Den Gode Historie: 76 børn indtog Houens Odde Spejdercenter som spejdere i en uge

For mange forældre kom det som lidt af en overraskelse, at skolesommerferien i 2023 varede hele 7 uger i Kolding Kommune. For Nanna O. Fønsskov, som selv er forælder, førte overraskelsen til en rigtig god idé.

Nanna fik nemlig idéen til at tilbyde et sommertilbud med spejderaktiviteter på Houens Odde Spejdercenter i den 7. ferieuge, uge 32.

“Da jeg var på barsel med mit forrige barn, gik jeg nogle lange ture i området. Jeg har tidligere dyrket sport og kendte derfor tilbuddet om sommeraktiviteter til kommunens skolebørn. Da der så pludselig var hele syv ugers sommerferie i 2023 i stedet for de sædvanlige seks, tænkte jeg, hvordan pokker man som forælder skulle få den ekstra uge til at gå op. Og så fik jeg idéen til, om man ikke i den ekstra uge kunne lave et arrangement i dagtiden”.

Ingen lejr uden ledere

Men ingen spejderlejr uden frivillige ledere. Nanna har været spejder, siden hun var 8 år og er i dag frivillig houmand på Houens Odde. Idéen blev derfor taget med til Houmændenes bestyrelse, der hurtigt bakkede op. 11 houmænd meldte sig som ledere og dermed var idéen en realitet. I sidste uge kunne 76 børn i alderen 6 til 14 år derfor indtage det naturskønne område, hvor de i patruljer oplevede spejderlivet. 

Udvidelse med SFO-ordning 

For at det skulle kunne lade sig gøre for forældrene at nå på arbejde, mens børnene bogstaveligt talt var i skoven, havde de 11 frivillige spejderledere valgt at udvide tilbuddet med et SFO-tilbud morgen og eftermiddag.

“Her mødte to af lederne tidligere ind og lavede andre aktiviteter med børnene både inden- og udendørs, inden de egentlige spejderaktiviteter begyndte klokken 8.30 med flaghejsning”, fortæller Nanna O. Fønsskov.

Mad på bål for alle 

Alt efter alder kunne børnene i løbet af ugen prøve kræfter med aktiviteter som kano/kajak/bådsejllads, sejle på tømmerflåde i Kolding Fjord, klatring i trætoppene, kreativt værksted, mad over bål og andre spændende naturaktiviteter.

Og særlig når der blev lavet mad på bål, var der nogle børn, som fik sig en positiv overraskelse, lyder det fra Nanna.

Vi har lavet fx one-pot-pasta med kødsovs, hvor en 8-årig selv kan tænde bålet og i virkeligheden lave mad til hele familien hjemme i haven bagefter. Det får de rigtig meget ud af, og de finder ud af, hvor meget de egentlig kan”.

Nye udfordringer til lederne

Også for de frivillige ledere, som har lavet aktiviteterne med børnene, har ugen budt på nye erfaringer. For selv om man er en garvet spejderleder, kan det være sjovt at få et nyt og anderledes publikum at være spejderleder for.

Det er sjovt at blive udfordret på sine pædagogiske evner, når det er børn, som ikke er spejdere. De er ikke nødvendigvis vant til at være stille og tage imod en besked, som ens spejdere er.”

Læs også:

, ,

Læs også

Menu