søge penge fra. Der findes både fonde og legater, som støtter unges udlandsrejser. Det kan også være, at kommunen vil støtte, hvis I besøger en spejdergruppe i venskabskommunen.

Sponsorater

Ved deltagelse på større arrangementer med mange deltagere, kan det være relevant at få sponsoreret udstyr. Det sponsorerede udstyr er også populært at bytte med andre spejdere, ligesom det giver enheden et ens udtryk. I kan prøve at spørge virksomheder i lokalområdet, om de ønsker at sponsorere specielle varer, ligesom nogle forældre kan ske at have gode kontakter eller endda virksomheder, som vil sponsorere noget.

Sundhed og sikkerhed

Det er vigtigt, at I har oplysninger om alle deltagernes helbred. Dette kan enten indsamles på et separat helbredsskema, som en del af tilmeldingen eller gennem Medlemsservice.

Helbredsoplysningerne skal gerne indeholde oplysninger om: kroniske sygdomme, akutte anfald, fast medicin, kost og allergier samt kontaktoplysninger til forældre/værge. Det er også vigtigt at undersøge, om der er specielle krav til vacciner i det land I skal rejse i. Denne information kan I finde hos Statens Serum Institut.

Samtidig med at I skal have informationer om børnene, skal forældrene oplyses om deres muligheder for at kontakte gruppen hvis nødvendigt. Her skal I også oplyse adressen på overnatningssted(er), eller kontaktperson fra venskabsgruppen hvis muligt.

EU-sygesikringskort

Det blå EU-sygesikringskort viser, at kortholderen har ret til behandling på samme vilkår som borgerne i det land, han eller hun rejser i. Derfor skal kortet også medbringes, hvis I rejser til et EU-land, Norge, Island, Liechtenstein eller Schweiz. Rejser I derimod indenfor de nordiske lande, er det ikke nødvendigt at medbringe det blå EU-sygesikringskort. Kortet bestilles på Borger.dk.

Hvis I rejser til andre lande end de ovennævnte, er I hverken dækket af det gule eller blå kort. Derfor bør I enten tegne en fælles grupperejseforsikring eller bede spejderne tegne en privat rejseforsikring hos deres eget forsikringsselskab.

Udover at spejderne selv har personligt førstehjælpsgrej (plaster o.lign.) med, anbefales det, at enheden medbringer en større førstehjælpskasse.

Sikkerhed

Det er et stort ansvar at rejse til udlandet med spejdere. Derfor kan det være en god idé at udarbejde en beredskabsplan som dækker, hvor I forholder jer i forskellige situationer, ligesom det kan være nyttigt at kontakte den danske ambassade eller det danske konsulat i værtslandet. I skal også udpege en af enhedslederne, som er ansvarlig for al information i tilfælde af skader eller ulykker.

Vi anbefaler også, at I medbringer en telefonliste med numre til enhedslederne på turen og hjemme og Administrationscenteret samt landets ambassader, spejderorganisation og jeres lokale kontakter mv. Sørg også for at tale med spejderne om vigtigheden af at følge ledernes instruktioner og reglerne for rejsen. Så har de lettere ved at accepterer reglerne og derved forebygge ulykker.

Kommunikation

Mens I er afsted, sidder der helt sikkert en masse forældre hjemme i Danmark, som rigtigt gerne vil følge med i jeres tur. Derfor skal I sørge for at tage en masse gode billeder, som forældrene kan se, når I kommer hjem.

Derudover kan I med fordel forsøge at lægge billeder op på spejdergruppens hjemmeside, Facebookside/-gruppe eller hvor I ellers deler information med spejdernes forældre. Husk dog at være opmærksom på, om I har fototilladelse på jeres spejdere.

Brug for hjælp?

Hvis du har brug for sparring, råd eller vejledning når du kaster dig ud i planlægningen af jeres udlandstur, kan du tage fat i Styregruppen for Internationale Aktiviteter (SIA) på sia@kfumspejderne.dk.

Spejdercentre i verden

Udover gode faciliteter tilbyder mange udenlandske spejdercentre spændende aktiviteter og gode muligheder for at møde spejdere fra andre lande og fra det land I besøger.

Find et spejdercenter via kortet, som er lavet af Norges Speiderforbund.

