Det kolde nord med nordlys og hvid vinter

I vinterferien 2022 drog Christian og 20 andre spejder 2000 km nordpå. Læs her om deres tur.

Foto: Spejder-rejser

Vinterferien 2022 blev tidspunktet hvor 21 spejdere drog 2000 km Nordpå, mod Polarcirklen for at besøge Abisko i samernes land i Nordsverige. Vintereventyret varede i syv fantastiske dage. Fem dage i Abisko og to dage til transport. Turen startede på Københavns Hovedbanegård hvor der var tid til ompakning af fællesgrej og lidt leg. Herfra gik turen klimasmart mod Nord med tog og nattog. Der var både tid til at lære hinanden at kende og nyde det smukke landskab der susede forbi og blev mere og mere sneklædt på vejen. Nogen spottede ovenikøbet en elg på vejen. Selvfølgelig måtte vi også skåle i Trocadéro (en meget svensk sodavand) da vi krydsede grænsen til Polarcirklen.

Første syn af nordlys

Vi ankom søndag eftermiddag i smukke Abisko med sneklædte fjelde og lave birketræer. Fra vores hytte kunne vi høre slædehundene gø i den lokale kennel og se de mange (og lange) malmtoge. Søndag aften ville vi gøre det første forsøg på at se nordlys. Vi gik ned på den store frosne sø Torneträsk, som ligger lige ved Abisko. Heldet var med os og vi blev belønnet med vores første syn af nordlys. Først som en svag grøn tåge kom nordlyset til syne på himlen og tog skiftevis til og faldt i intensitet. Nordlysets grønne skær dansede over himlen i den frostklare nat – et fuldstændig imponerende og eventyrligt syn.

Mandagen gik med isklatring, samt at udforske Abisko-by og nærområde. Ved isklatringen skulle vi alle lære at stole på udstyret, når vi skulle op af det spejlblanke frosne vandfald. Når man havde fundet sit fodfæste kunne man virkelig nyde udsigten og synet af Lapporten i de fjerne fjelde.
Om aftenen blev vi samlet op af et par lokale guider til Nordlysjagt. Vi endte på en frossen sø, i sne til knæene og en næsten skyfri himmel. Efter lidt tålmodig venten kom nordlyset. Selvom vi havde set nordlyset dagen før, var det på ingen måde mindre eventyrligt! Når nordlyset ikke dansede over himlen brugte vi tiden på leg, gak og løjer i den dybe sne for at holde varmen i de – 15 grader.

Jagten på rensdyr

Tirsdag var vi igen delt i to hold. Om formiddagen blev der øvet langrendsski for dem som ikke havde den store erfaring med langrend, mens det andet hold kørte snescootere. Efter frokost byttede holdene. På langrend forsøgte alle at få en fornemmelse af brædderne under fødderne på stierne i Abisko nærområde. Det var en fornøjelse at bevæge sig lydløst gennem naturen (når man ikke lige fik overbalance på vej ned af en bakke). På snescootertur kørte vi fra Abisko mod Lapporten op i fjeldet. Vi kørte to og to, og skiftedes til at være fører og passager, hvilket gav perfekt mulighed for at nyde udsigten undervejs. Vi så enkelte af samernes rener på turen, pludselig dukkede de op små 100 meter fra os. Det var meget fascinerende at se et dyr løbe gennem den dybe sne så adræt.

Undervejs holdt vi pause med svensk fika ved et helt særligt træ. Træet skulle efter sigende have magiske kræfter. Hvis man krammede træet ville man have held til at se nordlys. Så selvfølgelig fik træet et kæmpe fælleskram i håb om mere nordlys og tak for det nordlys, vi allerede havde set. Flere lokale havde fortalt os om den lokale elg “Henrietta”, som man med lidt held kunne se vandre rundt i byen. Så om aftenen var vi på en kort elge-jagt efter aftensmad. Efter lidt søgning i skumringen fandt vi en stor og flot elg i udkanten af byen. Den var ikke mere en fem meter væk fra os. På den afstand kan man virkelig se hvor stort et dyr en elg er.
Tirsdag sluttede vi selvfølgelig af med lejrbål i sneen. Det var en fantastisk oplevelse at sidde under den stjerneklare himmel i bålets skær mens vi kunne mærke kulden omkring os. Herefter kan vi alle sige, at vi har holdt lejrbål iført flyverdragter i -18 graders kulde.

