APRILSNAR: ARKÆOLOGISK FUND PÅ HOUENS ODDE

I forbindelse med planeringen til et telt på Houens Odde, hvor KFUM-Spejdernes landsmøde skal afholdes til september, har man fundet noget, der tyder på er en skat fra vikingetiden.

Foto: Houens Odde

Arkæologisk fund på Houens Odde

Artiklen var KFUM-Spejdernes aprilsnar 1. april 2022.

Gravearbejdet på den store græsplæne, der skråner ned til Eltang Vig ved Kolding Fjord, er indtil videre sat i bero, efter at maskinerne mandag morgen stødte på noget meget hårdt og skinnende i den jyske muld. Ved nærmere eftersyn lignede det en kiste fyldt med smykker og mønter, og centerchef Karsten Mulvad på Houens Odde Spejdercenter besluttede straks at tilkalde arkæologer fra Nationalmuseet.

“Det er helt vildt. Man finder så sjældent store møntskatte, og jeg havde aldrig troet, at jeg skulle opleve sådan noget, man ellers kun læser om. Det er stadigvæk hemmeligt, hvad der konkret er fundet, men et fund på niveau med guldhornene eller Grauballemanden vil sætte Houens Odde på verdenskortet på en hel ny måde”, fortæller en tydelig begejstret Karsten Mulvad.

Danefæ-dusør

Skatten stammer sandsynligvis fra slutningen af vikingetiden (ca. år 1.050), og har repræsenteret en enorm værdi. Et fund i den størrelse er en helt unik nyhed, der ikke alene kan hjælpe historikere til at forstå endnu mere om vikingerne og deres togter men også lære nutiden mere om området omkring Houens Odde og Eltang Vig.

Fundet kan vise sig at være yderst indbringende, da en skat i den stand kan indbringe en danefæ-dusør. Størrelsen på godtgørelsen afhænger af fire kriterier: For det første den rene metalværdi, dernæst hvor sjældent fundet er, hvor godt det er bevaret, og til sidst hvordan finderne har behandlet fundet.

I 2016 fandt tre amatørarkæologer den såkaldte Fæsted-skat på en mark ved Vejen, der indeholdt rent guld, herunder seks armbånd og en række smykker og mønter. Fundet udløste en findeløn på 1.066.000 kroner, der var den største i de seneste år og den næststørste nogensinde.

Hvor stor danefæ-dusøren bliver i forbindelse med fundet på Houens Odde, må centerchef Karsten Mulvad pænt vente i spænding på at få at vide. Hvad pengene senere skal bruges til, har KFUM-Spejderne valgt at spørge medlemmerne om i deres facebook-gruppe KFUM-Spejdere i Danmark.

Efterårets landsmøde

Med opdagelsen af den enorme vikingeskat følger nu spekulationer om en ny placering for KFUM-Spejdernes landsmøde, der afholdes midt i september måned i et stort festivaltelt med plads til 500 gæster. Men den bekymring deler centerchefen ikke.

“Vi er spejdere og finder selvfølgelig en god løsning, så landsmødet kan finde sted på Houens Odde som planlagt, men lige nu ved vi ikke helt hvordan”, siger Karsten Mulvad.

,

Læs også

Menu