Spejder-Rejser

Rejs med andre spejdere

Spejder-Rejser er et tilbud til dig, der gerne vil ud i verden på spejdermanér. Vi planlægger hver tur, så du både oplever stedets kultur og natur og får lejlighed til at mødes med spejdere i udlandet Vi prioriterer spændende oplevelser frem for høj komfort og arrangerer transport, overnatninger, mad, entréer osv.

Foto: Spejder-rejser

At rejse med Spejder-Rejser kræver kun at du medbringer en pakket rygsæk, så er alt andet inkluderet. Med Spejder-Rejser slipper du derfor for alt besværet med planlægningen, og du behøver ikke bekymre dig om penge til andet end souvenirs, når først rejsen er betalt.

Spejder-Rejser er ejet af KFUM-Spejderne i Danmark, men Spejder-Rejsers ture er åbne for spejdere fra alle de danske korps. Vi har rigtig mange år i bagagen og har arrangeret ture siden 1988. Vi tilbyder hvert år en række rejser, som vi arrangerer selv. Alle turguider i Spejder-Rejser er engagerede spejdere og arbejder frivilligt.

Du kan komme i kontakt med Spejder-Rejser via Houens Odde Spejdercenter på telefon: 70 10 51 15 eller e-mail: houensodde@houensodde.dk.

Vil du vide mere?

På Spejder-rejsers hjemmeside kan du tilmelde dig de kommende rejser, samt se billeder fra tidligere ture.

Tidligere internationale partnerskaber

KFUM-Spejderne har haft internationale partnerskaber i mange lande gennem årene. I denne gennemgang, som er lavet med hjælp fra korpshistorisk udvalg, kan du læse om de forskellige partnerskaber.

1969: Tanzania – Roverprojekt

En tur, hvor man blev klogere på udfordringerne i landet og besøgte kristne radiostationer
samt kristent ungdomsarbejde. Baseret på kulturmødet, blev der udviklet informations- og
legemateriale til brug i spejderenhederne i Danmark.

Folder om at komme med til Tanzania ifm. Roverprojektet i Tanzania.

1975: Sudanprojektet (fælles for spejderne hos KFUM, DDS og KFUK)

Et projekt med det formål at belyse forholdene og udfordringerne i landet samt efterfølgende udvikle informations- og legemateriale til brug i spejderenhederne i Danmark.

1981-1990: Sierra Leone

Et landbrugsskoleprojekt samt opbygning og understøttelse af et ungt spejderkorps ved bl.a. at oprette et spejdercenter i forbindelse med landbrugsskolen. Danske spejdergrupper kunne melde sig som venskabsgrupper og få fremsendt historier og opgaver fra og om Sierra Leone. 63 af korpsets grupper var involveret som særlige kontaktgrupper.

Plakat udgivet ifm. Sierra Leone-projektet

1990-1996: Bandorjuri – En indisk landsby

Et projekt med fokus på udvikling af infrastruktur i landsbyer, herunder også mindre udviklingsprojekter til at afhjælpe fattigdom, sikre rent vand samt hjælpe den evangeliske kirkes ungdomsarbejde herunder spejderarbejdet. Omfattende materiale til deltagende grupper.

1996: Hjælp til børn fra Tjernobyl

Danske Spejderes Fællesråd arrangerede fire ugers ophold i Danmark for ca. 100 børn fra området omkring Tjernobyl til aflastning efter ulykken.

1996-2001: Oupundi – Nambiaprojektet

Hjælp til udvikling af spejderarbejdet i landet bl.a. ved oprettelse af et uddannelsescenter for ledere, afholdelse af Rolandkurser ol. med danske instruktører.

Plakat udgivet ifm. Nambiaprojektet

2002-2007: Mongoliet

Mellemfolkelig forståelse. Hjælp til det mongolske spejderkorps og lokale projekter samt udarbejdelse af aktivitetsmateriale til brug i Danmark, bl.a. et ‘Mongoliet-løb’ og Mongoliet spejdermærke.

2007-2022: Tunesien: Future Leaders

Et samarbejde med det tunesiske spejderkorps Les Scouts Tunisiens. Projektet var det hidtil mest omfattende internationale partnerskab med fokus på medborgerskab, ytringsfrihed, demokrati og ungeinddragelse med mange events i både Danmark og Tunesien.

