Fredsduer

I store dele af verden er der fred, sikkerhed og velstand. Andre steder plages borgerne af tilbagevendende konflikter, krig og vold.

Fred og retfærdighed opnås desværre ikke fra den ene dag til den anden. Det handler om, hvordan et samfund er indrettet: f.eks. forholdet mellem stat og befolkning, mængden af korruption og terrorisme, magt, historie, rettigheder, retssikkerhed og meget mere.

Aktivitet

Lav en fredsdue i hjemmelavet selvhærdende ler. Med udgangspunkt i verdensmålet omkring fred skal spejderne med denne aktivitet gå kreativt til værks med at lave deres egne symboler på fred. Herigennem skal de sammen i patruljen hjælpes ad med at lave fredsduer i selvhærdende ler.

Denne aktivitet giver anledning til at snakke om, hvad fred og retfærdighed betyder for jer, og hvordan vi som spejdere i hele verden er med til at skabe fred og stoppe vold.

Sådan gør I

  • Alle ingredienserne hældes i en gryde og koges ved svag varme.
  • Drys majsstivelse pĂĄ et skærebræt.
  • NĂĄr konsistensen i gryden er som kartoffelmos, hældes det ud pĂĄ skærebrættet, og et fugtigt viskestykke lægges over, sĂĄ leret ikke tørrer ud.
  • NĂĄr leret er koldt, kan du ælte det til en ensartet klump og begynde at arbejde med det. Er det blevet for tørt, kan en smule vand gøre det mere smidigt, og er dejen for klæg, kan der tilføjes ekstra majsstivelse.
  • Tilsæt evt. konditorfarve eller glimmer (leret kan opbevares et par dage i køleskabet i en lufttæt beholder). NĂĄr først I har sat jeres figurer til tørre, kan I ikke ændre pĂĄ dem, da der dannes en tynd skorpe pĂĄ leret. Hvis der skal glattes noget, mĂĄ I vente, til leret er helt tørt, sĂĄ kan det slibes med fint sandpapir.

Husk, at I ikke kan bruge dette ler til vaser, krus og andet, som kommer i kontakt med vand. Det vil bare få leret til at opløses.

Mens I venter pĂĄ, at lermassen køler af, kan I ogsĂĄ flette et venskabsarmbĂĄnd af f.eks. stof, snor eller læder. Bagefter kan I bytte det med en (fredelig) spejderven – mĂĄske fra en anden spejdergruppe i nærheden?

Refleksion

Som introduktion eller afslutning kan I med denne aktivitet gøre spejderne opmærksom pĂĄ WOSM’s projekt omkring Messengers of Peace og WAGGGS’ kampagne omkring Stop The Violence.

Imens I arbejder med jeres fredsduer, kan I med spejderne snakke om disse spørgsmål:

  • Hvorfor tror I, at der er fred i Danmark?
  • Hvad er fred for jer?
  • Hvordan er vi som spejdere med til at sørge for fred?

Som afslutning på denne aktivitet kan I lave en opsamling, hvor I får spejderne til at tage stilling til, hvilke små tiltag de kan gøre i deres hverdag for at skabe mere fred.

Tid
30 – 90 min
Deltagere
1
–
100
UdviklingsomrĂĄder
Ă…ndeligt
Intellektuelt
Socialt

Flere aktiviteter

Menu