Aktivitet

Vild Natur – Lav et lydkort

Vild Natur – Lav et lydkort

Find papir og blyant frem og marker dig selv med et
kryds midt på arket. Luk herefter øjnene og lyt til verden omkring dig. Find en specifik lyd og lyt grundigt. Vurdér hvor langt væk lyden er, og hvilken retning den kommer fra, og tegn den(fugl, fly, myg, osv.) ind på kortet. Eventuelt beskriv lyden på et notespapir (hvor stor er lyden? Hvordan lyder den?). Sid stille og lyt i minimum 15 minutter, gerne længere, for at op dage de små lyde i naturen. Sidder I flere ude i den vilde natur og lytter, så sammenlign kortene I har tegnet, om det stemmer overens ift. hvor lyden kom fra.
Husk på at I har siddet forskellige steder. Snak om beskrivelserne af lydene.

Lav samme øvelse med fuglelyd. Tegn de forskellige
fugle ind på kortet. Hver arts sang er unik, så man kan
kende dem på lyden. Her er lidt eksempler, men find
selv flere:

  • Musvitten: Der er forskellige beskrivelser af sangen som for eksempel ”musvit, musvit, musvit” og ”titify-titify-titify.”.
  • Solsortens sang lyder lidt som en jodlen af bløde fløjtetoner. Når hannen synger, placerer han sig højt oppe. På den måde kan lyden høres langt omkring.
  • Gulspurven tæller til syv. Det lyder som: En-totre-fir’-fem-seks-syyyv. Dog synger gulspurven med dialekt, så nogle tæller f.eks. til otte.
  • Gøgen er en trækfugl, der yngler i Danmark. Den har en let genkendelige sang, som lyder som et kuk-kuk kuk-kuk, og kan kun høres indtil Sankt Hans aften.
  • Gærdesmutten har en kraftig stemme og dens sang består af triller og klare fløjtetoner. Dens lyd kan beskrives som en pind, der bliver trukket hen over et metalgitter.

Hvis du er i tvivl, så brug appen ”DOFs fuglebog”.

Tid
15 – 30 min
Deltagere
1
10
Udviklingsområder
Fysisk
Intellektuelt

Flere aktiviteter

Menu