Fotograf: Fredrik Lodberg Olsen

Urtepottebrød

Her kan du prøve med dine spejder prøve at bage brød på bål

Fremgangsmåde:

Denne opskrift kan tilfredsstille omkring 4 vokse mennesker

Inden du hopper i posen om aftenen, gør du følgende:

  • Hæld både mælk og vand i en gryde.
  • Kom så sukker og gær i, og rør rundt, til det er opløst.
  • Tilsæt nu mel, men kun indtil “dejen” får en konsistens som yoghurt. Tykt, men ikke som rigtig dej.
  • Smid et viskestykke over gryden, og lad “dejen” forhæve natten over.

Når du så står en smule tidligt op næste dag, gør du følgende:

  •  Sørg for at få startet et rigtig godt bål, så der kommer masser af gløder. Mens du venter på gløderne, går du i gang med brødet.
  • Tilsæt salt og hvad der er tilbage af melet, indtil du får en rigtig dej-konsistens. Den skal være glat og kunne slippe bord og fingre nemt.
  • Ælt dejen godt sammen til du får en ensartet dejklump. Del dejen i 4 lige store stykker.
  • Smør nu de rengjorte urtepotter grundigt ind i smør, så brødet ikke klæber til siderne. Læg de 4 dejklumper ned i hver sin potte, så de ca. fylder potten halvt op.
  • Stil nu urtepotterne over i gløderne, og lad dem bage, indtil kanten begynder at blive gyldenbrun.

Det er nemmest at se på brødet, hvornår det er færdigt. Eller som enhver gammel spejder ville sige; “Når snobrødet selv kan slippe pinden, så er det helt færdigt.” . 

Materialer

  • Ca. 1 kg mel
  • En smule salt – omkring en spiseskefuld
  • 1 spsk. sukker
  • 20 g gær
  • 4 dl lunken mælk
  • 1/4 liter lunken vand
  • Ca. 4 spsk smør + det løse
  • 4 urtepotter ca. 12 – 14 cm i diameter – Husk altid at gøre urtepotten grundigt ren inden brug!

Tid
60 – 120 min
Deltagere
1
30
Udviklingsområder
Fysisk
Intellektuelt

Flere aktiviteter

Menu