Lav en vulkan som en del af SciencePirat-mærket

Til sommer kan du og dine spejdere blive en ægte SciencePirat. En af de spændende aktiviteter er SciencePirat-mærket, og her er en lille smagsprøve på en sjov aktivitet.

Foto: Sara Maria Nielsen

SciencePirat-mærket kommer til sommer og er spejder og naturvidenskab, når det er bedst. Mærket kan tages på jeres ugentlige møder og er bygget på SciencePiraters fem principper: Gå på opdagelse, børn og unge bestemmer, leg = læring, fejl er fantastiske og elsk eksperimenter. Hvert møde tager udgangspunkt i en eller to af disse principper.

På mødet, hvor temaet er ’fejl er fantastiske’, kan du bl.a. støde på et eksperiment, hvor der skal bygges en vulkan. Spejderne skal starte med at bygge selve vulkanen, og her er det kun fantasien, der sætter grænser. Vil I bruge naturmaterialer, give jer i kast med papmache eller noget helt tredje? Det er børn og unge, der bestemmer.

I midten af vulkanen placeres en tom sodavandsflaske, hvori der blandes natron og eddike, og med det samme sker eksplosionen, så lavaen løber udover vulkanens sider. Da temaet for dette eksperiment er ’fejl er fantastiske’, er der i beskrivelsen ikke angivet blandingsforholdet mellem natron og eddike. Det er op til spejderne selv at finde frem til det blandingsforhold, der giver den bedste eksplosion. For humlen af ’fejl er fantastiske’ og dermed de aktiviteter, der hører under dette møde, er, at man skal prøve sig frem, lære af sine fejl, og så prøve igen, så skal det nok lykkes til sidst.

I beskrivelserne af mærke-eksperimenterne er der også en kort og simpel forklaring på, hvorfor det, der sker, sker, så mærket er ikke kun sjov og ballade, men har også et læringsaspekt. Alt mærkemateriale er lige at gå til, så selvom du som leder ikke har haft fysik/kemi siden 9. klasse, kan du sagtens være med – det kan være, du lærer en ting eller to selv.

SciencePirat-mærket er en af flere spændende materialer, der kommer til sommer.

Fakta

Projektet SicencePirater er støttet af VILLUM FONDEN, og du kan læse mere om, hvad du kan glæde dig til her

Læs også

Menu