Aktivitet

Løb – Fysikforsøg

Formål:

At lege med fysik.

Forudsætninger:

Den første post kræver stilhed, så den kan med fordel gennemføres indendørs.

Metode:

Posterne kan med fordel laves med en familie på 6-8 medlemmer.

Beskrivelse:

Hvor kommer lyden fra?

En bæver sætter sig i midten af et lokale med bind for øjnene. De andre bævere stiller sig i rundkreds om personen i midten. Bæverne skiftes til at sige en lyd, mens bæveren i midten peger i den retning han/hun synes lyden kommer fra. Peger bæveren i den rigtige retning? Prøv at ændre afstanden til bæveren i midten. Gør det nogen forskel hvor langt væk i står fra ham/ hende i midten? Bæveren i midten skal nu putte en finger i sit ene øre. Bæverne skiftes igen til at sige en lyd og bæveren i midten peger i retning af lyden – er det lige så nemt som før? Man skal have hørelse på begge ører for at kunne høre, hvor lyde kommer fra. Den lille tidsforskydning mellem de to ørers opfattelse er nok til, at hjernen kan registrere, hvor lyden kommer fra.

Ballonraketter

Træk snoren igennem sugerøret og bind enderne fast til eks. en stol i hver ende, så snoren bliver strammet ud.Pust ballonerne op og sæt klemmer på enderne, så luften ikke kan komme ud. Sæt en af gangen ballonen fast til sugerøret med tape og fjern klemmen, så flyver raketten af sted. Fjern ballonen fra sugerøret og lad næste bæver komme til.

Hvor hurtigt kan familien få alle sine raketter sendt af sted? Dette kan evt. laves som en stafet. Hvis der er for meget modstand i snoren, alt efter type, kan man evt. smøre den ind i opvaskemiddel. Pust ballonen op. Fold enden og sæt klemmen omkring, så luften ikke kan komme ud.

Løft en isklump med en sytråd.

Læg en isterning i en dyb tallerken, der er fyldt halvt op med vand. Forsøg om man kan løfte isterningen op med sytråden – det er meget, meget svært. Læg i stedet midten af sytråden oven på isterningen og drys en lille smule salt ovenpå. Vent 1-2 minutter og så sidder isterningen fast på snoren og kan løftes fra tallerkenen.

Saltet får isklumpen til at smelte, da saltvand har et lavere frysepunkt end drikkevand. Efter de 1-2 minutter bliver saltvandet fortyndet af vandet omkring og smeltepunktet stiger igen. Derfor fryser vandet omkring snoren til is igen og sidder nu fast i isterningen.

Matrialer

  • En stol til bæveren i midten af rundkredsen.
  • En snor på mindst 2 meter (gerne fiskelinie) pr. familie , et antal balloner og klemmer svarende til antallet af deltagere, et sugerør og tape.
  • En dyb tallerken med vand, isterninger, lidt sytråd og en smule salt.

Lavet af
Udfordrende aktiviteter – Bæver
Tid
60 – 90 min
Deltagere
4
20
Udviklingsområder
Fysisk
Intellektuelt
Socialt

Flere aktiviteter

Menu