Grejerne består, som I vil se, af:
Buen: En ca. 40 cm lang bueformet, stiv gren med en buestreng (helst en blød læderrem) (købes i en læderhandel – diameter 5 mm).
Tenen: En ca. 30 cm lang, rund stok, der er spids i den ene ende og rund i den anden ende, den skal være 1½ – 2 cm tyk på midten.
Håndstøtten: Et lille stykke hårdt træ eller en sten med en glat fordybning. Hvis den er fremstillet af træ, skal der være en fordybning til tenen på den ene side, og den anden side skal rundes, så den ligger godt i hånden.
Fyrtræet: Et ca. 2 cm tykt, fladt træstykke, langt nok til, at man kan holde det nede med foden.
I fyrtræet er der boret huller med en diameter på ca. 10 mm, og der skæres en spalte ind til hullet, men hullet skal stadig kunne styre tenen. Det varme trækulsstøv skal kunne falde ned og ud til tønderet.
Tønderet: (optændingsmaterialet) kan være knastørt græs eller geværblår, som ikke er behandlet mod ild.
Tønderet anbringes under og delvis i den udskæring, man vil benytte i fyrtræet.
Tenen og fyrtræet skal være af samme slags træ – Elm er bedst, men andre træsorter uden harpiks kan også bruges.
Når I skal bruge “fyrtøjet”, tager I fat, som tegningen viser, og begynder at “save” frem og tilbage med buen. Til at begynde med saver I i et jævnt hurtigt tempo, og først når det begynder at ryge, sætter I mere fart på.
Når der har dannet sig noget kulstøv, skal I holde godt øje med alle smågnisterne og være klar til at puste dem op til en flamme.