Tegnestuen ReVærk vinder arkitektkonkurrencen om nyt spejdercenter på Houens Odde

Den aarhusianske tegnestue ReVærk skal tegne KFUM-Spejdernes byggeri ved Houens Odde.

Spejdercenteret har modtaget 50 millioner kroner fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal til en omfattende fornyelse af centeret, som ligger i unikke rammer ved skov og fjord.

ReVærk blev valgt blandt fire arkitektfirmaer, der alle præsenterede visionære og bæredygtige designforslag. ReVærks forslag skiller sig ud med sin nytænkende tilgang til at integrere bygningerne i det meget varierede landskab ved Kolding Fjord. Idéen om at bygge cirkulært og med synlige konstruktioner og ruminddelinger blev fremhævet af bedømmelseskomitéen, der lagde særligt vægt på, at vinderprojektet udstråler spejderidentitet. De åbne og ‘ufærdige’ trækonstruktioner giver nemlig mulighed for at bygge videre og tilpasse funktionerne – helt i tråd med formålet med A.P. Møller Fondens donation om at gøre det attraktivt for endnu flere børn og unge at indgå i et aktivt spejderfællesskab.

Vi er beærede og begejstrede for med vores forslag Rundkredsen at være udvalgt til at skabe rammerne om det nye spejdercenter ved Houens Odde. Vores vision er at skabe et spejdercenter, der fungerer som en naturlig forlængelse af skovens rum i naturens egne materialer – et inspirerende samlingspunkt, hvor besøgende bliver inviteret til at opleve naturen med alle sanser, på tværs af forudsætninger,” siger Mathias Nørgård Osmundsen, arkitekt og indehaver af ReVærk.

Fornyelse og bæredygtighed

Hos KFUM-Spejderne er begejstringen stor:

ReVærk har lavet et imponerende forslag til bygningerne af træ i skoven, som de kalder ’Rundkredsen’. Det er smukt, funktionelt og bæredygtigt. Bygningen er et ideelt udgangspunkt for spejderaktiviteter og kan være samlingspunkt for mange forskellige typer af aktiviteter i naturen. Vinderforslaget er desuden tilpasningsdygtigt i forhold til forskellige behov og børnenes forskellige forudsætninger for at slå lejr på Houens Odde. Vi glæder os nu virkelig meget til at se, hvordan ReVærks vision vil forme det nye spejdercenter og skabe meningsfulde oplevelser for børn og unge,” siger Ole Buch Rahbek, generalsekretær i KFUM-Spejderne.

Om projektet

Projektet omfatter tre bygninger – ‘Skoven’, ‘Mosen’ og ‘Fjorden’ – som hver især tilbyder forskellige funktioner og oplevelser for spejdere og besøgende.

  1. Skoven bliver det nye knudepunkt for aktiviteterne i området og vil erstatte det nuværende aktivitetscenter. Herfra vil der være adgang til oplevelser i skoven, overnatning, madlavning i det fri, faciliteter til lejrskole og meget mere.
  2. Mosen skal udgøre stedets ‘forsamlingshus’ i naturen, hvor der er plads til undervisning og formidling. Samtidig vil hallen med udsigt til himlen give mulighed for ro til fordybelse og samvær.
  3. Fjorden vil blive udgangspunktet for at gå på opdagelse i dyre- og plantelivet omkring vandet. Samtidig vil Fjordens Hal understøtte en bred palette af sejlaktiviteter og oplevelser på og i vandet.

Med projektet vil KFUM-Spejderne i Danmark skabe et unikt og tilgængeligt udgangspunkt for, at spejdere, foreninger, skoler og lokale borgere kan møde naturen. De nye bygninger erstatter det eksisterende og nedslidte aktivitetscenter, som siden 1970’erne har været ramme for spejderlejre for tusinder af børn. Projektet ventes færdigbygget i foråret 2027.

Baggrund

Houens Odde Internationale Spejdercenter har som en del af KFUM-Spejderne i Danmark siden 1947 dannet ramme om spejderaktiviteter og lederuddannelse. Stedet er i dag et internationalt spejdercenter, hvor tusindvis af spejdere og unge frivillige fra hele verden mødes i fællesskab på tværs af nationaliteter.

Initiativerne er støttet af A.P. Møller Fonden og ledes af KFUM-Spejderne i Danmark.

For yderligere oplysninger kontakt:
Generalsekretær hos KFUM-Spejderne i Danmark, Ole Buch Rahbek, mail: ole.rahbek@kfumspejderne.dk, tlf.: 22 30 78 33.

Den omfattende fornyelse af spejdercentret med de tre nye bygninger forventes færdigbygget i foråret 2027.

Læs også

Menu