Projektet bestod af fire projektkomponenter:

  • Komponentet ‘Socialt Entreprenørskab’ handlede om at uddanne unge i projektledelse, entreprenørskab og social opmærksomhed gennem træningssessioner og seminarer, hvor de fik mulighed for at bruge deres nyvundne kompetencer ved at udvikle egne lokale projekter med støtte fra projektpuljer.
  • I komponentet ‘Civilsamfundsplatforme’ blev tunesiske spejdere uddannet i organisationsudvikling, med det formål at støtte udviklingen af eksisterende spejdergrupper og etableringen af nye. Dertil kom udvikling og opstart af familiespejderkonceptet i Les Scouts Tunisiens, blandt andet med inspiration fra danske erfaringer. 
  • I komponenten ‘Demokratiske Forandringsagenter’ blev unge spejdere og ikke-spejdere inviteret til at deltage i  ‘Young Voices Forums’, hvor der var fokus på deres rettigheder, og hvordan de kan holde beslutningstagere ansvarlige. Samtidig fik de mulighed for at udvikle kampagner, som skal sprede deres viden.
  • I den sidste komponent ‘Fortalervirksomhedsaktiviteter i Danmark’ blev der afholdt aktiviteter i Danmark, hvor viden og erfaring fra Tunesien blev udbredt til KFUM-Spejderne i Danmark, andre ungdomsorganisationer og resten af det danske samfund.
Foto: Lukas Bozek Lundbye

International på hjemmebane

Scout Scoop

Vil du holde nytår sammen med andre spejdere fra hele verden?

Foto: Rikke Thomasberg

Så er Scout Scoop helt sikkert noget for dig. Scout Scoop afholdes hvert år på Houens Odde Spejdercenter med deltagere fra Danmark, men også fra resten af verden. 

Formålet er at holde nytår “The Scout Scoop way”, og der er mulighed for at opleve en masse traditionelle og utraditionelle spejderaktiviteter fra hele verden. Staben står for programmet, men der er også tid til at hygge sig og få nye venner. 

Tilmeldingen åbner d. 1. oktober og kan findes i kalender her.

Vil du vide mere?

Du kan læse mere om Scout Scoop i arrangementskalenderen eller kigge forbi deres facebook side.

Jota/Joti

Jota /Joti

Jamboree On The Air / Jamboree On The Internet.

Kunne du tænke dig at skrive, spille og hænge ud med spejdere fra hele verden virtuelt? På Jota Joti kan du opleve det virtuelle fællesskab med spejdere over hele verden. JOTA/JOTI afholdes den tredje weekend hver oktober.

Foto: Johny Kristensen

JOTA – Jamboree On The Air

Spejdere fra hele verden sætter hinanden i stævne ved brug at amatørradioer. JOTA har været afholdt hvert eneste år siden 1958. Hver gang er der op mod 500.000 deltagere. Det gør JOTA til den største spejderaktivitet på verdensplan set på antal deltagere pr. år. 

JOTI – Jamboree On The Internet 

JOTI afholdes i den samme weekend som JOTA. På samme måde som ved JOTA mødes spejdere fra hele verden med hinanden, her på internettet, i netop denne weekend. Spejderne deltager ved at chatte og maile til hinanden. Der afholdes løb på nettet og meget mere. 

JOTA/JOTI er en god måde at få en international oplevelse hjemme i gruppen, hvis man endnu ikke har mod på at rejse afsted selv. Med over 1,3 millioner deltagende spejdere fra over 150 forskellige lande, er der rig mulighed for også at skabe varig kontakt med en gruppe ude i verden.  

Vil du vide mere?

Klik og besøg JOTA-udvalgets hjemmeside og læs meget mere om både JOTA og JOTI. Her kan du også finde links til en masse andre sider om JOTA og JOTI. 

Internationale enheder hos KFUM-Spejderne

Styregruppen for Internationale Aktiviteter (SIA)

Arbejder for at give endnu flere spejdere en international oplevelse og sikre, at KFUM-Spejderne fortsat er en aktiv del af det internationale samarbejde.
Formand: Casper Sigersted

Internationale kontakter

The Danish Scout Council 
Wagnersvej 33, 2450 København SV
Att: The Danish Scout Council
Tlf: 70 10 26 66

International Commissioner
Natascha Skjaldgaard
E-mail: Wosmic@scouts.dk

Menu