Opdaterede sikkerhedsregler ved søaktiviteter

Sikkerhedsreglerne for søaktiviteter hos KFUM-Spejderne er blevet opdateret. Her får du et overblik over de vigtigste ændringer.

"Bliv din egen styrmand" Foto Hans Ole Kofoed
Foto: Hans Ole Kofoed

Sommeren er over os og det betyder selvfølgelig spændende søaktiviteter rundt i spejder-Danmark. Hovedbestyrelsen har løbende fokus på, at det skal være trygt og sikkert at lave aktiviteter hos KFUM-Spejderne, hvorfor er der det seneste trekvarte år forløbet en grundig proces for at opdatere vores sikkerhedsregler ved søaktiviteter. Opdateringen blev godkendt i hovedbestyrelsen den 13. maj 2023. Herunder svarer vi på tre spørgsmål, vi forestiller os, I måske kunne sidde med i forhold til aktiviteter på vand.

Hvad skal jeg være opmærksom på ved søaktiviteter?

Generelt bør I ledere, der ønsker at lave en aktivitet på vand, have læst KFUM-Spejdernes sikkerhedsregler for søaktiviteter under planlægningen af aktiviteten. Reglerne kan læses på kfumspejderne.dk. Her er fire væsentlige nedslag:

 1. Ansvaret skal være på plads: Hvem er den ansvarlige leder for selve aktiviteten?
  1. For grupper, centre og distrikter med faste sejladsaktiviteter skal der være udpeget en sejladsansvarlig, der igen udpeger mulige aktivitetsansvarlige.
 2. Redningsvest/svømmevest skal anvendes under hele søaktiviteten.
 3. I skal udarbejde en sikkerhedsinstruks, inden aktiviteten starter, hvor I gennemtænker sikkerheden, blandt andet hvordan alle kan reddes i tilfælde af ulykke. Læs nærmere under ‘Sikkerhedsinstruks’.
 4. Sejladsperioden ved KFUM-Spejderne skal overholdes. Den er som udgangspunkt 1. maj til 31. oktober. Der findes enkelte undtagelser (se bestemmelserne).

Sikkerhedsinstruks – er det administrativt bøvlet?

Det korte svar er nej. En sikkerhedsinstruks ved KFUM-Spejderne skal hjælpe dig som aktivitetsansvarlig til at have tænkt sikkerheden igennem og skal som minimum sikre, at følgende fem punkter er afklaret inden turen:

 1. Hvem er ansvarlig for aktiviteten?
 2. Hvad skal der foregå på aktiviteten?
 3. Hvad skal der til, for at aktiviteten aflyses?
 4. Hvordan kan alle reddes i tilfælde af en ulykke?
 5. Hvordan sikres det, at I kan komme i kontakt med nogen på land, der også ved, hvem der er på vandet, hvorhenne, og under hvilke forventede vejrforhold?

Det lyder meget godt, men hvad er nyt?

Primært har fokus i opdateringen været omformuleringer med henblik på at øge forståeligheden af bestemmelserne. Blandt andet så det tydeligt fremgår, hvad der er lov, og hvad der foreningens bestemmelser. Men tre ting er ændret:

 1. Tidligere skulle redningsvest/svømmevest også altid bæres. Nu er det beskrevet, at sejladsansvarlig kortvarigt kan tillade deltagere at tage vesten af, fx for at skifte jakke. Dertil er der beskrevet anbefalinger i forhold til, hvornår redningsvest anvendes frem for svømmevest.
 2. Tidligere skulle du som aktivitetsansvarlig altid udarbejde en sikkerhedsinstruks på 12 punkter fra Søfartsstyrelsen inden aktivitet. Stikprøver har vist, at de færreste har gjort dette forud for deres kanotur på sommerlejren, og yderligere rundspørge har vist, at sikkerhedsinstruksen fra Søfartsstyrelsen er skrevet i et søfagligt sprog, som ikke alle kan forstå. For at sikre at sikkerheden er gennemtænkt, skal der stadig laves en sikkerhedsinstruks, men de formelle krav er koncentreret om det væsentligste for os som spejdere.
 3. Sejladsperioden varede tidligere fra den 15. april til 31. oktober uden undtagelser – det er nu tilrettet, så det matcher vandtemperaturer, andre organisationer samt forsikringsforholdene for kølbåde.

Både over 2½ meter skal stadig være lovlige, det vil sige CE-godkendt, hvis de er bygget efter den 16. juni 1998. (Dernæst anbefales det stadig, at ældre fartøjer opfylder sikkerhedsmæssige krav til CE-godkendelse). CE-godkendelse gælder ikke kano/kajak/SUP/tømmerflåde mv.

Bestemmelser

Læs KFUM-Spejdernes bestemmelser her

,

Læs også

Menu