Foto af Ole Thye Gram

Lav mad med ukrudt

Giv dine spejderne viden om, hvilke ukrudtsplanter man kan spise.

“If you can´t beat them, eat them!”

Forudsætninger:

Mødet vil bedst kunne gennemføres i nærhed af en bålplads

Forberedelser:

Dejen til urtebrødet kan med fordel være klargjort inden mødet, så det kun er urterne der skal samles ind dertil. Tips! Få gerne nogle spejdere eller seniorer til at hjælpe til sådan et møde.

Brændenældesuppe med urtebrød

Mødet kan eks. gennemføres ved, at en familie laver urtebrød og en anden brændenældesuppe. (Brug gerne ældre spejdere til at starte bålet op og til at styre gryderne over bålet.)

Brændenældesuppe opskrift Suppe af brændenælder smager rigtig lækkert, især hvis brændenælderne er unge nye skud, derfor egner denne suppe sig til at blive spist om foråret. De første brændenælde-skud titter allerede frem i marts og april. Brændenælderne kan også bruges senere, men det skal være før de blomstrer, og brug da kun toppen med de øverste 3-4 bladpar. Brændenælder indeholder et helt alfabet af vitaminer. I gamle dage var folk glade når foråret kom og de kunne supplere vinterens grød og slæbesild med sund, grøn suppe. Som du ved, brænder brændenælder noget så forbandet, hvis man rører ved dem. Hele planten er beklædt med små hår – og det er dem der brænder på huden. Beskyt dig med handsker og lange ærmer. Hvis du alligevel bliver brændt, hjælper det at smøre lidt spyt eller mælkebøttesaft på det lille sted. Pluk de nye skud og blade og læg dem i kurven.

-Pil de små blade af stænglerne – det er bladene du skal bruge.

-Hak brændenælderne fint.

-Hak løget fint.

-Kom evt. også et lille finthakket fed hvidløg i – eller ramsløg du finder i skoven.

-Brændenælde blandes med det finthakkede løg og svitses i olien.

-Vand og bouillon terningerne hældes over blandingen.

-Suppen koges i ca. 10 minutter – og har godt af at simre længere.

Husk! arbejdshandsker eller poser til hænderne, når der arbejdes med brændenælder!

Urtebrød:

-Lun vandet og hæld det op i en skål og rør gæret ud i vandet.

-Rør 1 tsk salt og 2 spsk sukker i.

-Rør de fint hakkede urter i.

-Hvis du vil have groft brød, så rør 2 del groft mel i. Det kan være grahamsmel eller havregryn eller korn eller rugmel eller solsikkekerner i.

-Rør hvedemel i, til du ikke kan røre mere.

-Så er det fingrene i fadet. Ælt mere mel i og ælt dejen godt sammen, til dejen er smidig og fast.

Lad dejen hæve fra ½ time op til en ½ dag – jo længere tid til hævning jo bedre bliver brødet. Hæld strandsand i bunden af gryderne i et ca. 1½ cm tykt lag. Et stykke bagepapir lægges over, så det dækker sandet og går godt op af siden. Vær omhyggelige, så du ikke får sand på brødet. Dejen deles i to stykker og lægges i gryderne. Sæt låget på, så det slutter tæt. Lad dejen hæve mindst ½ time mere. Gryden sættes direkte på gløderne. Der skal være et godt lag gløder (ca. 5 cm). Et par småpinde lægges evt. rundt om gryden, så der er lidt flammer omkring gryden – men pas på det ikke bliver for varmt. Efter 10-15 minutter skal du kigge om brødet får for lidt eller for meget varme. Er brødet stadig dejet i konsistensen, så får det ikke varme nok. Læg lidt mere småbrænde på. Lugter det brændt eller er det meget mørkt omkring bunden får det for meget varme. Så kan du evt. hælde lidt vand på gløderne eller sprede dem lidt. Bålet vil altid være varmest i den side hvor det får mest luft. For at give brødet en ensartet bagning skal du efter 15 minutter dreje gryden 180 grader. Efter ca. ½ time er brødet færdigt. Du kan tjekke ved at banke forsigtigt på brødet. Hvis det har en hul lyd, så er det færdigt. Tag gryden af bålet og låget af og lad det stå 5-10 minutter i gryden.

Opskrifter:

Brændenældesuppe:

-150 g unge skud eller topskud og blade.

-1 stort finthakket løg.

-1 l vand.

-2 bouillon terninger.

Man kan med også supplere suppen med gulerødder og pastaskruer!

Urtebrød:

-Cirka 6 dl vand eller væske.

-En pakke gær -2 håndfulde urter (skovsyre, vejbred, brændenælder, skvalderkål eller bøgeblade)

-Salt og sukker.

-Evt. lidt olie.

-Hvedemel + evt. fuldkornsmel/havregryn/rugmel/solsikkekerner, hvis I vil bage et grovgrydebrød.

-1 gryde.

Tid
60 – 90 min
Deltagere
4
20
Udviklingsområder
Selvstændigt
Intellektuelt
Socialt

Flere aktiviteter

Menu