Aktivitet

Birkesaft og sirup

Foto af Lukas Lundbye

Lav birkesaft og sirup

Formålet med aktiviteten er at give bæveren viden om et almindeligt dansk træ, som de efterfølgende vil have nemt ved at genkende og vide, hvordan det kan bruges fornuftigt.

Forudsætninger:

Adgang til birketræer, som man nænsomt må tappe for birkesaft. OBS: tapningen bør kun finde sted i perioden marts til april, inden birketræet springer ud.

Forberedelser:

Start tapningen 1-2 dage før mødet, således at der er birkesaft nok til alle bævere. Birkesaften egner sig dog ikke til opbevaring i flere dage af hensyn til bakterier.

Beskrivelse:

Find en birkegren der er 1½-2 cm tyk og som sidder tæt på stammen. Skær den af og stik grenens ende ned i en flaske. Bind flasken fast på grenen med høstbindegarn. Nu vil birkesaften piple ned i flasken. Man kan også vælge at bore et hul ind i stammen, sætte en slange med samme diameter som hullet ind i dette og ned i flasken. Husk dog at lave en “prop”, evt. med en gren, så hullet bliver lukket igen når slangen fjernes. Smag på saften. Den smager sødt. Saften er en blanding af det vand som birketræet trækker op fra jorden og sukkerstoffer fra birketræet. Birkesaft smager ekstra godt når det er kølet, så kom det evt. i køleskabet – eller i en bæk. Birkesaft skulle være mægtig sundt. Det indeholder alle de næringsstoffer, som birken skal bruge for at vokse – f.eks. fruktose, glukose, frugtsyrer, aminosyrer, C-vitaminer, kalium, kalcium, fosfor, magnesium, mangan, zink, natrium og jern. I gamle dage brugte man det til folkemedicin, til vin og til hårvand. Birkesaften (tappet forud for mødet) kan koges ind til sirup og nydes sammen med eks. pandekager eller vafler, lavet over bål. Hæld saften i en gryde og bring den i kog. Hvis det laves over bål, så pas på ikke at få for meget varme under gryden, og lad det koge til det bliver en tyk masse. Pandekager og vafler kan naturligvis også laves samtidigt, væsken deri skal naturligvis være birkesaft.

Lavet af
Udfordrende aktiviteter – Bæver
Tid
3 – 120 min
Deltagere
4
20
Udviklingsområder
Fysisk
Intellektuelt

Flere aktiviteter

Menu