På eventyr langt væk hjemmefra

I dette rejsebrev fortæller Jeppe om sine oplevelser under et fem ugers langt udvekslingsprogram i Australien gennem SISEP (Scout International Student Exchange Program).

Foto: Therese Christiansen

Jeg hedder Jeppe, og i sommeren 2019 var jeg en af de heldige spejdere, som fik mulighed for at tilbringe fem uger, som udvekslingsstudent i Australien i min sommerferie. Herhjemme i Danmark er jeg spejder og spejderleder hos KFUM-spejderne Ikast, og det var gennem spejderne, at jeg fandt programmet SISEP (Scout International Student Exchange Program), som arrangerer udvekslingsophold mellem danske og australske spejdere.

I København mødtes jeg med 19 spejdere fra forskellige korps. Vi rejste sammen mod Australien, hvor vi blev spredt over hele det store land. I Brisbane blev jeg taget imod med åbne arme af en fantastisk venlig familie, som bestod af en mor og to drenge på 13 og 17 år. De to første uger havde de vinterferie, og vi var både på spejderlejr, ude at campere, på bjergbestigning, ude at dykke og på gåtur gennem regnskoven.

Det var tydeligt, at der er mange forskelle mellem Danmark og Australien. For eksempel var distancerne i helt andre dimensioner og skolesystemet var meget 50´er-agtigt på den private, katolske high school for drenge, hvor jeg gik, hvilket var superspændende og anderledes. Jeg skulle bl.a. gå i skoleuniform og tiltale mine lærere ved deres efternavn. Derudover havde vi alle den samme type skoletaske, hvilket hurtigt viste sig at være upraktisk. Forestil jer lige 50 elever, der smider deres ens skoletasker i en bunke i skolegården. Alle de 1.700 elever på skolen var inddelt i 8 ”huse”, som kæmpede mod hinanden. De hed bl.a. Gilroy og Slattery, så man var næsten i Harry Potters univers.

Foto: Therese Christiansen

Var leder for australske spejdere

Jeg var også en del af Scouts of Australia under mit udvekslingsophold, hvor jeg både var hjælpeleder på en spejderlejr, deltog i en masse spejdermøder og var på et natløb sammen med min værtsbror.  Det var meget interessant at opleve, hvordan de er spejdere, og også her fik jeg lov til at fortælle om Danmark og spejderliv i Danmark. Jeg blev altid taget godt imod af spejderlederne og spejderne, som var meget nysgerrige og interesserede i Danmark. Det førte til mange spændende samtaler og oplevelser, hvis udfald altid var uforudsigeligt. Jeg oplevede bl.a. pludselig at blive en del af en Lazer Magic kamp, som udfoldede sig i regnskoven og en bueskydningskamp. Derudover endte jeg med at blive sendt på natløb i regnskoven som hjælpeleder for en flok spejdere, jeg aldrig før havde mødt. Det var fantastisk at opleve, hvordan de samarbejdede, støttede hinanden og løste opgaverne, hvilket man aldrig bliver træt af at se som spejderleder.

De fem uger fløj afsted og på hjemrejsen, hvor vi tyve unge danskere igen fulgtes ad, gik snakken lystigt om alle vores oplevelser, som inkluderede alt fra pingviner og skiture til vilde kænguruer og koalabjørne. Nu hvor jeg sidder hjemme i “kedelige” Midtjylland, som hverken har vilde pukkelhvaler, ananasplantager eller en vild, ufremkommelig regnskov, kommer jeg til at tænke på, hvad jeg konkret har lært ved at være udvekslingsstudent ”down under”.  

Foto: Therese Christiansen

Det første og mest indlysende er, at jeg er blevet meget bedre til engelsk, eller rettere sagt australsk engelsk. Derudover er jeg blevet mere udadvendt samt bedre til at starte en samtale, slappe af i det jeg laver, give mig tid og acceptere, at der er ting, jeg ikke selv har kontrol over. Jeg er også blevet klogere på Danmark, og jeg føler mig utrolig taknemmelig over at have mødt så mange søde mennesker på min rejse.

Herfra skal der lyde en opfordring til alle jer spejdere: Udnyt de fede internationale muligheder I har som spejder for at komme ud i verden, fx gennem Spejder Rejser, Verdensjamboree, European Jamboree og ikke mindst med SISEP. Det er fantastiske muligheder, for personlig udvikling og uforglemmelige oplevelser. Jeg vil i hvert fald huske mit ophold i Australien resten af livet.

SISEP – Scout International Student Exchange Program

SISEP er et internationalt samarbejde med spejderkorpset i Australien, som giver danske og
australske spejdere mulighed for at opleve et andet land på tæt hold.

For at komme på udveksling skal spejderen være 15-17 år og aktivt medlem i et spejderkorps
under The Danish Scout Council (DSC). Ansøgningsfristen ligger typisk i begyndelse af januar.

Hvis du vil vide mere om udvekslingsprogrammet SISEP eller ønsker at få et ansøgningsskema
tilsendt, kan du kontakte Martin Drews på martindrews@spejdernet.dk

, ,

Læs også

Menu