Aktivitet

Gipsafstøbning

Formål:

At ulvene prøver at lave afstøbninger af dyrespor.

Forudsætninger:

Aktiviteten er bedst i vinterhalvåret fra oktober-november måned.

Forberedelser:

Hjemmefra har ulvene kigget på plancher over dyrespor og fantasien sat i sving, når de nu skal ud og se om elefanterne har været forbi i skoven.

Beskrivelse:

Gipsblandingen laver du sådan: x Fyld koppen halvt op med vand. x Hæld gipspulveret ned i koppen, så der kommer et lille bjerg der lige stikker op over vandkanten (se tegningen). x Blandingen skal være lidt tynd, så gipsen kan løbe ordentligt ned i sporet. x Tilsæt saltet (salt får gips-blandingen til at størkne hurtigere). Hvis det er meget varmt i vejret, så skal du ikke bruge salt. x Vent til gipspulveret har suget vand til sig. x Rør så godt rundt med en pind til der ikke er klumper i gipsblandingen. x Lav en ramme af kartonstrimmelen og en papirclips, og placer den over sporet x Hæld gipsblandingen ned i rammen. Hvis du ikke har kunnet trykke rammen fast i jorden, så hold den fast samtidig med du hælder. Nu skal gipsen tørre. Det tager ca. en ½ times tid. Du kan forsigtigt mærke på gipsen med en finger, om den er tør nok. Hvis du sætter mærker, så må du vente lidt længere. Lad aftrykket stå og gå videre. Aftrykket tages op på hjemturen. Du skal være lidt forsigtig, for gipsen er ikke helt tør. Læg aftrykket til tørre til næste møde. Ulvene kan også selv fremstille et elefantfodspor, hvis ikke lige de får øje på et. Ved næste møde kan aftrykkene studeres, gøres rene og evt. males.

Du kan i stedet for pap og clips bruge et stykke af en mælkekarton. Så får du en firkantet gipsafstøbning – de er gode at have f.eks. i en kasse, hvis du laver mange.

Kilde: www.skolen-i-skoven.dk

Matrialer:

Opskriften rækker til et dyrespor:
En tekop
Vand
Gips
½ teskefuld salt
En ramme lavet af en strimmel karton (størrelsen afhænger af hvor stort sporet er, men til en enkelt spor som det der er vist på tegningen skal strimlen være ca. 30 cm lang og mindst 5 cm bred)
En clips (hvis du vil have en rund gipsafstøbning)
Kopiark med tegninger der viser hvordan du gør

Hjemme skal du bruge:
Vaseline, margarine eller olie
En tekop
Vand
Gips
½ teskefuld salt
En ramme lavet af en papstrimmel og en clips, eller resten af mælkekartone

Lavet af
Udfordrende aktiviteter – Ulve
Tid
60 – 90 min
Deltagere
2
Udviklingsområder
Fysisk
Intellektuelt

Flere aktiviteter

Menu