Materialer
- Ca. 1 kg mel
- En smule salt – omkring en spiseskefuld
- 1 spsk. sukker
- 20 g gær
- 4 dl lunken mælk
- 1/4 liter lunken vand
- Ca. 4 spsk smør + det løse
- 4 urtepotter ca. 12 – 14 cm i diameter – Husk altid at gøre urtepotten grundigt ren inden brug!
Fremgangsmåde:
Denne opskrift kan tilfredsstille omkring 4 stabsmedlemmer, eller din patrujle.
Inden du hopper i posen om aftenen, gør du følgende:
- Hæld både mælk og vand i en gryde.
- Kom så sukker og gær i, og rør rundt, til det er opløst.
- Tilsæt nu mel, men kun indtil “dejen” får en konsistens som yoghurt. Tykt, men ikke som rigtig dej.
- Smid et viskestykke over gryden, og lad “dejen” forhæve natten over.
Når du så står en smule tidligt op næste dag, gør du følgende:
- Sørg for at få startet et rigtig godt bål, så der kommer masser af gløder. Mens du venter på gløderne, går du i gang med brødet.
- Tilsæt salt og hvad der er tilbage af melet, indtil du får en rigtig dej-konsistens. Den skal være glat og kunne slippe bord og fingre nemt.
- Ælt dejen godt sammen til du får en ensartet dejklump. Del dejen i 4 lige store stykker.
- Smør nu de rengjorte urtepotter grundigt ind i smør, så brødet ikke klæber til siderne. Læg de 4 dejklumper ned i hver sin potte, så de ca. fylder potten halvt op.
- Stil nu urtepotterne over i gløderne, og lad dem bage, indtil kanten begynder at blive gyldenbrun.
Det er nemmest at se på brødet, hvornår det er færdigt. Eller som enhver gammel spejder ville sige; “Når snobrødet selv kan slippe pinden, så er det helt færdigt.”
Du er nu klar til at imponere din patrulje, eller fange staben på sengen med nybagt brød.
Velbekomme