Gærdesmutte
Morten DD Hansen
26-10-2020
Selvom gærdesmutten råber højt med sin stærke stemme, så er den langt fra alene om at skabe lyde. Gå en tur ud i naturen og find et godt sted at lytte. Opdag hvor mange forskellige lyde, der fylder i lydbilledet.

Vild Natur - Lav et lydkort

Find papir og blyant frem og marker dig selv med et
kryds midt på arket. Luk herefter øjnene og lyt til verden omkring dig. Find en specifik lyd og lyt grundigt. Vurdér hvor langt væk lyden er, og hvilken retning den kommer fra, og tegn den(fugl, fly, myg, osv.) ind på kortet. Eventuelt beskriv lyden på et notespapir (hvor stor er lyden? Hvordan lyder den?). Sid stille og lyt i minimum 15 minutter, gerne længere, for at op dage de små lyde i naturen. Sidder I flere ude i den vilde natur og lytter, så sammenlign kortene I har tegnet, om det stemmer overens ift. hvor lyden kom fra.
Husk på at I har siddet forskellige steder. Snak om beskrivelserne af lydene.


Lav samme øvelse med fuglelyd. Tegn de forskellige
fugle ind på kortet. Hver arts sang er unik, så man kan
kende dem på lyden. Her er lidt eksempler, men find
selv flere:

  • Musvitten: Der er forskellige beskrivelser af sangen som for eksempel ”musvit, musvit, musvit” og ”titify-titify-titify.”.
  • Solsortens sang lyder lidt som en jodlen af bløde fløjtetoner. Når hannen synger, placerer han sig højt oppe. På den måde kan lyden høres langt omkring.
  • Gulspurven tæller til syv. Det lyder som: En-totre-fir’-fem-seks-syyyv. Dog synger gulspurven med dialekt, så nogle tæller f.eks. til otte.
  • Gøgen er en trækfugl, der yngler i Danmark. Den har en let genkendelige sang, som lyder som et kuk-kuk kuk-kuk, og kan kun høres indtil Sankt Hans aften.
  • Gærdesmutten har en kraftig stemme og dens sang består af triller og klare fløjtetoner. Dens lyd kan beskrives som en pind, der bliver trukket hen over et metalgitter.


Hvis du er i tvivl, så brug appen ”DOFs fuglebog”.

{kf:sysCategory(header: '{v:l(key: \'categoryTag\')}', field: 'tx_kfumsitepackage_activity_tag', recordUid: record.uid, table: 'pages', linkPageUid: settings.activity.searchUid, linkCatParamName: 'tx_solr[filter][tag]', catPrefixTitle: '', cssClass: 'activityCategory', linkCatType: '')}
{kf:sysCategory(header: '{v:l(key: \'categoryDuration\')}', field: 'tx_kfumsitepackage_activity_duration', recordUid: record.uid, table: 'pages', linkPageUid: settings.activity.searchUid, linkCatParamName: 'tx_solr[filter][]', cssClass: 'activityCategory', linkCatType: 'duration')}

Materialer

Papir og blyant

Deltagere

Min. 1

Max. 10

Kompetencezoner