Den gode historie: Det er spejderværdi at træde til og gøre en forskel i samfundet

Verden kan føles lille, når tragiske verdensbegivenheder bringer to spejdere i kontakt med hinanden efter næsten et årti. Spejdere hjælper hinanden og tager ansvar, lyder det fra Lars Dybdahl som har to ukrainere boende.

Foto: Lars Dybdahl

Det er spejderværdi at træde til og gøre en forskel i samfundet

I Nordsjælland bor en ung mand på 17 år. Han har været spejder i 7 år, og passer sin undervisning. Men her boede han ikke for to måneder siden. 17-årige Oleh er flygtet fra krig i hans hjemland Ukraine, og bor nu hos Lars Dybdahl, som også er spejder.

Kontakt til Ukraine

Lars er distriktschef i Hjorte Distrikt, som dækker hele den nordlige del af Sjælland. I hans daglige virke arbejder han med it-software til intensivafdelinger, og det er også i den forbindelse hans første møde med Ukraine finder sted. Hans firma åbner nemlig en udviklingsafdeling i det store land i den østlige del af Europa i 2006, og i 2013 rejser Lars til Kyiv. Her vil han også opleve spejderarbejdet, og bliver inviteret med til et patruljemøde, som han fortæller var en god oplevelse.

Tilbage i Danmark får Lars under den den online spejderlejr JOTA-JOTI Skype-kontakt til spejdere fra den ukrainske spejdergruppe. Efterfølgende får han kontakt til en af forældrene til to spejdere fra den ukrainske spejdergruppe på Facebook. Og det er her, mange af år senere, at denne forælder igen tager kontakt til Lars. Krigen i Ukraine er brudt ud, og han leder efter et sikkert land, hans søn kan rejse til. Lars fortæller at Danmark er sikkert, og han gerne vil tage imod 17-årige Oleh. Og snart er han på vej til Danmark, og det er et ansvar, han er dybt bevidst om, fortæller Lars Dybdahl:

”Jeg har aldrig mødt hans forældre, så det er en tillidserklæring jeg tager alvorligt”.

Spejdere hjælper hinanden

Hvordan tror du at dine værdier som spejder har spillet ind i din beslutning om at hjælpe?

”De har været af stor betydning. Det at bo med fremmede, at tage på tur, spise og bo sammen er vi spejdere vant til. Det er en spejderevne, som svarer meget godt til den situation, vi er i. Vi bor lidt tæt, men det kan spejdere”, fortæller Lars og fortsætter: ”Når vi er tre spejdere, er kulturforskellene ikke så store. Det er super nemt at organisere. Der er ikke nogen, som er så nemme at organisere som spejdere”.

Lars fortæller desuden, at han kan mærke, at Oleh som spejder er vant til at samarbejde med mennesker, han ikke kender. Det gælder også Lars’ ukrainske kollega, som også efter krigens udbrud er flygtet til Danmark. Oleh har også mødt seniorspejderne i Lars’ gruppe.

Motivationen for at åbne sit hjem for to helt fremmede kommer ikke mindst fra spejder, fortæller Lars:

”Det er spejderværdi at træde til og gøre en forskel i samfundet”.

Lars fortæller, at når der er tale om et helt fremmed menneske, får man tanken: Kan man stole på hinanden? Og her var Lars ikke i tvivl:

”Han har været spejder i 7 år, så det vidste jeg, at jeg kunne”.

Vil jeres gruppe også bidrage og støtte op?

Hovedbestyrelsen har taget initiativ til at oprette siden kfumspejderne.dk/ukraine, hvor vi har samlet informationer og beskrivelser af jeres muligheder for at støtte krigens ofre gennem indsamlinger og initiativer. I finder også en guide til, hvordan man kan tale om situationen til spejdermøder med børn og unge.

,

Læs også

Menu