Aktivitet

Molekylær gastronomi

Foto: Jeppe Carlsen

Forestil dig, at spaghettien smagte af lakrids, og snobrødet
smagte af jordbær. I molekylær gastronomi udfordrer vi opfattelsen af smag og konsistens. Her laver vi blandt andet spaghetti med kødsovs i en version, som I garanteret aldrig har prøvet før.

Se SciencePiraternes aktivitetshæfte her og læs om SciencePirater her

Naturvidenskabelig pointe:

Eksperimenter med smag, konsistens og
oplevelsen af mad.

Intro:

For spejdere er mad og drikke vigtigt og noget, vi ofte bruger meget tid på. Derfor er vores forståelse af mad ret god, men hvad sker der, når vi udfordrer vores opfattelse af mad? Prøv at forestille dig, at spaghettien smagte af lakrids, og snobrødet smagte af jordbær. I denne aktivitet laver vi forsøg, hvor konsistens og smag ikke passer sammen.

Hvad sker der?:

Når fødevarer koges, steges, bages eller tilberedes på anden vis, ændrer de konsistens og smag. Det er netop konsistens og smag, som er hovedfokus i den molekylære gastronomi.
Hvorfor synes vi, at nogle smagskombinationer fungerer bedre end andre? I den vestlige verden kombinerer vi hovedsageligt smage, som indeholder mange af de samme molekylære dele. Derfor synes vi ikke, at æg og frugt går godt sammen, men at frugt og alkohol gør. Vi er ikke bevidste om det, men kombinerer ubevidst.

Det skal du bruge:

Til spaghetti

  • 6 g agar agar – det er et tykningsmiddel lavet af alger (kan købes i materialhandler)
  • 200 g parmesan
  • Lidt fløde
  • 2 dl bouillon

Til tomatsovskaviar

  • 1 dåse hakkede tomater
  • 1 dåse tomatpuré
  • Krydderier; timian, basilikum, oregano, salt, peber
  • 1 stk. løg
  • 1-2 fed hvidløg
  • Husblas

Andet

  • 1,5 liter madolie uden smag
  • 1 sprøjte uden kanyle (kan købes på apoteket)
  • Fin sigte eller osteklæde/viskestykke
  • Bradepande med bagepapir
  • 1 dolk
  • 1 skærebræt
  • 1 gryde
  • 1 kande

Fortæl spejderne:

Mad er vigtigt for spejdere, og noget vi ofte bruger meget tid på. Nu skal vi eksperimentere med maden i køkkenet, med smage og konsistenser. Når vi putter noget i munden, har vi på forhånd en forestilling om, hvordan det føles på tungen, hvordan det smager, og
hvilke smage der passer godt sammen. Hvad sker der, når vi udfordrer konceptet mad? Hvordan vil oplevelsen af mad være, hvis det,
vi kommer i munden, slet ikke smager, som vi forestiller os, eller det føles anderledes. F.eks. hvis du smider et sort bolsche i munden, så
smager det nok af lakrids, men hvis det smager surt, så bliver hjernen forvirret.
Nu skal vi prøve at have spaghetti med tomatsovs uden mel og pastamaskine. I stedet skal vi lege med husblas og agar agar, som er
et tykningsmiddel lavet af alger.

Indledende spørgsmål til aktiviteten:

  1. Hvordan tror I, det opleves at få serveret
    spaghetti med tomatsovskaviar?
  2. Har I prøvet at spise noget, som
    overraskede jer med smag og/eller
    konsistens?
  3. Hvad skal I være opmærksom på, når I
    leger med husblas og agar agar?
    F.eks. temperatur?

Sådan gør du:

Spaghetti:

  1. Opvarm bouillonen og giv det et kort
    opkog.
  2. Hæld den over parmesanen.
  3. Lad disse trække under låg i 20-30 min.
  4. Sigt nu blandingen ved at hælde det gennem en finmasket sigte eller viskestykke.
  5. Tilsæt nu agar agar til den filtrerede væske, og kog op, til det er helt opløst.
  6. Juster evt. farven med lidt fløde.
  7. Lad væsken køle lidt.
  8. Hæld den i bradepanden på bagepapir.
  9. Lad den sætte sig, inden du skære den ud
    i strimler.
  10. Spaghettien er klar til spisning

Tomatsovskaviar:

  1. Fyld kande med olie og sæt på frys i
    mindst fire timer (Dette kan med fordel
    gøres, før mødet starter)
  2. Lav tomatsovs:
    • Hak løg og hvidløg.
    • Svits løg og hvidløg i olie.
    • Tilsæt oregano, basilikum og timian.
    • Tilsæt herefter tomatpure, og lad stege et par minutter.
    • Hæld hakkede tomater i, og lad det koge op.
    • Smag til med salt og peber.
  3. Sigt sovsen gennem den finmaskede sigte eller et viskestykke. Pres så meget væde i gennem som muligt.
  4. Hold lagen lun, det må ikke koge.
  5. Læg husblas (et blad per deciliter lage) i
    koldt vand i ti min.
  6. Kom husblassen i den lune lage, og smelt det sammen.
    • Kom en deciliter koldt vand i kanden med kold olie.
    • Kom tomatlagen i sprøjten.
    • Dryp herefter tomatlagen ned i den kolde olie. Lagen vil lægge sig som
    • små dråber.
    • Sigt nu tomatkaviaren og læg den ovenpå spaghettien.

Børn og unge bestemmer:

Spejderne laver kimsleg for hinanden med nye
smagskombinationer, for eksempel:

  • Jordbær med basilikum
  • Bacon med vanilje f.eks. vaniljeis med stegt bacon
  • Kaffe og hvidløg

Spejderne udtænker selv, hvilke retter de vil gentænke, og som leder hjælpe

Overvej dette efter endt aktivitet:

  1. Hvordan oplevede I den nye version af
    spaghetti med tomatsovs?
  2. Hvad gjorde smage og konsistenser
    ved jer?
  3. Hvilke andre retter kunne være sjove at
    nytænke?
Lavet af
SciencePirater
Tid
100 – 200 min
Deltagere
4
30
Udviklingsområder
Fysisk
Intellektuelt

Flere aktiviteter

Menu