Træer giver håb, fordi de er natur, der vokser op og bliver smukke, og bidrager til en sund natur. Og træer giver også håb, fordi deres blade laver den ilt, som vi har brug for. Samtidig binder træerne den CO2, som vi lukker alt for meget ud af.

Kristendommen har altid set træer som noget godt, der gav håb. I bibelen står der, at Gud skabte træerne tidligt, og at han syntes, de var gode. Træerne er med til at gøre verden til et godt sted. Der står også ”Gud Herren lod alle slags træer, der var dejlige at se på og gode at spise af, vokse frem på jorden”. Når vi planter træer, giver vi Gud ret i, at træer er gode og dejlige, og at de giver håb.

Sådan gør I
Start med at finde et sted, hvor træet/træerne kan stå og blive store i de kommende år. Måske ved den lokale sognegård eller lignende. Ved valg af træsort søg hjælp og vejledning hos Grøn Kirke og Naturstyrelsen. Inden I planter træet kan I læse refleksionsteksten om Peter fra Uganda for spejderne. Refleksionsteksten finder I vedhæftet her på siden.

Når I planter træet, kan I på et stykke bionedbrydeligt papir skrive et personligt løfte for fremtidens klima (for eksempel, at I vil ikke bruge plastikposer). I kan også håbe noget for Peter og de andre nede i Uganda. I graver papiret ned med træet, når I planter det. Eller I kan sætte papiret på træet, så andre kan læse det.


Udvid ceremonien ved at tilføje bøn og sang. I kan f.eks. synge Janne Marks sang om ”Håb og Handling”, som planter håbet i biodiversiteten. Find den og andet inspiration her:
http://www.gronkirke.dk/liturgiske-byggeklodser/

Skaleringsmulighed
Aktiviteten kan både finde sted til et almindeligt spejdermøde i gruppen, men kan også tages i brug til et arrangement med den lokale kirke, hvor den kombineres med en andagt eller en gudstjeneste.

Plantningen af et håbstræ er også velegnet som noget af programmet til en dag sammen med kirken, hvor I også er med til at stoppe madspild (se øvelsen: tak for mad!) og holder en andagt med klimagenstande sammen med præsten (se øvelsen: klimagenstande).

Tag initiativ til at vække større håb ved at samle penge ind til projekter hos Folkekirkens Nødhjælp, som støtter træplantning i Uganda. Indsamlingen kunne foregå i forlængelse af træplantningen og evt. i samarbejde med jeres lokale kirke.
Tag kontakt til Birthe Juel Christensen fra Folkekirkens Nødhjælp for hjælp og mere info omkring indsamling på bjc@dca.dk

Inspiration hos Grøn Kirke her: www.gronkirke.dk/plant-haab-ideer

Folder med råd til træplantning: naturstyrelsen.dk/media/nst/8659971/skov-info_nr._13.pdf

Tid
30 – 60 min
Deltagere
5
100
Udviklingsområder
Åndeligt
Socialt

Flere aktiviteter

Menu