Fra sjak til klan

Aktiviteten kan udføres med blot 12 personer, men I kan sagtens være flere. Det optimale er at ende ud med 2 eller flere klaner, da sidste post er en konkurrence om at komme først. Sjakket/patruljen rykker til næste post, når den igangværende er gennemført. Dette kan resultere i lidt ventetid, da man skal danne en patrulje af 3 sjak og en klan af 2 patruljer. Det er meningen, da en af de gode kvaliteter ved spejdere er, at vi accepterer og respekterer, at alle ikke kan være lige hurtige og gode til alt. Vi har forskellige styrker og svagheder. Alle aktiviteter skal udføres udenfor, og kan med fordel afvikles i byen, så forbipasserende kan hvad man som spejder også kan.

Post 1, sjak – katapult

Hvert sjak består af 2 personer.

Materialer pr. sjak: 10 stk. grillspyd/-pinde af træ, en plastikske, en bordtennisbold og 10 køkkenelastikker.

Sjakket skal udarbejde en katapult, der i sidste ende skal få bordtennisbolden til at ramme ned i en spand. Spanden placeres 2 meter fra katapulten. Katapulten skal indeholde alle de givne elementer, derudover er der fri afbenyttelse af hvad, der kan findes i naturen. Sjakket må gå videre til post 2, når bolden ligger stille i spanden.

Post 2, patrulje – pandekager

Hver patrulje består af 6 personer.

Materialer pr. patrulje: 1 bord, 1 Trangia, 1 piskeris, 1 kniv, 1 paletkniv, 2 skåle, 14 (måske 7) strips eller tørklæder, 1 pakke tændstikker, samt ingredienser til crepes; 200 g hvedemel, ½ tsk. Salt, 2 tsk. Sukker, fintrevet skal af 1 økoappelsin, 4 æg, 4-5 dl mælk, 3 spsk. Solsikkeolie , lidt smør til stegning, 50 g sukker, 50 g smør, fintrevet skal af 1 økoappelsin, ½ dl Cointreau, saft af to appelsiner. Se opskrift på Femina.dk, http://www.femina.dk/mad/desserter/crepes-suzette-i-orangesauce

Når 3 sjak er nået til denne post, omdannes de til en patrulje. De føres hen til et bord, de kan danne cirkel om. Derefter bliver de stripset sammen om hænder og fødder. Hvis aktiviteten afholdes for børn med mindre kendskab til et køkken, er det nok med at binde hænder sammen, og dermed skal der kun bruges 7 strips. De skal nu kokkerere 4 flotte pandekager eller crepes, afhængig af alder og kompetencer. Trangia og ingredienser placeres på bordet. Opskrift skal udleveres til patruljen inden igangsætning. Voksne skal holde opsyn, da de kommer til at arbejde med ild, dog er aktiviteten ikke farlig.

Når patruljen har lavet 4 flotte pandekager/crepes, præsenteres de for 1 eller flere voksne, og hvis de godkendes, må patruljen blive ’sluppet fri’ og må spise pandekagerne/crepesne. Derefter skal patruljen gå videre til post 3.

Post 3, patrulje – Woop app

Hver patrulje består af 6 personer.

Én fra patruljen skal have Spejdernes Woop app downloadet, da den skal bruges til denne aktivitet. Patruljen skal så følge en såkaldt Jagt hen til post 4. Jagten skal være oprettet af jer, arrangørerne, i forvejen og indeholde spørgsmål eller aktiviteter, der skal udføres undervejs. Her er det kun fantasien, der sætter grænser. Tænk på hvad I vil have ud af løbet. Hvis fokus er på tættere sammenhold, så er det en god idé med nogle ’ryste-sammen’ aktiviteter. Hvis formålet er at samle viden, så er spørgsmål at foretrække – for eksempel spørgsmål om Spejderne eller KFUM-Spejderne.

Post 4, klan – Forhindringsbane på presenning

Hver klan består af 12 personer.

Materialer i alt: Minestrimmel, mælkekasser, rafter, presenninger – omkring 9 km2 (1 pr. klan).

Når 2 patruljer er ankommet til denne post, ved hjælp af Woop app’en, så sættes disse sammen. Patruljerne udgør nu én samlet klan på 12 personer. Denne post er en avanceret forhindringsbane. Hver klan skal nemlig bevæge sig frem på en presenning – de må IKKE røre jorden. Hvis dette sker, skal de sendes 10 meter tilbage. Minestrimmel bruges til at indramme banen og eventuelt lave forhindringer. Der er ingen krav for hvordan forhindringerne skal se ud, blot at det skal være muligt for 12 personer at komme igennem på en presenning. Inspiration kan hentes fra billedet øverst på siden – her skal en klan rundt om et træ. Hvis klanen ødelægger eller river en forhindring ned, skal de sættes 10 meter tilbage. Hvis der er flere klaner på posten, skal de sendes af sted med cirka 5 minutters mellemrum, så klanerne ikke støder sammen og lignende.

’Post 5’, alle – Evaluering

Alle

Der bør blive foretaget en opsamling når alle spejdere har været igennem posterne. Tag en snak om hvor mange, der er det optimale antal til en opgave og snak om der er forskel afhængig af opgavens art. Hør derudover også på spejdernes ris og ros – hvad var godt, og hvad kan gøres bedre til en anden gang. Var der nok konkurrence? Var aktiviteterne udfordrende nok/for udfordrende?

Lavet af
Mia Stenberg
Deltagere
12
72

Flere aktiviteter

Menu