De 10 miljøbud

Aktiviteten skal gøre spejderne mere bevidste om deres daglige valg og at gøre dem bevidste om miljørigtige valg i dagligdagen.

Aktiviteten består af at lave sit eget papir, som de ti miljøbud skal skrives på. Hjemmelavet papir er en god måde at genbruge gamle aviser og reklamer på, ligesom at det let kan dekoreres for at give hvert ark deres helt eget udtryk. Laver man papir nok, kan hver spejder evt. lave deres egne personlige bud.

Buddene kan være af forskellig karakter. Det er måske mest nærlæggende at lave ”aktive” bud såsom ”saml 10 stykker affald op fra naturen om ugen”, men de kan også være af mere refleksiv karakter.

Eksempler på miljøbud:

1. Sluk lyset i de rum I ikke er i

2. Lad ikke vandet løbe mens du børster tænder

3. Sorter jeres affald

4. Saml affald op i naturen

Hjemmelavet papir – fremgangsmåde

  1. Riv papiret i små stykker på ca. 2×2 cm. Pas på ikke at bruge for meget papir fra reklamer, da mørke farver gør papiret mørkt.
  2. Put alle papirstykkerne i en spand og hæld varmt vand henover. Rør godt rundt, så papiret ikke samler sig på bunden. Jo mere vand, jo tyndere papir.
  3. Lad massen trække minimum en time.
  4. Blend massen eller giv det en tur med håndmixeren. Konsistensen skulle gerne være som vælling.

Fremstilling af ramme

Rammer til papir kan enten købes i hobbybutikker eller laves selv. Laver I rammerne selv skal I enten lave en firkant af træ eller købe en fotoramme med udtageligt glas. På den ene side sætter i så et finmasket net eller et stykke fra et gammelt lagen.

Nu er I klar til at lave jeres eget papir.

Rør altid rundt i massen inden i bruger den, så pulpen ikke falder til bunden. Er spanden stor nok kan I nedsænke rammen i massen, eller I kan bruge en suppeske til at hælde massen ned i rammen. Husk at nettet skal være nedest. Derefter flytter I rammen med pulpen over på en bunke gamle aviser eller viskestykker, som at suge væsken fra. Tryk godt på pulpen får at få så meget

væske fra som muligt. Derefter vendes rammen så papiret kommer ud. Så kan rammen brugesigen og papiret skal blot tørre.

OBS: er rammen ikke dyb nok kan I lægge en ramme mere, uden net, oven på. Husk at holde demsammen mens I fordeler pulpen.

Papiret kan dekoreres mens det er vådt. Klip eller riv små figurer ud af gamle aviser eller reklamer og læg figurerne på det våde papir. Figurerne absorbere noget af vandet og sætter sig fast i papiret mens det tørrer.

Papiret kan lægges i pres mellem tunge bøger for at blive glattet ud.

Tid
60 – 120 min
Deltagere
2
40
Udviklingsområder
Åndeligt
Socialt

Flere aktiviteter

Menu