Den gode historie: Peder Oxes nye mærke bekæmper hjemve

Når vejret bliver varmere, og lejrinvitationer begynder at komme med de mindste spejdere hjem, kan hjemveen melde sig hos mange. Det har fået Peder Oxe gruppe til at tænke kreativt.

(Arkivbillede) Foto: Mette Rahr Lisberg

Peder Oxe gruppe fra Haslev har fundet en god løsning på et problem, de lagde mærke til hos de små spejdere i gruppen. Flere og flere sagde fra til ture og lejre, fordi de skulle være væk fra deres forældre og fik hjemve. Helle Baasch og Louise Hansen fra Peder Oxe tog sagen i egen hånd, og kom på ideen med spejdermærket ‘Sleep-Over’.

Mærket gives til de yngste og mellemstore spejdere, så de stille og roligt kan vænne sig til at sove ovre hos andre eller ude og uden forældrene.

Helle opfordrer alle til at finde mærket på Mærkelex:

“Vi havde især tænkt på bævere og ulve. Men mærket er for alle.”

Forældrene må godt være med to gange for at hjælpe spejderne med at tage godt imod mærket. Det kræver, at spejderen sover hos andre 8 gange i løbet af et år. Dette synes Helle både er overkommeligt og rimeligt. 

Flere børn sover ude uden forældre

Helle fortæller:

“Vi er i vores gruppe rigtig glade for de individuelle mærker på Mærkelex, og derfor ville jeg gerne have det på der, så spejderne landet over kan tage det i brug. Det er et godt mærke at tage sammen, særligt hvis forældrene er med på ideen.”

Og noget tyder på at det har virket. Helle fortæller at mærket er blevet taget godt imod af spejderne, som virkelig har taget det til sig. Og faktisk har det hjulpet Peder Oxes mindste spejdere til at være klar på at komme med på at sove uden mor og far. Gruppen har nemlig efter mærket set stigende tilmeldinger til sommerlejre og til sommerens Spejdernes Lejr.

Sleep-over mærket

For at blive vant til at sove hos andre, uden dine forældre, kan du øve dig i at overnatte hos andre i løbet af spejderåret. Så kan du blive klar til at tage med på sommerlejr, og få et mærke med oveni.

Det kan være overnatning hos dine bedsteforældre, hos en moster, ved dine kammerater fra skole eller spejder, eller på en spejdertur. Hvis I er flere kammerater, der tager mærket sammen, kan én af jeres forældre også tage med på f.eks. en sheltertur.

Regler:

I løbet af spejderåret (fra starten af august til sommerferiens start) skal du:

  • Sove et sted der ikke er derhjemme mindst 8 gange.
  • Sove mindst 4 forskellige steder.

Højst 2 gange må en fra din familie være med i disse overnatninger.

Mærket er designet af Louise Hansen fra Peder Oxe

, , ,

Læs også

Menu