Aktivitet

Flygtningeløb

Foto: Lars Blomgren Andersen

Flygtningeløb

Planlæg og gennemfør et flygtningeløb for troppen, hvor deltagerne bliver udsat for utryghed, frygt, censur osv., hvor patruljerne bliver splittet op og hvor vigtige ejendele bliver taget fra deltagerne undervejs.

Program

Patruljen er på shelterpladsen. Med brag og bang gøres de opmærksom på, at noget er galt.

En hjælper løber ud til shelterpladserne. Hjælperen medbringer en kuvert med brev, personkort, penge og en skabelon til passet. I brevet står der om situationen i Syrien og at de skal skynde sig at gøre sig klar til at flygte, men at de inden da, må have styr på pas. Personkortet indeholder navn og flere oplysninger om personen, men nogle oplysninger mangler. Patruljen skal skaffe oplysningerne, før de kan få udfyldt passet.

I jagten på at få udfyldt passet skal patruljerne besøge forskellige stationer, hvor de kan få oplysningerne. Stationerne er:

 • Billede
  • Her tages et billede af personen, men det færdige billede til passet er printet på forhånd. Alle skal igennem. Billedet hæftes fast i passet.
 • Højde
  • Alle skal måles. Tommestok.
 • Fingeraftryk
  • Der skal fingeraftryk i passet. Blækmåtte.
 • Personnummer
  • Personen kan søge bureaukratisk helvede.

Når alle informationer er samlet i passet, skal passet stemples af øverste myndighed → Stempel.

Alle tingene koster selvfølgelig penge. Mængden af penge til hver patrulje bør være forskellig for at give patruljerne forskellige forudsætninger.

Undervejs tæller et ur centralt på pladsen ned. Når uret når nul, så skal folk senest være flygtet. Vi tænker, at uret starter på en time, men løbende reguleres ned, så den faktiske tid måske nærmere er 40-45 minutter. Har hele holdet ikke et pas, når tiden løber ud, må man tage flugten alligevel.

Mens patruljerne går rundt og gør alle oplysningerne klar, er det vigtigt, at de mærker stress og uvidenhed. De ansvarlige rundt på stationerne må derfor gerne trække ting i langdrag eller diskutere med patruljerne. Det skal ikke nødvendigvis være nemt eller retfærdigt.

Undervejs skal patruljen også have fundet en hjælper, som kan hjælpe dem med at flygte ud af landet. Halvdelen af hjælperne gør det af et godt hjerte, mens den anden halvdel gør det mod betaling.

Ruten, som de flygter af, er ikke bestemt endnu. Men de skal igennem et tjekpoint og derefter mod Knudepunktet (Knudens hytte). Her slutter løbet med mere fortælling om situationen, deltagerne får en snack og kan lige snakke løbet igennem, inden de går i seng.

Materialer

 • 1 x Musikafspiller med brag og bang plus lyden af tikken
  • Musikafspilleren
 • 6 x Kuverter til brev
 • 6 x kopier af breve
 • 42 x passkabeloner
 • 1 x Syriens brev
 • Penge
 • 1 x billede af hver person, som kan udleveres til passet
 • Tommestok
 • Klipsemaskine
 • Telt oversejl
 • Flagermuslygter + evt. fakler

Flygtninge natløb

Formål: At give dem indsigt i det samfundsaktuelle emne flygtninge, give dem en følelsesmæssig forståelse af hvordan det er at være flygtning.

Løbet trin for trin:

Patruljerne hygger sig på deres shelterplads og aner ikke noget om, hvordan tilstanden snart bliver voldsomt forværret i deres land og for deres familie.

Der høres brag og der er bål flere steder. En person kommer hen til patruljen og briefer dem om situationen og familien får deres historie. Brev eller lignende til at fortælle, hvad de er på flugt fra. De får at vide, at de skal flygte fra deres land. De får penge til at købe et pas, men systemet er brudt sammen. Korruption hersker, men passet er alfa omega for at få lov til at komme ind i et nyt land.

De er utrygge og ved ikke, hvad der sker. Men de vil ud af landet for at beskytte dem selv og deres familie. De må dog først have pas og rejsetilladelse, hvilket er svært at få. De har penge, som de kan bestikke nogle arbejder med. Bureaukrati → Udfylde papirer på forskellige sprog.

Situationen spidser til, og helvede bryder løs. Nu skal de virkelig på flugt. Der kommer en hjælper, (to forskellige: den der gør det for pengene og den der gør det udelukkende af et godt hjerte).

De flygter og skal gemme sig. Der er folk der kører i biler og lyser efter dem. Et element af uhygge. Flugt fra nogen, som leder efter dem. Det er hjælperen der bestemmer hvad de skal. Gå på linje, gemme sig mm.

Checkpoint: nogle kan møde en grænsekontrol/checkpoint, hvor de kommer til at opleve, hvordan de overhovedet ikke har kontrol over deres eget liv, og ikke ved hvad der vil ske med dem. De får besked på at lave armstrækker, synge mm. For at ydmyge dem (i stedet for vold og voldtægt).

Til sidst kommer de alle til en flygtningelejr og får tæpper, mad og løbet slutter. Vi kan evt tænke ubrugelige ting ind-så som én sko, laktose til folk der ikke kan tåle det, og varmt tøj til folk i de varme lande.

Løbet afsluttes med en gennemgang, af hvad der sker i Syrien lige nu.

Tid
90 – 120 min
Deltagere
15
50
Udviklingsområder
Følelsesmæssigt
Intellektuelt
Socialt

Flere aktiviteter

Menu