Vejledning til brug af fotos

Læs her KFUM-Spejdernes vejledning til brug af fotos i gruppen.

Er du og/eller din gruppe i tvivl om, hvordan I skal håndtere billeder? Så kan I her læse KFUM-Spejdernes vejledning til brug af fotos.

Formålet med billederne

Det er en god idé at tage en snak i jeres gruppe om, hvorfor I gerne vil tage billeder, og hvad I ønsker at bruge dem til, fx promovering på jeres hjemmeside, Instagram eller Facebook eller for at give et indblik i spejderlivet i gruppen. Når I har bestemt jer for formålet, bliver det nemmere at vide, i hvilke situationer I kan tage billeder, og I begrænser dermed de billeder, I har liggende. 

Fototilladelse 

Når I tager billeder til fx jeres hjemmeside, Instagram eller Facebook, skal I sørge for, at personerne på billederne har givet fototilladelse. I kan se i Medlemsservice, om der er givet tilladelse fra forældrene til, at der må tages billeder af børnene til at vise spejderrelaterede aktiviteter. 

Spørg forældrene om lov

Hvis I vil bruge et billede til markedsføring af gruppens arbejde eller et event, er det god skik at spørge forældrene først, hvis man tydeligt kan se et barns ansigt på billedet. I skal respektere, at forældrene altid kan trække deres samtykke tilbage. Hvis I bruger fotos på jeres hjemmeside eller sociale medier, skal I også slette opslag, hvor forældrene ikke bryder sig om, at deres barn optræder. 

Hvis billederne skal bruges til formål, som ikke direkte er spejderrelateret, skal der spørges om særlig tilladelse til dette.

Giv information 

Informer spejdere og forældre om, hvorfor I tager billeder, hvor I deler dem, og hvornår de slettes. Vi anbefaler, at I fortæller spejdere og forældre om, hvem de kan henvende sig til, hvis de er utilfredse med jeres brug af billeder. I kan fx slå informationen op i hytten eller skrive på jeres hjemmeside eller Facebookside. 

Slet billeder fra private enheder

Vi opfordrer til, at man overfører billeder fra sin telefon til en fælles mappe for gruppen, fx en mappe i Google Drev, og derefter sletter dem fra sin egen enhed. På den måde sikrer man, at der ikke ligger billeder af børnene på private telefoner. I gruppen kan I aftale en tidsfrist for, hvornår billeder skal overføres og slettes, fx inden for fire uger. 

Gem ikke billederne længere end højst nødvendigt 

Datatilsynet anbefaler, at man sletter billeder fra alle enheder og mapper, når billederne har opnået deres formål. 

Skriv retningslinjer ind i gruppens samværsregler 

Vi anbefaler, at gruppen selv skriver nogle retningslinjer for brug af foto ind i deres samværsregler. På den måde har alle i gruppen den samme information. 

Mere information

Kontakt KFUM-Spejdernes kommunikationsteam på kommunikation@kfumspejderne.dk, hvis du er i tvivl eller har behov for sparring.

Læs også

Menu