KFUM-Spejderne starter partnerskab med Scouts of Namibia

En dansk delegation fra KFUM-Spejderne har været i Namibia for at få spejder ud på skolerne.

Scouts of Namibia blev for nogle år siden godkendt af deres uddannelsesministerium til at være en accepteret fritidsaktivitet i forbindelse med skolegangen i Namibia. Det betyder, at spejderne i Namibia nu kunne lave school-based scouting, altså spejder ude på skolerne, efter skoletiden.

Når man laver spejder gennem skolerne er det ofte lærerne, der står for fritidsaktiviteterne. Derfor havde de Namibiske spejdere behov for hjælp til at uddanne en masse lærere til at kunne starte spejdergrupper op ude på deres skoler. Det ville KFUM-Spejderne selvfølgelig gerne hjælpe med, og der blev derfor søgt penge til projektet. Fonden Y-men var de første til at støtte projektet, og KFUM-Spejderne kunne derfor sende fire spejdere afsted til Namibia i september 2023.

10 dage med undervisning

Henover 10 dage fik det danske og namibiske kursusteam afholdt to intense 3-dagskurser i to forskellige regioner. Hvert kursus havde ca. 65 deltagere fra 15 forskellige skoler i regionen. Første dag på kurset indeholdt en introduktion af, hvad spejder er. Lærerne i Namibia har sjældent hørt om spejder før og ved derfor ingenting om Baden Powells arbejdsmetoder, spejdersymboler, og hvorfor spejder er en god og sund fritidsaktivitet.

Senere bliver kurset inddelt i to grupper, så nogle blev trænet til “ulvespejder”-leder og andre til “tropsspejder”-leder. De næste dage gik med en masse “Learning by doing”, hvor lærerne fik lov at opleve, hvordan det er at være spejder og øve sig i nogle af de basale spejderfærdigheder. Fornemmelsen var, at lærerne syntes, at det var virkelig sjovt og spændende at deltage, og at de tror på, at det vil gøre noget godt for de elever, der har lyst til at blive spejdere. Udfordringen er, at lærerne skal hjem og på egen hånd opstarte en spejdergruppe på basis af et intenst 3-dags kursus. Her arbejder vi på at sikre, at de har en direkte linje til det Namibiske kursusteam, så de får den nødvendige støtte til at lykkes. Derudover håber vi på at kunne udvikle nogle gode arbejdsprogrammer og vejledninger, som lærerne kan tage med hjem og bruge som støtte i planlægningen af deres spejdermøder m.m.

Til foråret planlægges der endnu en tur til Namibia for at afholde to kurser mere, i to nye regioner.

Udvikling og vækst

Gennem partnerskabet bidrager KFUM-Spejderne til udviklingen og væksten i Scouts of Namibia. Hver enkelt skole, hvor spejderaktiviteter bliver opstartet, har potentiale til flere hundrede nye spejdere. Derudover har samarbejdet også motiveret vores Namibiske partnere til at inddrage flere unge spejdere i deres træningsteam, så de også udvikler deres eksisterende medlemmer.

Hvis fondene vil støtte partnerskabet, er der mulighed for mange års partnerskab fremover, da der fortsat er regioner i Namibia, hvor der ikke har været afholdt træninger i. Derefter er der mulighed for at lave et opfølgningskursus, som tilbydes til de lærere, som har opstartet en spejdergruppe og har brug for ny inspiration og kompetenceudvikling.

Vil du være med?

Kontakt Casper Sigersted caspersigersted@kfumspejderne.dk, og Jakob Kristoffersen jakobkristoffersen@kfumspejderne.dk for mere information.

Læs også

Menu