Hedeland Naturpark bliver igen rammen for Spejdernes Lejr

For første gang skal Spejdernes Lejr afholdes det samme sted som en tidligere lejrplads, når det flotte, rekreative naturområde Hedeland Naturpark igen lægger jord til Spejdernes Lejr 2026. Selvom de fysiske omgivelser er de samme som i 2022 kan spejdere fra ind- og udland glæde sig til en helt ny Spejdernes Lejr.

Foto : Frederik Kehlet / SPEJDERNE

Hedeland Naturpark bliver igen rammen for nordens største spejderlejr, når Spejdernes Lejr afholdes i 2026. Marie Torp Christensen, der er den ene af de to lejrchefer for den kommende lejr, fortæller:

Hedeland Naturpark er et område med rigtig mange muligheder – det ved vi allerede. Vi skal både udnytte vores kendskab til området og være gode til at se det med nye øjne, så vi sammen skaber nye minder i et kendt område. Personligt glæder jeg mig blandt andet til, at 35.000 spejdere er klar på Skibakken til at åbne Spejdernes Lejr 2026

Cecilie Viborg Nielsen uddyber.

Rent fysisk kommer lejren også til at se anderledes ud, da grusgraven har ’spist’ lidt af det tidligere lejrområde, og vi denne gang har to frem for tre værtskommuner. Det er super fedt, at vi kan genbruge en del af den infrastruktur, vi etablerede sidst. Det giver os en rigtig god start på lejrarbejdet og mulighed for at kaste mere fokus på andre elementer af lejren.”

Grundige forhandlinger om værtskab

Vi har haft en grundig dialog med flere potentielle værtskommuner fra hele landet, og det var i sidste ende Hedeland Naturpark i samarbejde med Høje-Taastrup Kommune og Roskilde Kommune som værter, der havde det bedste samlede tilbud med lejrplads, aktivitetsmuligheder og økonomi,” fortæller Kasper Madsen, der er sekretariatschef for Spejderne.

Den indgåede aftale forpligter bl.a. de to værtskommuner på et økonomisk tilskud til lejrens afholdelse på fire millioner kroner hver. Den endelige aftale og dens detaljer er under udarbejdelse lidt i nu i tæt samarbejde mellem værtskommunerne, Spejdernes sekretariat og frivillige fra lejrorganisationen.

Hedeland Naturpark er et flot lejrområde

For mange af spejderne bliver det første gang, de skal deltage på Spejdernes Lejr og besøge Hedeland Naturpark. Her kan de se frem til et stort natur- og friluftsområde med et særpræget og spændende landskab. Det 1.500 hektar store område er bindeled mellem historie, nutid og fremtid. Istidens sten-, grus- og sandaflejringer har dannet grundlaget for mere end 100 års grusgravning og vendt op og ned på den oprindelige flade moræneslette. Området drives af I/S Hedeland, der også har fået opført en række interessante anlæg såsom en 50 meter høj skibakke og et amfiteater, foruden vartegnet for sidste lejr.

Hedeland Naturpark ligger desuden tæt på Hedehusene togstation, Roskilde og Høje-Taastrup by, samt i udkanten af hovedstadsområdet, hvilket giver et stort potentiale for at vise, hvad Spejderlivet anno 2026 har at byde på, og tiltrække besøgende fra hele landet.

Se, hvordan det så ud, da Spejdernes Lejr omdannede Hedeland Naturpark til en by på størrelse med Slagelse i 2022 her.

Du kan læse mere om Spejdernes Lejr her.

Vil du være med i lejrledelsen for Nordens største spejderlejr?

Vi søger frivillige områdechefer, der gerne vil være med til at virkeliggøre Spejdernes Lejr 2026 og sidde med i lejrledelsen. Du kan læse mere her.

Ansøgningsfrist er den 1. april 2024. Hvis du kunne tænke dig at være frivillig i lejrorganisationen, men ikke nødvendigvis områdechef, så skriv en mail til frivillig@sl2026.dk med dine kontaktoplysninger samt hvilken opgave du kunne tænke dig at være med til at løse (og hvis du har relevant erfaring med dette). Så vender vi tilbage, når vi begynder at have lejrstrukturen på plads.

Læs også

Menu