Plast i havet

Alt for meget af det plastik, som mennesker bruger dagligt, ender i verdenshavene. Her bliver meget af det desværre spist af dyrene. Plastik kommer ud i havet på mange måder. Det kan bevidst eller ubevidst være tabt af et menneske og herefter ført med vinden derud. Det kan også komme via kloakvandet eller stamme fra et skib.

Hvis vi fortsætter med at sende plastik til havs, vil der i 2050 vægtmæssigt være en større mængde af plastik, end der vil være af fisk. Plastikken er farlig for havets dyr, da de kan blive viklet ind i det eller forveksle det med rigtig mad.

Aktivitet

Klassiske karklude indeholder mikroplastik, som man ikke kan se. Hver gang man vasker dem, bliver de små plastpartikler udskilt og ryger med vaskevandet ud i kloakken, gennem rensningsanlægget og videre ud i havet.

I kan selv sørge for at bruge mindre plastik ved at lære at strikke eller hækle jeres egne karklude til spejderhytten, lejrudrustningen eller til jeres familie. Der findes masser af nemme opskrifter på nettet.

I kan også sy pakkeposer uden skadelige plastfibre til jeres lejrtur, så I slipper for at bruge plastikposer til jeres tøj og sko, når I skal pakke rygsækken.

Refleksion

Snak om de situationer, hvor I bruger noget lavet af plastik. Behøver I det? Eller kan I bruge et andet materiale? Har I ting lavet af plastik i lejrudrustningen? Kunne I bruge noget andet? Sorterer I jeres plastikaffald og afleverer det til genbrug? Hvad skal man gøre, hvis man ser et “skovsvin” smide plastaffald på stranden?

Tid
30 – 120 min
Deltagere
1
99
Udviklingsområder
Intellektuelt
Socialt
Mærker

Flere aktiviteter

Menu