Et år som frivillig hos WOSM

Hvert år har en ung person muligheden for at arbejde fuld tid hos Verdensspejderbevægelsens (WOSM) europæiske kontor i Bruxelles. Her får du Louises historie.

Spejdere foran bygning i Bruxelles
Foto: European Scout Region

Det hele startede i oktober da jeg i Facebook-gruppen ’Internationale Spejderoplevelser’ så et opslag om, at man kunne blive ”Projektstøtte og event management”-frivillig på fuld tid i et år hos World Scout Bureau Europe Support Centre, Bruxelles. Opslaget lød helt vildt spændende og kombinerede mine interesser for spejder, det internationale, samt projekt- og event management, så jeg skyndte mig at sende en ansøgning. Jeg ventede i spænding på svar, der heldigvis var positivt da det kom, og i februar boardede jeg et fly mod Bruxelles.

Forskelligartede arbejdsopgaver

Dagen efter min ankomst i Bruxelles begav jeg mig mod kontoret, hvor jeg mødte mine nye kollegaer. Der sidder i alt seks personer til daglig, og vi har yderligere et europæisk kontor i Geneve. Lige fra første dag bliver man modtaget med åbne arme, og de ansatte skaber en rigtig god og åben atmosfære på kontorerne. Min manager, samt de andre kollegaer, hjalp mig i gang med mine nye arbejdsopgaver. Udover mine to hovedområder har jeg haft rig mulighed for også at lære mere om WOSMs strukturer og initiativer. Jeg bruger blandt andet arbejdstiden på at skrive e-mails med de fantastiske ansatte og frivillige ude i de forskellige nationale spejderkorps om alt lige fra rapportering i forbindelse med legater til spørgsmål om deltagelse i et event. Dernæst består en del af mine arbejdsopgaver også i at sørge for at holde systemerne opdateret, både i vores legat management system og registreringssystemet for events, samt at indsamle nødvendige dokumenter til rapporteringer til donoren, hvis eventet er økonomisk støttet. Jeg også haft mulighed for mere kreative opgaver og projekter.

Agora-event

Det første event, jeg deltog i, var rover-eventet Agora, der samler omkring 60 rovere fra hele Europa. I løbet af de seks dage eventet varer, deltager roverne i sessions, i år med fokus på bæredygtighed, og får værktøjer til selv at planlægge lokale projekter samtidig med at man får mulighed for at erfaringsudveksle og danne venskaber med andre unge. I ugerne op til eventet hjalp jeg til med registreringer og svarede på spørgsmål fra både deltager og deres korps. Derudover hjalp jeg også med at indsamle dokumenter og senere feedback fra deltagerne, da eventet var støttet af et legat. Jeg fik også muligheden for at være en del af planlægningstemaet, der bestod af fire rovere, som tilsammen havde til opgave at planlægge programmet for Agora. Da vi ankom til Fatima i Portugal hvor Agora fandt sted, gjorde jeg centeret klar sammen med planlægningstemaet og værterne fra Portugal, inden vi dagen efter kunne byde de 60 deltagere velkommen. Det blev starten på nogle fantastiske dage med læring om både bæredygtighed, projekter, og spejder i andre lande alt sammen i et utroligt anerkendende miljø. Det er altid en vild oplevelse, når man har deltaget i planlægningen af noget at se det blive til virkelighed samt at se deltagernes smil og åbenhed over for både læringsdelen og den sociale del af programmet.

Jagten på den bedste vaffel

I løbet af sommeren og efteråret deltog jeg i et par forskellige events ved siden af arbejdet på kontoret. Det gav mig mulighed for at få erfaring med forskellige typer af events, da de varierede i størrelse og målgruppe. For nogle var fokus på logistiske opgaver som at arrangere kost og logi, for andre var der større fokus på støtte og koordinering med de frivillige team samt efter eventet at indsamle nødvendige dokumenter til rapportering til legatdonoren for eventene, hvilket er spændende proces at få et større indblik i. Jeg deltog også i midtvejstræningen for det Europæiske Solidaritets Korps, der samler de frivillige, der er i Belgien med initiativet. I løbet af dagene talte vi om oplevelsen indtil videre og brugte hinanden til inspiration omkring vores projekter og tiden frem mod slutningen af frivilligoplevelsen med det Europæiske Solidaritets Korps.

Ind i mellem de mange muligheder jeg har haft for at engagere mig i WOSMs arbejde, har jeg også haft tid til at udforske Bruxelles og lære mere om Belgien. Jeg bor i et hus med otte andre unge fra forskellige lande, så vi har sammen været på jagt efter den bedste vaffel i Belgien ved at besøge omkringliggende byer, vi har også afholdt grill- og filmaftner og været forbi nogle af de mange festivaler, der afholdes i Bruxelles i løbet af året. Bruxelles er en meget international by, så der har været rig mulighed for at møde nye mennesker (også på trods af, at mit franske stadig er under udvikling).

Et fantastisk år i vente!

Jeg håber, at teksten har givet dig et i indblik i, hvad rollen indebærer, og hvis du synes, det lyder spændende så hold øje med ’Scouting in Europe’s sociale medier omkring oktober, da stillingen slås op her. Jeg kan kun anbefaler at sende en ansøgning afsted – der er et fantastisk år i vente!

Jeg kunne sikkert skrive en hel roman om mit år, for der er så meget, jeg har lært og oplevet, som jeg gerne vil fortælle om. Hvis jeg skulle nævne det bedste ved oplevelsen, så ville jeg sige, at selvom jeg har været utrolig glad for alle mine opgaver og at lære mere om WOSM initiativer og strukturer, så er det menneskerne jeg har mødt og arbejdet sammen med, der har været højdepunktet for mit år hos WOSM. Lige fra mine kollegaer hos World Scout Bureau til ansatte i de nationale spejderkorps, frivillige og deltagerne i de forskellige events. Man mærker virkelig deres passion, omkring det de laver og er en del af og får følelsen af, at vi arbejder sammen for positiv forandring gennem spejderarbejdet.

Læs også

Menu