Mythbusters

Hvorfor går sørøvere med klap for øjet?
Sørøvere går ikke kun med klap for øjet fordi de har skudt øjet i stykker. Faktisk gøres det, for at de kan se, hvor kanonkuglerne er, når de går under dæk for at hente flere. Hvis man går rundt med en klap for et åbent øje, vænner det sig til mørket, og man kan derfor hurtigere orientere sig, når man kommer ind i et mørkt rum (hvis ellers man husker at tage klappen af).

Testen kan fx udføres sådan
A: Lav en forhindringsbane/labyrint i et rum, der kan gøres meget mørkt. Test, om der er forskel på, hvor hurtigt forhindringsbanen kan gennemføres, alt efter om forsøgspersonerne har haft klap på øjet eller ej.
B: Hæng et stykke papir med et stort tal/bogstav op på væggen i et næsten mørkt rum. Tag tid på, hvor lang tid, det tager, før du kan læse bogstavet, alt efter om du har gået med klap eller ej

Kan man lave et bål, der ikke ryger?
Da Baden-Powell var en ung knægt, kom han på kostskole. Han var ikke specielt begejstret for skolen, men elskede at strejfe rundt i skoven, hvor han jagtede kaniner og stegte dem over bål. Det var ikke tilladt at færdes i skoven, så derfor blev Baden-Powell rigtig god til at lave bål, der ikke ryger.

Testen kan fx udføres sådan
Teorien siger, at brændet skal være så tørt som muligt, men måske findes der også andre tricks. Tjek mængden af røg med en røgalarm. Når den ikke hyler, er testen bestået.

Kan et barn løfte en voksen?
Når der er brug for en meget kraftig opstramning af et tov – f.eks. til en tovbane eller til løftetovet på en kran, kan man bruge en eller flere taljer, også kaldet blokke. De øger kræfterne væsentligt, som du ser det på tegningen. Tallet på det øverste tov viser, hvor meget der skal trækkes for at løfte eller trække 300 kg.
Hvor meget der skal trækkes, bestemmes ud fra, hvor mange gange tovet går frem eller tilbage mellem taljerne. Loddets vægt divideres med antallet af forbindelser mellem de to taljer, og til det resultat lægges 10 % af loddets vægt, der er den modstand, der er i taljerne.
Eksempelvis giver det første taljetræk 180 kg, fordi 300kg / 2 + 10% * 300kg = 150kg + 30kg = 180kg. Således ville et taljetræk med otte forbindelser give et træk på kun 300kg / 8 + 10% * 300kg = 67,5 kg.
Men kræfterne kommer jo ikke ud af den blå luft. Hvis vi tager det første taljetræk med to forbindelser, kan du måske forestille dig, at hvis du bliver nødt til at hive to meter i træksnoren, før loddet løfter sig en meter. Det vil sige, at du skal hive dobbelt så langt, når loddets vægt bliver halveret (+ modstand). I taljetrækket med otte forbindelser skal du altså hive otte gange så langt, men kun løfte en ottendedel (+ modstand).
Kilde: Spejdernet

Testen kan fx udføres sådan
Børnene på holdet prøver at løfte en voksen uden hjælp. Derefter rigges et taljetræk til, som kan bruges til at løfte en person. Kan et barn løfte en voksen fra jorden nu?

Virker en dåsetelefon?
Man kan lave en telefon af to beholdere og noget snor, der holdes stramt.
Nogen har måske prøvet det, men hvad virker egentlig bedst?

 • Hvad skal beholderen laves af?
 • Hvilken snor skal bruges?
 • Hvor lang kan snoren blive?
 • Kan man tale om hjørner?

Testen kan fx udføres sådan
Test de forskellige materialer og find den bedste kombination på fx 20 meters afstand. Find derefter ud af, hvor langt man kan være fra hinanden og stadigvæk tale sammen. Find til sidst ud af, om man kan tale om hjørner.

Hvor langt kan man se med det blotte øje
I klart vejr kan du normalt skelne

 • Kirketårne: 15 km
 • Større gårde: 10 km
 • Huse: 7 km
 • Skorstene: 4 km
 • Vinduer: 3 km
 • Arme og ben: 1 km
 • Hovedet: 600 m
 • Ansigtet: 400 m
 • Øjnene: 100 m
 • Ansigtstræk: 50 m

Kilde: Lommespejd

Testen kan fx udføres sådan
Lange afstande, bygninger: Find et sted i området med god udsigt, find nogle af målepunkterne i listen ovenfor, og tjek på kortet, om afstanden er korrekt.
Korte afstande, personer: Markér stedet, hvor I står som waypoint i GPS’en. Send testpersonen af sted med GPS’en og tjek afstanden til jeres waypoint. Testpersonen stopper ved de 5 målepunkter.

Der er vedhæftet flere opgaver i pdf’en nederst i højre kolonne.

Lavet af
Bitten Eskerod Dige
Deltagere
4
30
Udviklingsområder
Fysisk
Selvstændigt
Følelsesmæssigt
Intellektuelt
Socialt

Flere aktiviteter

Menu