Vandretur i dyb sne

Onsdag skulle vi egentlig have været på langrendstur men pga. mangel på ski og støvler, tog vi i stedet på en fælles vandretur. Vi gik på søen Torneträsk langs kysten. Man kunne næsten ikke forestille sig, hvordan landskabet ville se ud om sommeren uden alt sneen og isen. Efter et stykke tid bevægede vi os ind i landet mod den lokale fjeldstation. Her så vi smukke kløfter og vandfald, hvor den stærke strøm i vandet havde forhindret det i at fryse til. Ved fjeldstationen var der tid til lidt shopping inden turen gik videre mod Abisko Nationalpark. ved indgangen til nationalparken er der bygget en lille udstilling af samiske koter (samiske hytter), som vi undersøgte mens vi gjorde klar til frokost. Der blev gravet ud i sneen til læ og smeltet sne til medbragte nudler. Herfra kunne man vandre i mindre grupper ind i nationalparken bl.a. af Kungsleden. Der var masser af sne og flot natur. Uden for stierne kunne man flere steder gå i til hofterne. Onsdag blev også dagen hvor 9 personer trodsede nattens kulde i telt. Det var koldt men alle fik sovet til trods.

Sidste dag med hundeslæde og sauna

Torsdag var afsat til valgfri aktiviteter og hundeslædekørsel for halvdelen af holdet. Dem som ikke skulle på hundeslæde om eftermiddagen tog på heldags langrendstur. De kom vidt omkring i den flotte natur, uden alt for mange styrt på vejen. Resten tog på vandretur op ad fjeldet eller på “ø-hop” med snesko på den frosne sø. Der var både plads til hygge, godt samvær og flotte udsigter over det vilde sneklædte landskab. Om eftermiddagen tog første hold afsted på hundeslæde. Hundene var søde, kælne og meget ivrige efter at trække slæderne gennem sneen. Vi havde hver især vores egen slæde med eget hundespand. Hundene fulgte efter førespandet som blev styret af en lokal guide. Vi skulle derfor kun hjælpe hundene undervejs, når sneen blev for dyb eller terrænet for stejlt. Turen gik ellers raskt af sted og det var fedt at mærke hundene trække slæden, og hvordan man selv kunne være med til at styre og bestemme hastigheden. Sidste aften blev brugt på den helt store saunagus session med æteriske olier, stemningsmusik og håndklæde-vift, inden det var tid til endnu et lejrbål i sneen. Her blev der fortalt samiske sagn og historier i bålets skær, mens vi sad i sneen og mærkede kulden i ansigtet. Den perfekt afslutning på den sidste hele dag i Abisko.

Fredag formiddag var den sidste tid i Abisko, så den blev nydt i fulde drag. Tiden blev brugt på valgfrie aktiviteter i nærområdet, som langrend, vandring og lidt shopping i godis-fabrikken, mens den sidste halvdel af holdet kørte på hundeslæde. Det hele blev kun gjort sjovere og mere fantastisk af at der var faldet 40 cm sne i løbet af natten.

Turen hjemad startede fredag eftermiddag på Abisko station, hvor vi hoppede på toget mod København. Selvom togturen var lang, føltes tiden meget kort, når man kunne snakke om alle de imponerende oplevelser, vi havde haft. Da vi ramte København var vi alle ramt af Abisko-blues efter vores vintereventyr i polarcirklen.

Alt i alt en helt igennem fantastisk, eventyrlig og uforglemmelig tur!!

,

Læs også

Menu