En gammel leg giver nye muligheder for en snak om tro i børnehøjde

Nipnapper? Flipflapper? Lussefanger eller måske spåkone? Kært barn har mange navne, men det lille foldede stykke papir giver mulighed for nemme og gode trossamtaler for alle aldre.

Foto: Christian Blom-Bloch

Du har med al sandsynlighed lavet dem i børnehaven eller folkeskolen. Et lille foldet papir med farve på flapperne. Du kunne bevæge det foldede papir frem og tilbage med dine fingre, og så var der gemt tegninger eller spørgsmål inden i. En nip-napper eller en flip-flapper.

Kært barn har flere navne, alt efter hvilken egn du kommer fra. For projektleder i DetMedGud, Louise Heldgaard Bylund, hedder det en nipnapper.

“Jeg er på nipnapper-holdet”, siger hun efterfulgt af et lille grin.

Hvordan skaber vi en nysgerrighed?

Ideen til nipnapperen udsprang fra et forlag, som havde lavet en nipnapper med læseopgaver for at give børn lyst til at læse.

“Det sagde “klik” i mig. For læsning minder på mange måder om andagt og alt det med Gud,” fortæller Louise Heldgaard Bylund, projektleder i DetMedGud.

For Louise er det vigtigt, at alt det med Gud og andagt ikke er noget, vi gør af pligt, fordi en voksen har sagt, vi skal. Vi skal på en eller anden måde have lyst til det eller have en lille nysgerrighed.

“Spørgsmålet er, hvordan får vi vakt den nysgerrighed? Måske kan nipnapperen være et skridt på vejen. Det kan være svært at tale om alt det med Gud, men mange synes også, at det kan være spændende at gå ind i de store spørgsmål, når vi i trygge rammer lige kommer i gang, og når vi har noget ret konkret at tænke de store tanker ud fra.“ fortæller Louise Heldgaard Bylund.

Et genialt lille foldet papir

Spørgsmålene i nipnapperen er tænkt som store og tankevækkende spørgsmål. Men de tager udgangspunkt i noget helt konkret, som samtalerne forhåbentlig kan vokse ud af.

“Nipnapperen er genial, fordi vi har noget fysisk i hænderne, som vi først skal have foldet. Nogle kan folde dem på 1 sekund, og andre bøvler længe med det. Det i sig selv gør, at vi kommer i kontakt med hinanden.” fortæller Louise Heldgaard Bylund.

DetMedGud foreslår, at man taler med en person om et spørgsmål eller to og så skifter til en ny samtalepartner. På den måde får man skabt små samtalerum og samtidig en dynamik, når både spørgsmål og samtalepartner skifter.

Kan bruges af alle aldre

DetMedGud har lavet en nipnapper med spørgsmål til voksne, en til teenangere og en til børn, der kan læse. Derudover er der også en nipnapper med symboler.

“Vi har også en nipnapper med symboler som fx et stjerneskud eller nogle hænder. Her er spørgsmålet: “Hvad tænker I, når I ser den her tegning?” Den nipnapper kan alle altså bruge, også hvis man ikke kan læse.”

Desuden er der et tomt felt på alle nipnapperne.

“Vi har tomme felter på alle nipnappere, for der er garanteret mange gode spørgsmål derude, som vi ikke har tænkt på. Vi har faktisk også en helt tom nipnapper-skabelon for alle dem, som er fyldt med gode spørgsmål.” fortæller Louise Heldgaard Bylund.

Læs også

Menu