Den gode historie: 75 år som spejder, og ingen planer om at stoppe

I sidste uge kom næstformand, Tobias Simonsen, forbi Erik Larsen for at overrække ham en 75-årsstjerne. Erik har nemlig været spejder lige siden, han var 11 år gammel og har holdt ved lige siden.

DGH: Erik 75år
Foto: Privat foto. Billede af roverklanen “Træmændene” ca. 1955. Erik Larsen er på 2. række fra venstre

Begyndelsen på et langt spejderliv

Eriks lange spejderliv begyndte i landsbyen Glim udenfor Roskilde. Senere blev han som 16-årig en del af en roverklan i Roskilde med cirka 10 drenge, hvor de gik under navnet Træmændene. Denne klan eksisterede i flere år. I 1966 flyttede Erik til Rødovre med sin dengang nystiftede familie. Den lokale spejdergruppe, Islev gruppe, var i sin tid en af landets største med ca. 250 medlemmer, dog manglede de ledere. Så der gik ikke længe før gruppelederen kom forbi og spurgte Erik, om han ville være flokleder. Titlen som ulveflokleder fik Erik, og hans ulveflok blev kaldt Waingunga, hvor der ca. var 25 drenge med. Erik fremhæver en af årsagerne til sin succes som ulveleder:


”Mine to sønner fortalte i skolen, at de havde en far, der var spejderleder. Dét fangede de andre børns interesse, og jeg havde på et tidspunkt 30 ulveunger.”


Et spejderhjerte med kærlighed til radio og teknologi

Året efter at Erik var startet i Islev gruppe, blev han radioamatør. Han tænkte derfor, at nogle af de unge spejderdrenge måtte interessere sig for walkie-talkies og anden teknologi. Han oprettede således en radiopatrulje ved navn OZ2IG. Erik fortæller, at de fik et lokale med udstyr og begyndte at lave spejderradio samt var en del af JOTA hvert efterår. De fik straks venner i ind- og udland gennem deres radioarbejde. Radiopatruljen sørgede også ofte for at producere indhold til spejderradio på flere af landets korpslejre. På verdensjamboreen i 1975 i Lillehammer, bidrog Erik bl.a. for at videregive meddelelser til omverdenen på datidens fjernskriver.


At udføre spejderarbejde som en ældre herre

Trods alderen er Erik fortsat aktiv med sit spejderarbejde. I 2010 blev ham og nogle andre ældre spejdere en del af SAV, Spejderarkiv Vestegnen, som holder til i Tåstrup. Her indsamler de arkivalier fra spejdergrupper i Københavnsområdet på tværs af spejderkorps, hvor dokumenterne bliver registeret og lagt på hylder. Nogle af disse habile spejdere, inklusiv Erik, var også med på SL2022, hvor de stod i det historiske telt og afholdte et stjerneløb. Han er også fortsat tilknyttet Islev gruppe, hvor han hjælper lidt med diverse arrangementer. Erik er altså en fortsat en kompetent spejder, som har haft mange tjanser og gjort en stor indsats for de unge. Han fremhæver noget af de vigtigste, han har udført:  

”Som spejderleder har jeg været med til at præge de unge mennesker, både i det praktiske og samfundsmæssige henseende. Det har jeg sørget for med alle de drenge, jeg har haft gennem årene.”  

Han fortæller, at han bestemt ikke har planer om at stoppe sine spejderaktiviteter foreløbigt, men primært vil lægge sine kræfter ved spejderarkivet. Han takker for årsstjernen samt sin kone og to sønner for støtte og hjælp gennem årene, som han ikke kunne være foruden.

Læs også

Menu