Aktivitet

Handelsleg

Foto: Johny Kristensen

Formål:

At få et forhold til økonomi og handel

Forudsætninger:

Patruljerne skal være samlet i et rum, sammen med diamantopkøberen, for at kunne fornemme handelsiveren hos hinanden.

Forberedelser: Indkøb af diverse materialer. Fremstilling af rigeligt med isterninger. Opstilling af et bord til hver patrulje samt diamantopkøberen.

Beskrivelse:

I denne leg skal der handles med diamanter. Der leges i et aftalt tidsrum. Den enkelte patrulje får udleveret nogle råvarer til »diamantproduktionen« men ikke alle. Holdene skal derfor i starten af legen omhyggeligt bytte sig til de råvarer de behøver til deres diamantproduktion. Efter de har fremstillet deres diamanter skal de sælges til diamantopkøbere. Diamantopkøberne giver en pris på diamanter alt efter farve, størrelse og vægt. Diamantopkøberne er ikke med i legen, men styrer ædelstenkurserne og vejer og vurdere diamanterne og giver priserne. Diamantkøberne sælger også nye råvarer, men kun til de patruljer der havde de pågældende råvarer fra starten af legen, de skal således stadigt handles indbyrdes mellem patruljerne. Grundprisen på råvarer ligger fast under hele legen, hvorimod prisen på diamanter svinger. Hver 5 minut offentliggøres der nye priser på diamanterne. Holdene får udleveret følgende råvarer:

» Hold 1: 400 g salt

» Hold 2: 10 Små reagensglas og 5 ml blå farve

» hold 3: 500 g is

» hold 4: 10 ml rød farve

» hold 5: 10 ml gul farve

» Hver patrulje får udleveret et stort glas de kan blande den indkøbte is og salt i og tre pipetter til den indkøbte farve.

Af ædelsten kan der laves:

» Diamant, som er klar

» Onyx, som er sort

» Tigerøje, som er brun

» Turmalin, som er lilla

» Karneol, som er orange

» Smaragd, som er grøn

» Rubin, som er rød

» Safir, som er gul

» Citrin, som er gul

Grundpriserne på ædelstenene afhænger af hvor svære de er at fremstille, hvor dybe de er i farverne og hvad de vejer. Diamant er nærmest værdiløs da den kan laves af smeltevandet fra isen Citrin, Safir og Rubin er de nemmeste, da der kun skal bruges de grundfarver der udleveres ved start. Smaragd, Karneol og turmalin er lidt dyre da farverne skal blandes. Onyx og tigerøje er de dyreste da de er svære eller umulige at fremstille.

Fremstilling af diamanter:

I de store glas skal der blandes lige dele knust is og salt. Denne blanding får temperaturen til at falde til -20grader. Det farvede vand fyldes nu i reagensglassene og sænkes ned i blandingen. Det farvede vand vil nu forædles (fryse til is) i løbet af ti minutter og blive til salgsklare diamanter. Farvet vand fremstilles af fugtfarve og vand. Der vil være lidt vand fra isen som kan bruges, så man kan sparer på den dyre frugtfarve.

Det hold der sælger bedst og tjener flest penge vinder legen.

Lavet af
Udfordrende aktiviteter – spejder
Tid
90 – 120 min
Deltagere
10

Flere aktiviteter

Menu