Aktivitet

Energi på lejr – Byg en høkasse

Energi på lejr – Byg en høkasse

I løbet af de sidste 20 år er antallet af personer med adgang til elektricitet steget med 1,7 milliarder, og da befolkningstallet i verden også fortsat stiger, bliver efterspørgslen på billig energi også skudt i vejret. Efter at vi i en lang årrække har været afhængige af fossile brændstoffer, har det medført en stigning i udledningen af drivhusgasser, som skaber drastiske ændringer i vores klimasystem. Det påvirker naturen, og det skaber nye udfordringer flere forskellige steder i verden.

For at arbejde imod mere bæredygtig energi, er der brug for stærke tiltag, der mindsker vores overforbrug af fossile energikilder. Heldigvis er der sket en udvikling af alternative energikilder, hvilket har medført, at vedvarende energi i 2011 stod for mere end 20 procent af energiproduktionen i verden.

Verdensmål 7 om bæredygtig energi er et vigtigt mål, som vi alle kan være med til at arbejde med, ved at skære ned på den energi vi bruger. I kender helt sikkert mange tiltag, hvor I derhjemme og i skolen kan være med til at bruge mindre energi, og det er både fedt og vigtigt.

Aktivitet

Med denne aktivitet skal I også være med til at tænke over, hvordan I kan være mere bæredygtige, når I er på lejr. Det er altid sjovt og dejligt at have store bål på lejr, men det er også sjovt at se, hvordan I kan forbedre energieffektiviteten af den varme, I laver. Derfor skal I nu til at bygge jeres egen høkasse.

Der er mange gode grunde til, at en høkasse er en super god ting at have med på lejr. Det sparer brænde og energi at udnytte varmen i høkassen. Og at spare på energien er både godt for miljøet og giver på samme tid også mulighed for at lave en masse andre sjove aktiviteter imens. Derudover er det også så smart, at vi ikke brænder maden på i kassen. Når den varme gryde er sat i høkassen, koger den nemlig videre af sig selv, og I kan bruge bålet til andet godt.

Sådan gør I

  • Byg en trækasse, som både har plads til en bålgryde og isolering.
  • Isoler kassen med et gammelt liggeunderlag og et genbrugt vattæppe. I kan også bruge hø, en dyne, sovepose eller lignende, som I vil give nyt liv.
  • Byg et flot låg til kassen, som I kan dekorere med logoet for verdensmål 7.
  • Tag kassen med på lejr, og brug den til at lave lækker lejrmad ud fra bæredygtige opskrifter og fortæl de andre grupper om jeres projekt.

Høkassen kan I bruge til mange forskellige ting. Her kan I blandt andet koge ris og kartofler eller lave risengrød og gryderetter færdige. Kartofler og ris skal stå i kassen i omkring 2 timer og gryderetter omkring 3 timer.

Refleksion

I kan ud fra denne aktivitet snakke videre om behovet for bæredygtig energi, og hvordan I videre på lejr kan spare på energien, eller hvordan I selv kan producere bæredygtig energi. Kan I finde på andre ideer til, hvad I kan lave til en bæredygtig lejr? Hvordan vil I kunne bruge en høkasse derhjemme? Hvordan kan I ellers spare på energien derhjemme eller udnytte den bedre?

Til inspiration kan I også bygge en vandvarmer, hvor varmen fra bålet kan varme en vandtank, eller selv bygge en rigtig vindmølle og anvende solceller.

Tid
30 – 60 min
Deltagere
1
5
Udviklingsområder
Fysisk
Intellektuelt
Mærker

Flere aktiviteter

Menu