Den gode historie: Bæverne i Bisp Absalon gruppe bliver hentet til spejder direkte fra SFO

For 10 år siden begyndte lederne at hente bæverne direkte fra SFO for hjælpe forældrene, tiltrække flere spejdere og være mere synlige. Og det har gruppen stor succes med.

Foto: Lukas Bozek Lundbye

Når det bliver onsdag eftermiddag, og klokken nærmer sig fire på uret, skal bæverne i Bisp Absalon gruppe i Frederiksberg ved Sorø på Midtsjælland til spejder. Men langt de fleste bævere mødes ikke ved gruppens spejderhus, men i stedet bliver de hentet af deres ledere direkte i deres SFO. Og så bliver de knap 300 meter fra SFO’en på den lokale skole til gruppens spejderhus tilbagelagt i samlet flok. 

Pia Falkenberg-Larsen er bæverleder for de omkring 20 bævere i gruppen, og hun fortæller at det ikke er nogen ny ide:

“Det startede for cirka 10 år siden, hvor vi startede med at hente bærverne. Vi tænkte skolen ligger tæt på, og det kunne være en god ordning, hvor vi både kunne være synlige og hjælpe forældrene med hente børnene”. 

Den ugentlige gåtur giver flere medlemmer og glade forældre

Ordningen er, at forældrene skriver på skolernens intranet Aula om deres børn skal sendes med til spejder, og så er børnene klar med deres skoletasker og uniformer, når lederne kommer over på skolen for at hente dem. Det svinger hvor mange bævere de henter, men ikke flere end en 12-13 stykker. Og det er en ordning, som ifølge Pia Falkenberg-Larsen giver flere medlemmer:

“Vi har fået nogle flere bævere, fordi vi kommer over i uniform og de andre bævere er i uniform om onsdagen. Jeg tror på det med at komme over og hente børnene, og være synlige med tørklæder på, og have en glæde ved det, virkelig giver pote”. 

Også bævernes forældre er glade for ordningen, som der er mange positive tilbagemeldinger på: 

“Forældrene synes bare, det er en rigtig god ide og dejligt i en travl hverdag, at man ikke skal skynde sig at hente, og få dem hurtigt til spejder. Det er der mange, der synes er en god hjælp“.

Gode råd til grupper som bliver inspireret 

Skulle der være grupper, som føler sig inspireret af Bisp Absalons initiativ, og gerne selv vil prøve kræfter med en lignende gåtur, har Pia Falkenberg-Larsen da også nogle gode råd og ting, man skal huske på:

“Man skal tænke over hvor tæt skolen ligger, om der er kort eller lang vej. Snak med skolen om jeres planer, og snak med dem om at forældrene skriver på Aula. Hav’ klare aftaler med SFO’en, så de ved, hvornår I kommer eller om der er ændringer. Snak med forældrene, og lad det være synligt, at vi gør det. Vi har det stående på både hjemmeside og i pjecer”.

Synlighed i lokalsamfundet

I de senere år har gruppen oplevet en stor fremgang i medlemmer. Eksempelvis er deres familiespejderenhed fordoblet til hele 10 familier. Og det mistænkes at de seneste års pandemi har sat fokus på livet i naturen fylder meget til spejder:

“Vi tror, det har haft noget med corona at gøre”, fortæller Pia Falkenberg-Larsen og fortsætter: “Forældrene har tænkt, det er jo faktisk dejligt med udeliv. Og vi har været meget synlige, og nogle der har det sjovt fortæller det også videre, og så går det fra mund til mund.”

Nogle af ulvene er i gang med at have tørklæde på i et år, så man kan se de er spejdere. Og udover at hente bæverne på skolen, har gruppen også forsøgt sig med plakater og pjecer. 

Senest har gruppen også været med til distriktsturnering i distriktet, og de gode oplevelser man får sammen der, er noget der gør indtryk på børnene, som fortæller om det ovre i skolen. Det viser ifølge Pia Falkenberg-Larsen at spejder er noget sjovt og spændende. 

Pia Falkenberg-Larsen fortæller at de nye interesseret børn, som kommer forbi og prøver spejder af, får et GRAZAT-blad i hånden med hjem. Så har de allerede fået noget fysisk med hjem, udover en god oplevelse med deres venner fra skolen.

Bæverne fra Bisp Absalon gruppe kan du også møde i det nyeste nummer af GRAZAT, som netop er sendt ud til grupperne. GRAZAT-redaktionen var nemlig ude og være med til et møde i Bisp Absalon, hvor den stod på bæver-OL. Du kan læse bladet online på Yumpu her.

, ,

Læs også

Menu