Aktivitet

Jungleudfordring 5 – find din bande-rolle

Jungleudfordring 5 – find din bande-rolle

En ”Banderolle” er et slags særligt ”ansvar”, som man tager i sin bande. En god bande deler tit ansvaret for forskellige opgaver, så man udnytter hinandens evner bedst muligt. At man har ansvar for en bestemt opgave betyder IKKE, at man skal klare opgaven selv – alle i banden skal selvfølgelig gøre deres bedste for at hjælpe, og alle skal være med. At være ansvarlig betyder, at man er dén, som sikrer sig, at opgaven bliver løst – eller skaffer hjælp, hvis opgaven viser sig at være for svær. Og hvis man ikke selv er ansvarlig for en opgave, så skal man selvfølgelig lytte til den ansvarlige og hjælpe til bedst muligt.

Tænk over, om der er en banderolle, du synes godt om – og prøv at blive enige i banden, om I kan finde en rolle til alle. I kan godt være flere om samme rolle – men det er bedst, hvis I vælger forskellige roller:

I kan f.eks. vælge mellem disse roller:

Chefpionér: Hvis du er glad for at bygge ting med rafter, og har check på knob og tovværk, så kan du måske være bandens chefpionér? I banden er det typisk Chefpionéren, der skal sikre sig, at ingen kommer til skade når I bygger ting – og det er Chefpionéren, der styrer hvem, der skal gøre hvad, og hvornår.

Samarit : Er du er god til førstehjælp, så kunne du være bandens Samarit (eller ”førstehjælper”). Du tager ansvaret for at, at banden altid har et førstehjælps-sæt i nærheden – og hvis der skulle ske noget, så er det dig, der er klar til at tage styringen og fortælle, hvad de andre i banden skal gøre (sende bud efter hjælp/yde førstehjælp).

Chefkok : Er du den, der har overblik over, hvad der skal gøres, når der skal laves mad (over bål, måske?). Så meld dig som bandens chefkok! Du tager ansvar for at sætte bandens medlemmer i sving, når der skal laves mad – og det er dig, der har styr på opskriften.

Kodemester: Hvis du har styr på at morse – og synes koder er sjove – så er jobbet som Kodemester sikkert noget for dig. Du har altid en morsenøgle på dig, og er altid klar med blyant og notesbog, hvis der skal sendes eller modtages en besked.

Skriver: Synes du, at det er sjovt at skrive historier, så kunne du bliver bandens Skriver. En skriver tager ansvar for bandens ”dagbog”, hvor I f.eks. kan skrive om, hvad I har lavet på lejrture – eller hvad I laver om onsdagen.

Kvartersmester: Hvis du er god til at holde styr på dine – og andres – ting, så er rollen som Kvartersmester lige noget for dig. Du tager ansvar for, at der er check på bandens fælles udstyr; og det er dig, der sørger for, at alt lånte udstyr bliver leveret tilbage. Det kan også være dig, der fører bandens regnskab – og passer på bandens penge – hvis I f.eks. har fået penge til at handle for. På en lejrtur er det Kvartersmesteren, der tager ansvar for, at banden har det udstyr, der skal bruges – og for at skaffe det, hvis der er noget, I mangler.

Skjald: Hvis du elsker at underholde, og er god til at holde humøret oppe hos dig selv og dine venner, selv når det bliver lidt hårdt, så skulle du være Skjald! Skjalden kan som regel finde på en god sketch til lejrbålet, og kender en masse sange og råb, der kan holde bandens humør højt. En Skjald surmuler aldrig, og tager ansvar for at banden holder humøret højt.

Budbringer: Hvis du er god til at løbe, og kan huske en besked, så meld dig som Budbringer! Det er budbringeren, der tager ansvar for at løbe med beskedder, der skal overbringes, og bringe svaret hurtigt tilbage.

eller måske kan du selv opfinde en ny rolle, hvis der ikke lige er noget, der passer på dig? Brandmand? Mesterklatrer? Stjernekigger? Dyrekender? Hvis du finder på en ny rolle, så skriv lidt om, hvad rollen betyder, og hvilket ansvar, du tager.

Sørg for, at alle har udfyldt følgende fem oplysninger til et ”Junglémon-kort”, som lederne vil lave – og tag et portræt-billede af hver spejder til kortet!

1) Dit navn

2) Din bandes navn

3) Dine tre yndlings-spejderaktiviteter

4) Din Bande-rolle (hvis du vælger én)

5) Hvor længe du har været spejder

Tid
30 – 90 min
Deltagere
3
Udviklingsområder
Fysisk
Selvstændigt
Mærker

Flere aktiviteter

Menu