Lav dit eget stearinlys

Den billigste råvare til lysestøbning er indsamlede stearinstumper eller fyrfadlys, hvor vægerne fjernes. Men stearinmasse kan også købes.

Gamle lysestumper er bedst til tynde lys. Tykke lys bliver bedst, hvis man anvender halvt lysmasse og halvt gamle lys.

Væger kan flettes af tyndt bomuldsgarn som treslået fletning, men væger kan også købes. Ved køb kan flere typer vælges. Hovedreglen er, at f.eks. type 2 svarer til et lys med 2 cm i diameter, type 3 til 3 cm i diameter osv.

Fremgangsmåde

Punkt 1

Smelt stearinen i en gryde. Det er bedst, for grydens og sikkerhedens skyld, at komme stearinen i en dåse, der derefter anbringes i en gryde med kogende vand. Bruger man gamle lysestumper, gør man bedst i at anbringe disse i en gazepose inden smeltningen. Bagefter kan man trække posen op, hvori der nu kun er gamle væger og sod.

Punkt 2

Farvestof kommes evt. i, men først når den smeltede stearin er klar som vand. Brug letopløselige anilinfarver.

Punkt 3

Forme kan være næsten hvad som helst, plastic er et udmærket materiale.

Husk, at små forme og høje tynde forme skal være gjort fast til et eller andet!

Punkt 4

Inden der støbes, trækkes vægen gennem et hul i bunden af formen. Bagefter sættes en tilspidset tændstik i hullet. Tændstikken lukker hullet og holder vægen fast, så den kan strammes og centreres foroven med en tøjklemme. Herefter kan lysmassen hældes i.

Punkt 5

Når lyset er størknet og taget ud af formen, vil der ofte være nogle ujævnheder. Disse efterfyldes bare med stearinmasse.

Lavet af
Johnny Ravn
Deltagere
3
40
Udviklingsområder
Intellektuelt
Socialt

Flere aktiviteter

Menu