Gode indkøbsvaner og planlægning er hovedingredienserne, når det gælder om at undgå madspild. Det kan ofte være billigere at købe ind i store mængder, men det er spild, hvis maden ikke bliver spist. Hvorfor købe 1,5 kilo kartofler for 12 kr., hvis du kun skal bruge et kilo, som du kan købe for en 10’er?
Første ide
Lav en aktivitet, hvor hver spejder have ingredienser med hjemmefra, som deres forældre ikke forventer at bruge. Dette mad symboliserer det madspild, som hver familie ville have haft. Spejder skal i fællesskab lave et måltid ud af maden, og opleve hvor meget man kan få ud af “gammel” mad.
En anden ide
En måde at undgå madspild på er at udnytte råvarerne til fulde. Hvis man f.eks. køber en hel, fersk kylling, kan den hurtigt lægge til baggrund for en masse lækre retter.
Sådan bruger man en hel kylling: pater en hel, fersk kylling. Herudaf kan du få 2 brystfiler og to lår.
Disse kan tilberedes på almindelig vis. Skroget med vinger kan brunes af og koges med grøntsager; herefter kan kødet pilles af skroget og bruges til f.eks. hønsesalat, mens væsken kan bruges til suppe eller bouillon.
I kan ikke nå at patere en hel kylling og lave 2 – 3 forskellige retter ud af den på 2 timer, men dette kunne sagtens være en aktivitet på en weekendtur. Derfor må I selv justere aktiviteten op eller ned, så den passer ind I jeres rammer.
Vil man gerne lærere de yngre spejdere (ulve/juniorer) om madspild, så kan lederen købe ind og spejderne kan hjælpe med madlavning, mens man kan snakke om madspild og aktive valg for at reducere førnævnte.