Den gode historie: Alle har ret til et fedt udeliv

Det er grunden til, at KFUM-Spejdergruppen i Rinkenæs har etableret en ny handicapvenlig shelterplads, som blev indviet 1. september ved deres hytte Æ Fawlkjær.

Foto: KFUM-Spejderne i Rinkenæs

Projektet om at gøre spejderlivet tilgængeligt for alle er et samarbejde mellem Rinkenæs gruppen og bofællesskabet Fjordbo i Gråsten, som huser unge med psykiske og fysiske handicaps. Og det er et projekt, som ligger spejderleder Karsten Gram på sinde. 

Det startede med, at bofællesskabet Fjordbo for 3 år siden henvendte sig til spejdergruppen med henblik på at kunne tilbyde deres beboere at opleve spejderlivet. Den opgave tog Karsten gerne på sig, og nu kan de kalde sig for Fjordbo-Spejderne med alt hvad det indebærer, nemlig grøn skjorte, tørklæde og godt, gammeldags spejderarbejde, fordi

“det man kan lave som spejder, kan man også lave som handicappet spejder”, understreger Karsten og fortsætter: “Det kræver bare, at man sætter sig ind i at lave opgaverne, så de passer personen.”

Deraf kom ideen til at lave en shelterplads, som også kunne imødekomme folk med fysiske handicap og for halvandet år siden, begyndte man på fundraisingen, så ideen kunne komme til live. Og det må man sige gik godt. Målet var 232.000 kroner, men gruppen endte faktisk med hele 350.000 kroner til det gode formål. Pengene kom blandt andet fra Velux fonden, Vanførefonden, Mads Clausens fond samt andre nationale og lokale fonde.

Med de ekstra penge var der mulighed for at gøre pladsen endnu bedre og mere inkluderende. Det originale budget indebar, foruden to normale shelters, et handicapvenligt shelter med en lift, som gør det muligt for fx en kørestolsbruger at blive løftet ind i shelteret samt belagte stier til pladsen, der også gør transporten nemmere for folk i kørestole. De ekstra penge var “flødeskum oven på kagen” forklarer Karsten, og de er blandt andet blevet brugt på at lave bredere stier, et speciallavet spisebord til kørestolsbrugere samt en grillrist, der kan drejes ud over bålet for nemmere betjening. 

“Med de ressourcer vi har hos KFUM-spejderne, kan vi give dem en fantastisk oplevelse og ja, rykke verden med vilje” siger Karsten.

Og læser man, hvad bofællesskabet Fjordbo skriver på deres hjemmeside om det at være med til spejder, så er den positive effekt også tydelig:

Alle har brug for at blive set og hørt i et fællesskab og møde respekt og udfordringer, på en passende måde, så man oplever sejr og livsglæde. Dette er, hvad der sker for Fjordbo-spejderne, når vi er i spejdergruppen hver torsdag, under kyndig ledelse af Karsten Gram, som yder en stor frivillig indsats for Fjordbo-spejderne.” 

Se billederne af den nye shelterplads på vores Facebook.

I 2022 vandt Fjordbospejderne prisen som årets ungdomsforening. Læs mere her.

Læs også

Menu