Aktivitet

Nepalesisk biryani

Foto af Agnete Rønne

Nepalesisk biryani

Denne aktivitet giver spejderne mulighed for at udforske den nepalesiske madkultur, opdage nye smage samt ligheder og forskelle fra det danske køkken.

Historie

Opskrifterne er udarbejdet i samarbejde med nepalesiske spejdere, som har stort og bredt kendskab til det nepalesiske køkken og nepalesisk kultur. Opskrifterne er samtidig udarbejdet på Kakani International Scout Center i Nepal under et centerudvekslingsophold på centeret. Det nepalesiske køkken minder generelt rigtig meget om det indiske og tibetanske. Deres retter er især kendt for styrke på smag og krydderier, og disse folkefærd spiser til dagligt meget stærk mad. I Nepal spiser man traditionelt med fingrene og primært med højre hånd. Husk altid den gode håndhygiejne, når du laver mad! Vask hænder flere gange under madlavning!

Sværhedsgrad

Den er meget svær - læs opskriften igennem inden påbegyndelse, maden skal laves inden for men, kan laves på trangia eller på bål. Læs opskriften og fremgangsmåden igennem og vurder, hvor længe dine spejdere vil være om det.

How to Biryani

  1. Forbered ingredienserne
    Skyl og hak tomaterne i små mundrette stykker og læg dem i en stor skål. Skær kyllingen i mundrette stykker og læg dem ovenpå tomaterne i skålen. (Det er okay, at råt kød og grøntsager blandes, da de skal tilberedes senere.) Riv eller blend hvidløg og ingefær til en pasta.
  2. Mariner kyllingen
    Hæld yoghurten over kyllingeblandingen og rør ikke rundt endnu. Tilsæt gurkemeje, garam masala, chilipulver, spidskommen, peber, hvidløg/ingefær-pasta og kyllingekrydderi. Brug hænderne til at vende ingredienserne godt sammen, så krydderierne masseres ind i kyllingen. Læg låg på skålen eller dæk den med plastfolie og lad det marinere i 30 minutter i køleskabet.
  3. Frituresteg løg
    Skær løgene i meget tynde strimler. Dæk et fad med 1-2 lag køkkenrulle. Varm solsikkeolien i en gryde. Olien er klar, når den "damper", eller når der dannes små bobler omkring et træspyd, du stikker ned i olien. Vær meget forsigtig, når du håndterer varm olie. Tilsæt de strimlede løg og frituresteg dem, indtil de er gyldne. Rør jævnligt for at undgå, at de brænder på. Læg de færdige løg på fadet, og lad overskydende olie dryppe af.
  4. Steg kyllingen
    Brug den samme olie til at stege kyllingeblandingen. Steg kyllingen ved høj varme, mens du rører ofte. Når olien begynder at skille sig fra krydderierne, er kyllingen færdig. Smag eventuelt til med salt.
  5. Kog risene
    Mål risene af og kog dem, men ikke helt! De skal stadig have lidt bid, da de skal dampe færdigt senere
  6. Forbered krydderurterne
    Hak koriander og mynte fint
  7. Saml retten
    Find en stor gryde frem og hæld lidt af smørret i bunden. Læg et lag ris i gryden, og derefter et lag af den færdigstegte kyllingeblanding. Top med lidt friturestegte løg og de hakkede krydderurter. Gentag lagene, indtil alle ingredienserne er brugt op. Husk at lave små "åndehuller" imellem lagene ved at stikke en kniv ned i gryden, så dampen kan slippe ud. Sørg for, at gryden kan lukkes tæt, og læg låg på.
  8. Damp retten
    Sæt gryden på svag varme og lad biryanien dampe under låg i 20-30 minutter. Løft ikke låget i denne tid. Efter 20 minutter kan du løfte låget og smage på risene. Hvis de er helt tilberedte, er biryanien færdig.
  9. Afslut og server
    Tag gryden af varmen og vend forsigtigt alle ingredienserne sammen. Top retten med de sidste friturestegte løg og krydderurter og tilsæt det sidste smeltede smør. Server biryanien med raita (se separat opskrift).

Ingredienser til 4 personer

  • 600 gram kyllingefilet/kyllingebryst
  • 4 dl ris
  • 8 tomater
  • 6 mellemstore rødløg
  • 3 store fed hvidløg
  • 4 spsk smeltet smør (eller mere)
  • 6 spsk græsk yoghurt
  • 2 dl solsikkeolie
  • 3 tsk Frisk ingefær/ingefærpasta
  • 1 tsk Chilipulver
  • 1 tsk Garam masala krydderi
  • 1 tsk Spidskommen
  • 1 tsk Gurkemeje (kan udelades)
  • 3 tsk Kyllingekrydderi/allaround
  • Salt efter smag
  • 1 tsk Peber (eller efter smag) (kan udelades, hvis smagen er for kraftig)
  • ½ håndfuld Koriander
  • ½ håndfuld Mynte

Nepal Scouts partnerskab

KFUM-spejderne har indgået et partnerskab med Nepal Scouts. Gennem dette partnerskab har du og dine spejdere nu mulighed for at lære mere om Nepals kultur og spejderarbejde.

Hvis du vil se, hvad der ellers er af aktiviteter fra Nepal så søg på “Nepal” i aktivitetsdatabasen. Er du interesseret i at høre mere om partnerskabet, så klik her.

Lavet af
KFUM-spejdernes partnerskab med Nepal Scouts
Tid
120 - 150 min
Deltagere
2
50
Udviklingsområder
Selvstændigt
Socialt
Mærker

Flere aktiviteter

Menu