Aktivitet

Mødeplanlægning – minutprogram

Mødeplanlægning – minutprogram

Kilde: spjdrpedia.dk/wiki/Mødeplanlægning

At planlægge et godt spejdermøde for din trop, patrulje eller klan kræver mange ting. Du skal have en ide, du skal beherske “mødegenren”, være forberedt og du skal kunne eksekvere.

Idé

Det er ikke altid let at få en god idé. Man kan bruge teknikker som brainstorming for at få ideerne til at flyde.

Man kan lade sig inspirere af noget aktuelt, som f.eks. “Angry Birds”, “Hitman”, osv.

Mødegenren

Det typiske spejdermøde afholdes to timer på en hverdagsaften. Mødet begynder med spejdersangen og afsluttes med spejderbønnen. På grund af den korte tid er det ofte umuligt både få plads til engagerende aktiviteter samtidig med at der er et klart udviklingsmål for spejderne.

Derfor bliver et successfuldt møde ofte til i samspil med de andre møder, hvor der tilsammen giver plads til både udvikling, instents samvær og gode aktiviteter.

Derfor kan man med fordel give hvert møde et klart tema så alle forstår hvad mødet handler om.

Forberedelse

Forberedelse, forberedelse, forberedelse! Absolut vigtigste skridt. Redder din røv, fordi du har overskud til at improvisere, når der sker noget uforudset. Og så er der ikke noget mere demotiverende end en leder, der står og fumler rundt og spilder alle andres tid.

Sørg for at have materialerne klar; og skal spejderne selv ud og købe materialer skal du nok lige tjekke åbningstiderne.

Minutprogram

Nogle har fordele af at lave et minutprogram for mødet hvor alle aspekter af mødet er planlagt til mindste detalje. Det er ofte en hjælp til den meget uerfarne leder, der på den måde systematisk får tænkt alle aspekter af mødet med.

Der findes forskellige skemaer til at udforme et minutprogram med. De fleste har kolonner til at markere tid, aktivitet, materialer og de ansvarlige ledere.

Et godt mødeprogram er dog ikke nok til at sikre et vellykket møde. Især med et minutprogram kræver det fintfølelse og intuition at forstå hvornår man med fordel kan afvige fra det planlagte program. Derudover kan et minutprogram også gøre det sværere at give plads til alternative forslag eller nye ideer, hvis mødetiden allerede er afsat ned til sidste sekund.

Jo ældre og mere selvstændige spejderne er, jo vigtigere er det at give spejderne plads til selv at udfolde sig og planlægge dele af mødet. I stedet kan man lære spejderne selv at planlægge via minutprogrammer for på den måde at træne dem i planlægningen af deres egne aktiviteter.

Du kan hente et skema til minutprogram i højre side af siden.

Eksekvering

Det er altid vigtigt at være godt forberedt, og god forberedelse er også med til at sikre den ro og selvsikkerhed det kræver at kunne eksekvere et godt møde.

Tid
30 – 120 min
Deltagere
2
50
Udviklingsområder
Selvstændigt
Intellektuelt
Mærker

Flere aktiviteter

Menu